Бајден ништа није тражио?

Bajden ništa nije tražio?

14 decembra 2016

plenkovic-hrvatska-3t

Tek nakon što je Aleksandar Vučić rekao da je američki potpredsednik Džo Bajden razgovarao sa Andrejom Plenković potvrdio je to i hrvatski premijer.

”Načelno smo govorili, ne o blokadi nego o procesu pristupnih pregovora i kako da u tom celom kontekstu Hrvatska bude od pomoći komšijama”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je rekao da se Bajden zanimao kakvo je stanje na jugoistoku Evrope i da je potvrđena važna uloga Hrvatske, kao članice EU i NATO-a da sve zemlje napreduju prema evropskim integracijama. ”Rekao sam mu da ćemo pomoći našim komšijama da ispune nužne kriterijume”.

Plenković nije potvrdio da je američki potpredsednik tražio da Hrvatska ne postavlja blokade, već da bude kooperativna.

Plenković je demantovao da se čuo sa Vučićem, ali je potvrdio da su ga informisali o pres konferenciji koju je održao.

”Stvari su jasne i transparentne, Srbija u toku pregovora treba da ispuni niz kriterijuma. U tom kontekstu određena su poglavlja za koje je Hrvatska dala saglasnost, a oko poglavlja o kulturi i obrazovanju zadržala je rezerve zbog određenih aspekata o obrazovanju hrvatske manjine i školskim udžbenicima”.

Plenković je naglasio kako očekuje napredak Srbije i da je siguran da će na dnevni red veoma brzo doći otvaranje poglavlja.

U Briselu je i hrvatski šef diplomatije Davor Ivo Štir rekao da očejuje kako bi već početkom sledeće godine Hrvatska mogla dati zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 26.

”Hrvatska je zadržala rezerve oko otvaranja tog poglavlja, ali nadamo se da će se veoma brzo naći rešenje. Obrazovanje nacionalnih manjina je veoma važno pitanje i što se Srbije tiče postoje obaveze oko udžbenika za srednju školu. Takođe i za osnovnu školu za hrvatsku manjinu u Srbiji. A hrvatski je interes da se pošalje poruka kako sve zemlje jugoistoka Evrope treba da odrade potrebne reforme i da je Hrvatska spremna pomoći oko toga.

”Ne treba dramatizovati, normalno je da se traže dodatne informacije”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *