БАЈДЕН ИМА ПЛАН ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

BAJDEN IMA PLAN ZA REPUBLIKU SRPSKU

14 februara 2021

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izrazio je uverenje da će američki predsednik Džozef Bajden okrenuti novu stranicu u BiH i regionu.

Kako je naveo, Bajden će to učiniti u saradnji sa ostalim članovima Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira, doneti „novu dinamiku i svežu perspektivu“.Incko je u intervjuu za bosanski portal Klix, komentarišući rok do aprila koji je dao rukovodstvu i klubovima poslanika Narodne skupštine RS da oduzmu ranije dodeljena odlikovanja „ratnim zločincima“, rekao da očekuje „zreo i odgovoran pristup“ svih stranačkih lidera u RS.

„U ovom trenutku, nije vreme za scenarije “šta ako“ i ne želim da pričam o sankcijama. Tek je februar i još ima sasvim dovoljno vremena da NSRS reši ovo pitanje. Želim im dati vremena i prostora da to urade. Očekujem zreo i odgovoran pristup svih stranačkih lidera u RS-u. Sada su oni na redu“, poručio je Incko.

On je dodao da ovaj potez predstavlja njegov pokušaj da podstakne organe RS, konkretno Narodnu skupštinu RS, na stvaranje, kako je naveo, „bolje, srećnije budućnosti za sve, budućnosti koja neće biti opterećena prošlošću“.

„Četvrt veka nakon rata, još uvek smo svedoci prepirki oko istorijskih činjenica i kakofonije pratećih narativa o podelama. Jednostavnim rečnikom, ovakva situacija sprečava pomirenje i izgradnju poverenja. Shodno tome, društvo ne postiže napredak u vezi sa suočavanjem sa prošlošću. Sve to stvara frustraciju, troši energiju, skreće pažnju sa planova okrenutih ka budućnosti i tera mlade ljude da napuste zemlju ubrzanim korakom“, ocenio je Incko i istakao da takvi stavovi nisu dobri ni za investicije.

Incko je ocenio i da BiH sada ulazi u novu fazu.

Kako je objasnio, BiH je od Dejtona prošla kroz dve faze – prvu su obeležile čvrste intervencije međunarodne zajednice, a u drugoj se očekivalo da „domaći organi“ u potpunosti preuzmu odgovornost za zemlju.

„Budući da druga faza nije dala rezultate kojima smo se nadali, sada ulazimo u treću fazu, koja bi, po meni, trebalo da bude kombinacija elemenata prethodne dve faze. Ova faza će biti aktivnija i energičnija u smislu napretka ove zemlje. Domaći političari će morati da prate tempo i budu aktivniji i odgovorniji“, rekao je Incko.

On je dodao da je razgovarao sa kandidatom za budućeg visokog predstavnika u BIH Kristijanom Šmitom, ali nije hteo da otkriva detalje njihovog sastanka.

Incko je rekao da će preneti Šmitu da domaće političare treba gledati samo kroz prizmu njihovog rada i njihovih rezultata.

KOMENTARI7 komentara

 1. Ivke says:

  Pe dofilu mars u zatvor

 2. 1389 says:

  Ima li on plan za AMERIKU??? Pošto tamo počinje rat uskoro, mislim da bi mu bolje bilo da čisti djubre pred svojim dvorištem...

 3. Beli Orao says:

  Lešinari dalje ruke od Srbske inače ostaćete za njih kraći !!! A incko nek dođe u Srbsku da mu predam štafetu !!!

 4. Leda says:

  Znači, sad je na redu ono što je Incko najavio kao "tri B"... "Ključ je u tri B - Brisel, Berlin, Bajden." Mnogo toga je on najavio, kao da je interes Nemačke, Austrije, Evrope da ovde stvari budu uređene, jer "bezbednost na Balkanu je njihova bezbednost", pa se "podsetio" terorističkog napada u Beču. Usput je pomenuo i sastanke Bajdena i Tita, njegovo prisustvo na sahrani Kardelja, posete tokom rata i nakon rata i kako će Bajden stvoriti ekipu koja će se baviti BiH. Naravno, nije Incko propustio da onako olako napomene, kako će se kroz nekoliko godina sve manje svetskih političara i sećati Dejtona, ali je pun optimizma najavio kako Bosnu vidi dugoročno i u EU i u NATO paktu... Ništa bez NATO pakta koji je ubijao Srbe i u RSK, RS i SRJ. Sejao smrt širom planete....Što se njegovih razgovora tiče sa Kristijanom Šmitom, nije ni morao da otkriva detalje, jer je sve u službi zadatka - jačanje BiH i slabljenje RS. Februar je, a do aprila RS bi trebalo da izvrši neke uslove koje su nametnuli gospoda iz Berlina. Krenuće "disciplina kičme", a po potrebi može koristiti "bonska ovlašćenja"... Kao visoki predstavnik može da donosi amandmane na ustave RS i Federacije BiH, smenjuje izabrane funkcionere i državne službenike... da im zabrani učešće na izborima, oduzima građanska prava i dokumenta bez prava na žalbu. Eto, to su njihove "Evropske slobode".

 5. E.Lirsch says:

  Bajden ima samo osusena mooda i vise nista. Senilino govedo bez "lekova" ne zna gde se nalazi.

 6. milorad 5 says:

  bajden nema nikakav plan za RS, on je pokojnik,sem ako se nije povamirio, a i ovi što govore u ime mrtvog bajdnea nemaju plan takodje,njima je čitav balkan potpuno nebitna arena,sva glama se plasira iz centara sitnih vazala sa balkana u nadi da će nešto da ušićare i oni da vrše neki "pritisak" sa nepostojećom zaledjinom na RS i srbiju.Oi lažu, nikome nisu bitni i tebutno su nepotrebni, sam ustaša koje delimično naoružavaju za pohod na istok.

 7. test01 says:

  covek je senilni satanista i pedofil i verovatno u mnogim trenucima nije ni svestan gde se nalazi. Doveden je na vlast kao figura i bice zamenjen sa mladjom marionetom i to dosta brzo. Lepo je pitao Trump iz koga podruma su ga izvukli. A sto se Americke politike tice prema Srbima (a bogami i prema svim Slovenskim narodima) - nista novo ! Nema potrebe za uzbudjivanje, samo napravite kokice i polako... grickajte

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *