Бајден ће против Русије користити НАТО, а против Кине – `глобалну коалицију демократија`

Bajden će protiv Rusije koristiti NATO, a protiv Kine – `globalnu koaliciju demokratija`

10 januara 2021

KAKVA će biti američka spoljnopolitička doktrina nakon dolaska na vlast administracije Džoa Bajdena?

Na ovo pitanje je odgovorio ruski senator Aleksej Puškov koji je priznati spoljnopolitički ekspert:

„Očigledno je da nova američka administracija ne veruje da će uspeti da razdvoji Kinu i Rusiju (uprkos činjenici da će to pokušavati). Iako će odnos prema njima biti različit – jer Bajden Kinu smatra za konkurenta, a Rusiju za neprijatelja, i Kina i Rusija će se u Vašingtonu smatrati protivnicima Sjedinjenih Država – ideološkim, političkim i geoekonomskim.“– Zbog toga Sjedinjene Države nameravaju da se suprotstavljaju obema, ali pre svega – sve upornijoj Kini. Istovremeno, Sjedinjene Države shvataju da ne mogu da se same nose sa Rusijom i Kinom. Otuda ideja o „globalnoj koaliciji demokratija“ protiv „autoritarnih režima“ u liku Kine, a takođe i Rusije. Ali, ako takva koalicija u vidu NATO već deluje protiv Rusije, a još uvek nije stvorena protiv Kine“.

Puškov je citirao članak budućeg američkog državnog sekretara Entoni Blinkena i poznatog neokonzervativca Roberta Kagana:

„SAD imaju saveznike u Evropi i Aziji, ali ne postoji nijedna organizacija koja okuplja azijske i evropske demokratije… Demokratijama je potrebna globalna perspektiva“.

Prema Blinkenovoj logici, transatlantsku zajednicu treba proširiti i na Aziju. A prema Bajdenu, u azijsko-pacifičkom regionu se američki interesi i vrednosti sa sve većim izazovom suočavajuiz Kine.

Teoretičari „globalne koalicije demokratija“ tvrde da Kina pokušava da postigne „kritičnu masu uticaja“. A za takvu masu su joj potrebne naročito države iz „sive zone“, smeštene između zapadne alijanse, s jedne strane, i Rusije i Kine, s druge strane. Reč je o Centralnoj Aziji, Južnom Kavkazu, Istočnoj Evropi (pre svega o Belorusiji i Ukrajini), kao i o zemljama jugoistočne Azije. Sve te regije postaju zona rivalstva „između dve vrste svetskog poretka“ – „liberalno-demokratskog“ i „autoritarnog“.

Blinkenova doktrina kombinuje akutno geopolitičko rivalstvo sa ideološkim pristupom, u skladu sa kojim se vodi borba između dva suprotstavljena modela savremenog svetskog poretka.

Ideologizacija geopolitičkog rivalstva karakteristična je za Hladni rat i oživljava ga u novom obliku – kao konfrontaciju između „saveza demokratija“ i „saveza diktatura“.

Dakle, u novoj doktrini američke spoljne politike postoji spoj agresivno liberalnih i neokonzervativnih stavova, a zajednički imenitelj im je želja da se obnovi američka hegemonija na osnovu globalnog saveza pristalica liberalnog svetskog poretka.

KOMENTARI3 komentara

  1. I Love persida says:

    NATO će da se prokaki od topovske đuladi i sačme iz Rusije. Sve dok ne ukapiraju da im ameri smeštaju za male pare.

  2. milorad 4 says:

    bajden neće ništa koristiti, iz groba se ništa ne može uraditi.Samo gledajte pravu moć na delu.

  3. M says:

    A kog će koristiti protiv saveza Rusije,Kine itd.?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *