БАЈДЕН: Не могу гарантовати да ћу променити позицију Русије јер је Путин – Путин

BAJDEN: Ne mogu garantovati da ću promeniti poziciju Rusije jer je Putin – Putin

14 juna 2021

DŽO BAJDEN je izjavio da ne može dati garancije da će Vašington uspeti da izmeni poziciju Rusije.

Direktno upitan – zašto Vladimir Putin ne menja stav pod pritiskom SAD, američki lider je odgovorio: „Zato što je to Vladimir Putin“.Dodao je u američkom stilu:

„Ne postoji garancija da ću moći da promenim ponašanje neke osobe ili ponašanje neke države. Autokrate imaju ogromnu moć, ne moraju da odgaraju pred društvom. Zato se može dogoditi da ako odgovorim (Putinu) kako treba, što ću i učiniti, to njega neće ubediti i da on će nastaviti u istom duhu“.

Posle samita G7 u Kornvolu složio se sa Putinovom ocenom da su odnosi RF i Sjedinjenih Država na niskoj tački.

Govoreći o odluci da ne održi zajedničku konferenciju za štampu sa ruskim liderom, Bajden je rekao da to nije takmičenje koje treba da pokaže ko će bolje razgovarati sa novinarima.

Putin, komentarišući svoj predstojeći sastanak sa Bajdenom, rekao je da se na samitu Rusija-SAD planira obnavljanje ličnih kontakata, uspostavljanje direktnog dijaloga, stvaranje s funkcionalnih mehanizama interakcije u onim oblastima u kojima postoji zajednički interes.

Kao takve oblasti, označio je: stratešku stabilnost, regionalne sukobe, zaštitu životne sredine i ekonomsku saradnju dve zemlje. I ukazao:

„Ako nakon sastanka u Ženevi stvorimo mehanizme za rad u svim tim oblastima, mislim da će to biti dobro. Posebno ako se nešto dogovorimo o sajber bezbednosti. To je jedno od najvažnijih danas. Rusija spremna da se sa Sjedinjenim Državama dogovorimo o izručivanju kriminalaca u toj oblasti, ali je preduslov da obe strane preuzmu odgovarajuće obaveze“.

KOMENTARI3 komentara

  1. spira says:

    Daj se saberi dedo.

  2. persida says:

    Sram te bilo Putine sto si samo Putin, umesto da si Klinton-Bajden. Tada bi sve islo kao po loju. Ovaj Bajden-Bajden je toliko glup da se to ne moze izmeriti.

  3. Čist je ko Suza says:

    Ronald Regan je izmenio Mihajla Gorbačova i uništili su SSSR, Jeljcin je posle samo lokao votku do same smrti ali je Bogu hvala pripremio Putina da ga nasledi i vaskrsne Rusiju. Ovaj je to učinio najpre pomoću GaspromNjeft-a i zatim preko svega ostalog. Kada Rusija stane ekonomski na noge, sve ostale zemlje mogu samo da zaćute.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *