Бајден ће против Русије користити НАТО, а против Кине – `глобалну коалицију демократија`

Бајден ће против Русије користити НАТО, а против Кине – `глобалну коалицију демократија`

10 јануара 2021

КАКВА ће бити америчка спољнополитичка доктрина након доласка на власт администрације Џоа Бајдена?

На ово питање је одговорио руски сенатор Алексеј Пушков који је признати спољнополитички експерт:

„Очигледно је да нова америчка администрација не верује да ће успети да раздвоји Кину и Русију (упркос чињеници да ће то покушавати). Иако ће однос према њима бити различит – јер Бајден Кину сматра за конкурента, а Русију за непријатеља, и Кина и Русија ће се у Вашингтону сматрати противницима Сједињених Држава – идеолошким, политичким и геоекономским.“– Због тога Сједињене Државе намеравају да се супротстављају обема, али пре свега – све упорнијој Кини. Истовремено, Сједињене Државе схватају да не могу да се саме носе са Русијом и Кином. Отуда идеја о „глобалној коалицији демократија“ против „ауторитарних режима“ у лику Кине, а такође и Русије. Али, ако таква коалиција у виду НАТО већ делује против Русије, а још увек није створена против Кине“.

Пушков је цитирао чланак будућег америчког државног секретара Ентони Блинкена и познатог неоконзервативца Роберта Кагана:

„САД имају савезнике у Европи и Азији, али не постоји ниједна организација која окупља азијске и европске демократије… Демократијама је потребна глобална перспектива“.

Према Блинкеновој логици, трансатлантску заједницу треба проширити и на Азију. А према Бајдену, у азијско-пацифичком региону се амерички интереси и вредности са све већим изазовом суочавајуиз Кине.

Теоретичари „глобалне коалиције демократија“ тврде да Кина покушава да постигне „критичну масу утицаја“. А за такву масу су јој потребне нарочито државе из „сиве зоне“, смештене између западне алијансе, с једне стране, и Русије и Кине, с друге стране. Реч је о Централној Азији, Јужном Кавказу, Источној Европи (пре свега о Белорусији и Украјини), као и о земљама југоисточне Азије. Све те регије постају зона ривалства „између две врсте светског поретка“ – „либерално-демократског“ и „ауторитарног“.

Блинкенова доктрина комбинује акутно геополитичко ривалство са идеолошким приступом, у складу са којим се води борба између два супротстављена модела савременог светског поретка.

Идеологизација геополитичког ривалства карактеристична је за Хладни рат и оживљава га у новом облику – као конфронтацију између „савеза демократија“ и „савеза диктатура“.

Дакле, у новој доктрини америчке спољне политике постоји спој агресивно либералних и неоконзервативних ставова, а заједнички именитељ им је жеља да се обнови америчка хегемонија на основу глобалног савеза присталица либералног светског поретка.

KOMENTARI3 коментара

  1. I Love persida says:

    NATO će da se prokaki od topovske đuladi i sačme iz Rusije. Sve dok ne ukapiraju da im ameri smeštaju za male pare.

  2. milorad 4 says:

    bajden neće ništa koristiti, iz groba se ništa ne može uraditi.Samo gledajte pravu moć na delu.

  3. M says:

    A kog će koristiti protiv saveza Rusije,Kine itd.?!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u