БАЈДЕН ОБЈАВИО: Америка више неће смењивати власт у другим земљама!

БАЈДЕН ОБЈАВИО: Америка више неће смењивати власт у другим земљама!

1 септембра 2021

АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден објавио је да повлачењем из Авганистана Сједињене Државе окончавају епоху покушаја преустројства других земаља силом.„Одлука о Авганистану не односи се само на Авганистан. Реч је о крају епохе великих војних операција усмерених на преуређење других земаља“, рекао је у телевизијском обраћању нацији.

Напоменуо је да се Сједињене Државе морају усредсредити на нове изазове, пре свега везане за Русију и Кину.

„Свет се мења. У озбиљној смо конкуренцији с Кином, суочавамо се и са изазовима на многим пољима из Русије, суочавамо се иса сајбер претњама и проблемом ширења нуклеарног оружја“, објаснио је Бајден.

Додао је да би „Кина и Русија највише желеле да у трци која је почела виде Сједињене Државе заглављене још једну деценију у Авганистану“.

У наставку је рекао:

„Међутим, Сједињене Државе су у стању да раде две ствари истовремено – да се боре против тероризма и нових претњи које постоје и које ће се наставити“.

Бајден је у овом контексту оценио да се некада проблем тероризма тицао углавном Авганистана, а да се сада географија тероризма значајно проширила, те да ће се Сједињене Државе и даље борити против терористичких група у различитим деловима света.

Оценио је да је мисија повлачења америчког контингента из Авганистана „невероватно успешна“.

На све ово уследила је муњевита реакција из Москве. Додуше, не ни од Владимира Путина ни од Сергеја Лаврова.

Функционер горњег дома руског парламента – спољнополитички експерт Алексеј Пушков – оценио је да је Бајден, барем на речима, најавио „завршетак ере смене режима у другим земаљама“. И указао:

„Бајденове речи су на ивици сензације. Јер, ако то није празна реторика, онда је председник САД објавио напуштање политике војне смене туђих режима која је била у средишту међународне стратегије САД скоро 30 година“.

Бајден је, према речима Пушкова, заправо прогласио нову спољнополитичку стратегију САД усмерену на супротстављање новим силама – пре свега Кини и Русији.

Пушков је изразио сумњу да ће се амерички „поборници извоза демократије“ предати без борбе:

„Врло је вероватно да се Бајден за ово одлучио под утицајем тренутка и авганистанског синдрома, а да ће се касније предомислити. Или ће заокрет (ка досадашњој стратегији) направити његови наследници“, закључио је Пушков.

KOMENTARI5 коментара

 1. persida says:

  Ovaj kopira Trampa, zivi pis.

 2. Gardista says:

  Ma neee a Republika Srpska i BiH...glupa izjava senilnog starca.

 3. Риста says:

  Пушков говори савршено тачно. Када видим овако дубоко разумевање, једноставно сам задовољан. Нема оно еуфорично "аха, цркла им крава", готови су, дошо ђаво по Сороша... него истина без устручавања. А ни Бајден се не труди да сакрије зашто уопште није важно како су оставили Авганистан. Напоменуо сам онако успут и колико дохваћа моје разумевање, да сам сигуран да иза свега лежи престројавање Америке. Кошта исувише, талибани "тврдоглави", војници гину непрекидно и без везе...Ова једноставна изјава Пушкова ми добро дошла да не лутам превише.(Ту негде сам написао у коментару "Срби, не чекајте да Руси први разумеју и "похвале" шта се тамо догодило...и још којешта)

 4. uddu says:

  J..o mater svo.. ! Baš su sad našli da više ne menjaju nijednu vlast po svetu ! E,koji smo ti mi srećnici !

 5. Milutin says:

  Samo će postavljati svoje. Kao što BIH ima svog Namesnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u