БАЈДЕН О ТУЂМАНУ: „Он је разбојник“

BAJDEN O TUĐMANU: „On je razbojnik“

17 februara 2021

Predsednik SAD Džo Bajden tokom devedesetih je prvog predsednika Hrvatske Franja Tuđmana nazvao faktorom nestabilnosti na Balkanu.

To je potvrđeno u transkriptima rasprava u američkom Senatu.Kako prenosi Index, on je Tuđmana nazvao i autoritarnim razbojnikom i gramzivim moćnikom.

Iako je Bajden imao jasan stav pre svega, kako je tvrdio, srpskoj odgovornosti za sve sukobe na području bivše Jugoslavije i iako je među prvima tada u Senatu govorio o odgovornosti Miloševića za agresiju u Hrvatskoj, smatrao je da ni Tuđman ne pripada pravoj strani istorije.

Tako je 1997. godine uputio zahtev za obustavu pozajmice Svetske banke Hrvatskoj. U obrazloženju je tražio da Hrvatska procesuira svoje ratne zločince te napisao:

„Stravični ratovi u Bosni i Hrvatskoj od 1991. do 1995. imali su mnogo složenih uzroka. Jedan od njih bio je i slabo prikrivena želja srpskog predsednika Miloševića i hrvatskog predsednika Tuđmana da podele BiH“.

Tuđmana je tada nazvao „gramzivim moćnikom“.

„Svesno je tetošio optužene ratne zločince uprkos obavezi prema Dejtonu da ih preda Međunarodnom sudu u Hagu“, govorio je Bajden o Tuđmanu.

„To da Tuđman odbija da preda optužene koji žive u Hrvatskoj je uvreda za civilizovane ljude svugde i šamar u lice Sjedinjenim Državama koje su posredovale u potpisivanju Dejtonskog sporazuma“, poručio je.

„Autoritarni razbojnik“

Tuđmanu je Bajden, osim neprocesuiranja ratnih zločinaca, spočitavao i onemogućavanje povratka srpskog stanovništva.

„Ovi bezakoniti pojedinci odbili su sve međunarodne pokušaje integracije Mostara te su pribegli smrtonosnom nasilju nad muslimanima“, rekao je, prenose Novosti.

U Senatu je tokom devedesetih redovno govorio protiv Tuđmana. Tako je u maju 1997. godine rekao:

„Trenutno imamo situaciju u Hrvatskoj u kojoj je predsednik jako bolestan. On je, blago rečeno, moćnik i sve što ide uz taj opis. Radi se o tipu koji nije bombonijera.“ Tuđmana je tom prilikom nazvao i autoritarnim razbojnikom koji će učiniti sve da „torpedira Dejton“.

U julu 1999. godine Bajden je za vreme rasprave na temu Izgledi demokratije u Jugoslaviji kazao: „Razlika između Hrvatske i Tuđmana, koji bi itekako mogao biti optužen za ratne zločine, i Srbije i Miloševića jeste u tome da u slučaju Hrvatske imamo ozbiljna sredstva za uticaj. Hrvatska želi da postane članica NATO-a, delom EU i Zapada. Milošević ne želi Srbiju na Zapadu.“

U govoru u septembru 2000. godine Bajden je kazao da je Tuđman satkan od istog materijala kao Milošević. „On je agresivni, antidemokratski vođa. Jedini razlog zašto sam zagovarao pomoć u obnovi njegove vojske bio je taj što, za razliku od Srbije, Hrvatska nije predstavljala veliku pretnju regionu“, rekao je Bajden.

KOMENTARI2 komentara

  1. Karital says:

    Da sam to znao, navijao bi za Trampa!

  2. Kulak says:

    NIŠTA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *