БАЈДЕН ОСНОВАО КОМИСИЈУ: Да ли ће Америка променити правило старо 150 година

BAJDEN OSNOVAO KOMISIJU: Da li će Amerika promeniti pravilo staro 150 godina

10 aprila 2021

Predsednik SAD Džozef Bajden naložio je osnivanje dvostranačke komisije koja bi razmatrala potencijalnu reformu Vrhovnog suda, između ostalog i da li bi trebalo povećati broj sudija, što je jedan od ključnih ciljeva progresivnih demokrata. Sadašnji broj od devet sudija Vrhovnog suda usvojen je pre više od 150 godina.

Bajden je u uredbi o osnivanju komisije od 36 članova naveo da bi ona razmatrala da li su specifični predlozi za reformu najviše sudske instance u zemlji „opravdani i usklađeni sa zakonom“, objavljeno je na sajtu Bele kuće.Uz spornu ideju o povećanju broja sudija, pristalice reforme Vrhovnog suda traže i da se ograniče mandati sudija, objavili su američki mediji, prenosi Tanjug.

Vrhovni sud donosi odluke o najvažnijim pitanjima u društvu poput abortusa, imigracije, zdravstvene zaštite, slobode izražavanja religije i drugih.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki saopštila je da članovi komisije zastupaju širok politički spektar. Komisija će biti sastavljena od grupe liberalnih i konzervativnih pravnih akademika, bivših federalnih sudija i advokata koji su zastupali slučajeve pred Vrhovnim sudom. Planirano je da drži javne sastanke i da objavi izveštaj za 180 dana.

Bajden je najavio da će osnovati komisiju nakon što je tokom predizborne kampanje bio pod velikim pritiskom da reformiše Vrhovni sud.

Povod za to je delom i kampanja republikanaca i bivšeg predsednika Donalda Trampa da brzo popune mesto u Vrhovnom sudu upražnjeno posle smrti liberalne sudije Rut Bejder Ginzberg, dva meseca uoči izbora. Republikanci su prethodno odbili da razmotre kandidata bivšeg predsednika Baraka Obame, Merika Garlanda, uoči izbora 2016. godine.

Donald Tramp je za vreme predsedničkog mandata imenovao troje sudija Vrhovnog suda i učvrstio konzervativnu većinu na šest prema tri.

Republikanci se oštro protive povećanju broja sudija, ali mnoge demokrate i progresivni aktivisti smatraju da se moraju razmotriti sve opcije kako bi se suprostavili konzervativnoj većini koji bi, prema njihovom mišljenju, mogli da ugrozi građanska i prava na zdravstvenu zaštitu i abortus.

Vrhovni sud ima devet sudija od 1869. godina, ali Kongres ima ovlašćenje da promeni taj broj, što je uradio nekoliko puta tokom istorije.

KOMENTARI2 komentara

  1. miliorad5 says:

    Demokrate sa ovim pajacem na čelu žure da demontiraju američki ustav i državu,sa jedne srtrane guraju rat sa rusijom zbog toga a sa druge strane im preti unutrašnji sukob i otvorena pobuna nekih "republika" unutar federacije.Ovo će da bidne haos u americi, mislim da će izazvari rat sa rusijom da bi uveli ratnostanje i pohapsili opoziciju zbog "saradanje sa rusijom" ali isto tako mislim da su se preračunali i da nemaju snage za tako nešto bar ne da izvedu to bez ozbiljnog otpora i glatko.Stvari će se sada ubrzavati kako u USA tako i u svetskoj areni.bajden će biti zvanično proglašen mrtvim u sred početka sukoba sa rusijom da bi se amerika držala van sukoba neko vreme i to im je potrebno da "objasne" saveznicima zašto ne reagujua vlast će preuzeti V.D,opskurna potpredsednica koju NIKO nije birao direktno i koja NEMA nikakvu politčku agendu ili stav,još jedan "expert" koji će uvući USA u direktan rat sa rusijom i vrlo verovatno i kinom.Procedura je ;Ukrajina napadne rusiju...bajdne "umre" i amerika ne može navodno da reaguje na to.....ukri gube rat na terenu...NATO "preklinje" ameriku za podršku...amerikanci se prave ludi..NATO ulazi u sukob sa ukrajinom i opet traži pomoć USA...kamala je zajahala zver....USA ulaze direktno u rat da bi se "odbranili" i "pomogli saveznicima" jer oni nikada nisu napadači:)...Ovu predstavu oni moraju da odigraju do kraj maja najkasnije do kraja juna sve zavisi kada ukronacisti krenu u napad.

  2. Čist je ko Suza says:

    Najveće vrednosti US Democraty jeste najcrnja korupcija, a sad je neophodno da ona ojača pokaže zube i da guta sve što postoji imalo pošteno i pravedno u ljudskom društvu. Knez Tame vlada iz vazduha kroz sinove nepokornosti Bogu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *