БАЈДЕН РАДИ ЗА РУСИЈУ? Ови потези председника САД иду на руку Москви

BAJDEN RADI ZA RUSIJU? Ovi potezi predsednika SAD idu na ruku Moskvi

30 januara 2021

Džo Bajden još nije stupio na dužnost, a već se gomilaju kritike njegovih poteza.

Konkretno, neki stručnjaci bili su zabrinuti zbog predsednikove odluke da se vrati Pariskom klimatskom ugovoru, koji je njegov prethodnik Tramp napustio 2017. godine. Čini se da je takva briga za globalnu ekologiju dobra stvar?Ali u stručnim krugovima uveravaju da će obustava bušenja nafte na Arktiku i potencijalno napuštanje fosilnih goriva ići na ruku Rusiji.

„Sve to usporava rast američke proizvodnje i potencijalno smanjuje sposobnost SAD da održe prisilni režim sankcija kojim dominira energija“, rekla je Helima Kroft, šefica robne strategije u RBC Capital Markets.

Prema njenom mišljenju, ako Sjedinjene Države u bliskoj budućnosti odbiju da vade i izvoze takve mineralne resurse kao što su nafta i prirodni gas, zemlje Persijskog zaliva, koje izvoze najjeftiniju i najčišću naftu, ojačaće svoju poziciju na svetskom tržištu.

Što se tiče gasa, prema Kroftovoj, SAD rizikuju da izgube moć pritiska na Rusiju, koja će ponovo postati glavni i gotovo bezalternativni dobavljač goriva za evropsko tržište.

Istovremeno, ona očigledno gubi iz vida da je tokom poslednje tri godine Rusija dosledno bila ispred SAD u pogledu izvoza gasa u evropske zemlje, bez obzira na nivo proizvodnje u Americi.

Majk Somers, predsednik Američkog naftnog instituta, ponavlja tezu Kroftove, verujući da će Bajdenova odluka podrivati nacionalnu bezbednost zemlje. Uostalom, ako države same ne proizvode energetske resurse, moraće da ih uvezu, uključujući potencijalne geopolitičke protivnike.

Ove diskusije izazvale su živahnu reakciju u republikanskom taboru. Uostalom, ispostavlja se da ako su stručnjaci u pravu, onda pravi „agent Kremlja“ uopšte nije Tramp, kako je ranije rečeno, već Bajden, koji je, gotovo svojim prvim dekretom odlučio da potkopa energetsku bezbednost “Velike Amerike’’.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista says:

    Nisam čitao paparaci medije(a svi veliki mediji na svetu su dijareja paparacija) ni o Trampu a sada vidim da će isto biti i sa Bajdenom. Znači, sledeće 4 godine mediji će imati 1/6 milijarditog dela čitalaca manje samo u meni. A koliko ima ovakih koji će se samo osvrnuti i kad vide pljuvačinu preskočiti i tekst a možda i većinu medija. Kada sam vido naslov i pomalo dublje ovaj članak susro, odmah sam se...Inače na ovom mestu uvek vidim koji su mediji paparaci i ne moram da lutam tražeći šta pišu ti mediji. Ovo mesto ko enciklopedija, be. Moj najintimniji i najveći i najjači zaključak je da su potpisnici ovog članka prodavači Magle. Jeste gledali film Magla? Gadan film, ali to bio film a ne medijska istina od koje padaš na teme, iako sam ja u ono vreme padao na teme...i od magle! Danas više ne...Poraste čovek vremenom.

  2. Rista says:

    Usput, Tramp nije imao velikog uticaja ni moći u Nemačkoj, jer se Nemačka kancelarijska službenica debelo naslonila na demokrate i tako uspešno eskivirala Trampa i sankcije prema Rusiji i Severnom Tečenju 2 i ostalim pljačkama Rusije od strane Evrope. Amerika smatra da ta ruska blaga pripadaju Americi a ne Evropi i Nemačkoj. Samo Kina može da uvozi bagatela ruske sirovine jer to je put kako Amerika pljačka i koristi Rusiju. Malo indirektno i pomalo nevidljivo običnom čoveku, ali pljačka je pljačka. Nema veze što je Kina samo instrumenat te pljačke, Kina pljačka Rusiju u ime Amerike i u ime...Svooje! Ne slažete se smene mi? Pa dobro. Nemojte. Sada Bajden uvršćuje svoje pozicije, pa neka vas ne čudi ako neka nova Merkelova ne prekine Tok2 i ostalo preostalo iz Rusije. Imate par godina da shvatite povratak Amerike u Nemačku, jer samo je nemačka tvrdoglavo odbila Ameriku da preseče izgrdnju novih linija nafte i gasa iz Rusije. To dolazi na red sledećih par godina a Tok 2 je svejedno već par godina zablokiran i konzerviran. Bajden će ga srušiti jer Amerika nastoji da indirektno pljačka Rusiju preko Kine i tu Nemačkoj nije mesto. Nije simpatično predviđanje, ali bolje je za Rusiju. Na duže staze, ako gospoda Rusi ne pokleknu radi oligarh rasprodaje. Nateraće Bajden Rusiju još više da sama sadi ruže a ne da ih uvozi iz Holandije. Naravno, te ruže olandske je uvozila za naftu...Svooju!

  3. test01 says:

    Demokrate rade za duboku drzavu sa Kinom koja je novi stub globalizma a ovi mediji stampaju unapred pripremljeni tekst. Tramp nije imao skoro nikakav uticaj na americku politiku a ovaj cica uglavnom ne zna ni gde se nalazi ujutro i sigurno ce biti zamenjen i to najverovatnje sa onom Kemalom. Mediji po obicaju stampaju budalastine dok se u stvari radi sasvim suprotno. Samo sam siguran da to vise ne prolazi kod naroda tako lako, cak ni na Zapadu posto je dosta naroda progledalo (a ovce ce uvek biti ovce bez obzira na stepen obrazovanja i gde zive). E ovakve informacije i jesu za tu "stoku" sto bleji i zdere sto joj se servira!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *