БАЈДЕН ОСНОВАО КОМИСИЈУ: Да ли ће Америка променити правило старо 150 година

БАЈДЕН ОСНОВАО КОМИСИЈУ: Да ли ће Америка променити правило старо 150 година

10 априла 2021

Председник САД Џозеф Бајден наложио је оснивање двостраначке комисије која би разматрала потенцијалну реформу Врховног суда, између осталог и да ли би требало повећати број судија, што је један од кључних циљева прогресивних демократа. Садашњи број од девет судија Врховног суда усвојен је пре више од 150 година.

Бајден је у уредби о оснивању комисије од 36 чланова навео да би она разматрала да ли су специфични предлози за реформу највише судске инстанце у земљи „оправдани и усклађени са законом“, објављено је на сајту Беле куће.Уз спорну идеју о повећању броја судија, присталице реформе Врховног суда траже и да се ограниче мандати судија, објавили су амерички медији, преноси Танјуг.

Врховни суд доноси одлуке о најважнијим питањима у друштву попут абортуса, имиграције, здравствене заштите, слободе изражавања религије и других.

Портпаролка Беле куће Џен Псаки саопштила је да чланови комисије заступају широк политички спектар. Комисија ће бити састављена од групе либералних и конзервативних правних академика, бивших федералних судија и адвоката који су заступали случајеве пред Врховним судом. Планирано је да држи јавне састанке и да објави извештај за 180 дана.

Бајден је најавио да ће основати комисију након што је током предизборне кампање био под великим притиском да реформише Врховни суд.

Повод за то је делом и кампања републиканаца и бившег председника Доналда Трампа да брзо попуне место у Врховном суду упражњено после смрти либералне судије Рут Бејдер Гинзберг, два месеца уочи избора. Републиканци су претходно одбили да размотре кандидата бившег председника Барака Обаме, Мерика Гарланда, уочи избора 2016. године.

Доналд Трамп је за време председничког мандата именовао троје судија Врховног суда и учврстио конзервативну већину на шест према три.

Републиканци се оштро противе повећању броја судија, али многе демократе и прогресивни активисти сматрају да се морају размотрити све опције како би се супроставили конзервативној већини који би, према њиховом мишљењу, могли да угрози грађанска и права на здравствену заштиту и абортус.

Врховни суд има девет судија од 1869. година, али Конгрес има овлашћење да промени тај број, што је урадио неколико пута током историје.

KOMENTARI2 коментара

  1. miliorad5 says:

    Demokrate sa ovim pajacem na čelu žure da demontiraju američki ustav i državu,sa jedne srtrane guraju rat sa rusijom zbog toga a sa druge strane im preti unutrašnji sukob i otvorena pobuna nekih "republika" unutar federacije.Ovo će da bidne haos u americi, mislim da će izazvari rat sa rusijom da bi uveli ratnostanje i pohapsili opoziciju zbog "saradanje sa rusijom" ali isto tako mislim da su se preračunali i da nemaju snage za tako nešto bar ne da izvedu to bez ozbiljnog otpora i glatko.Stvari će se sada ubrzavati kako u USA tako i u svetskoj areni.bajden će biti zvanično proglašen mrtvim u sred početka sukoba sa rusijom da bi se amerika držala van sukoba neko vreme i to im je potrebno da "objasne" saveznicima zašto ne reagujua vlast će preuzeti V.D,opskurna potpredsednica koju NIKO nije birao direktno i koja NEMA nikakvu politčku agendu ili stav,još jedan "expert" koji će uvući USA u direktan rat sa rusijom i vrlo verovatno i kinom.Procedura je ;Ukrajina napadne rusiju...bajdne "umre" i amerika ne može navodno da reaguje na to.....ukri gube rat na terenu...NATO "preklinje" ameriku za podršku...amerikanci se prave ludi..NATO ulazi u sukob sa ukrajinom i opet traži pomoć USA...kamala je zajahala zver....USA ulaze direktno u rat da bi se "odbranili" i "pomogli saveznicima" jer oni nikada nisu napadači:)...Ovu predstavu oni moraju da odigraju do kraj maja najkasnije do kraja juna sve zavisi kada ukronacisti krenu u napad.

  2. Čist je ko Suza says:

    Najveće vrednosti US Democraty jeste najcrnja korupcija, a sad je neophodno da ona ojača pokaže zube i da guta sve što postoji imalo pošteno i pravedno u ljudskom društvu. Knez Tame vlada iz vazduha kroz sinove nepokornosti Bogu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u