БАЈДЕН ОБЈАВИО: Америка више неће смењивати власт у другим земљама!

BAJDEN OBJAVIO: Amerika više neće smenjivati vlast u drugim zemljama!

1 septembra 2021

AMERIČKI predsednik Džo Bajden objavio je da povlačenjem iz Avganistana Sjedinjene Države okončavaju epohu pokušaja preustrojstva drugih zemalja silom.„Odluka o Avganistanu ne odnosi se samo na Avganistan. Reč je o kraju epohe velikih vojnih operacija usmerenih na preuređenje drugih zemalja“, rekao je u televizijskom obraćanju naciji.

Napomenuo je da se Sjedinjene Države moraju usredsrediti na nove izazove, pre svega vezane za Rusiju i Kinu.

„Svet se menja. U ozbiljnoj smo konkurenciji s Kinom, suočavamo se i sa izazovima na mnogim poljima iz Rusije, suočavamo se isa sajber pretnjama i problemom širenja nuklearnog oružja“, objasnio je Bajden.

Dodao je da bi „Kina i Rusija najviše želele da u trci koja je počela vide Sjedinjene Države zaglavljene još jednu deceniju u Avganistanu“.

U nastavku je rekao:

„Međutim, Sjedinjene Države su u stanju da rade dve stvari istovremeno – da se bore protiv terorizma i novih pretnji koje postoje i koje će se nastaviti“.

Bajden je u ovom kontekstu ocenio da se nekada problem terorizma ticao uglavnom Avganistana, a da se sada geografija terorizma značajno proširila, te da će se Sjedinjene Države i dalje boriti protiv terorističkih grupa u različitim delovima sveta.

Ocenio je da je misija povlačenja američkog kontingenta iz Avganistana „neverovatno uspešna“.

Na sve ovo usledila je munjevita reakcija iz Moskve. Doduše, ne ni od Vladimira Putina ni od Sergeja Lavrova.

Funkcioner gornjeg doma ruskog parlamenta – spoljnopolitički ekspert Aleksej Puškov – ocenio je da je Bajden, barem na rečima, najavio „završetak ere smene režima u drugim zemaljama“. I ukazao:

„Bajdenove reči su na ivici senzacije. Jer, ako to nije prazna retorika, onda je predsednik SAD objavio napuštanje politike vojne smene tuđih režima koja je bila u središtu međunarodne strategije SAD skoro 30 godina“.

Bajden je, prema rečima Puškova, zapravo proglasio novu spoljnopolitičku strategiju SAD usmerenu na suprotstavljanje novim silama – pre svega Kini i Rusiji.

Puškov je izrazio sumnju da će se američki „pobornici izvoza demokratije“ predati bez borbe:

„Vrlo je verovatno da se Bajden za ovo odlučio pod uticajem trenutka i avganistanskog sindroma, a da će se kasnije predomisliti. Ili će zaokret (ka dosadašnjoj strategiji) napraviti njegovi naslednici“, zaključio je Puškov.

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Ovaj kopira Trampa, zivi pis.

 2. Gardista says:

  Ma neee a Republika Srpska i BiH...glupa izjava senilnog starca.

 3. Rista says:

  Puškov govori savršeno tačno. Kada vidim ovako duboko razumevanje, jednostavno sam zadovoljan. Nema ono euforično "aha, crkla im krava", gotovi su, došo đavo po Soroša... nego istina bez ustručavanja. A ni Bajden se ne trudi da sakrije zašto uopšte nije važno kako su ostavili Avganistan. Napomenuo sam onako usput i koliko dohvaća moje razumevanje, da sam siguran da iza svega leži prestrojavanje Amerike. Košta isuviše, talibani "tvrdoglavi", vojnici ginu neprekidno i bez veze...Ova jednostavna izjava Puškova mi dobro došla da ne lutam previše.(Tu negde sam napisao u komentaru "Srbi, ne čekajte da Rusi prvi razumeju i "pohvale" šta se tamo dogodilo...i još koješta)

 4. uddu says:

  J..o mater svo.. ! Baš su sad našli da više ne menjaju nijednu vlast po svetu ! E,koji smo ti mi srećnici !

 5. Milutin says:

  Samo će postavljati svoje. Kao što BIH ima svog Namesnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *