БАЈДЕН ШАЉЕ ПЕТ ПРЕKАЉЕНИХ ДИПЛОМАТА ЗА ЗАПАДНИ БАЛKАН! Сви причају српски и долазе да РЕШЕ ПРОБЛЕМ KОСОВА!

BAJDEN ŠALJE PET PREKALJENIH DIPLOMATA ZA ZAPADNI BALKAN! Svi pričaju srpski i dolaze da REŠE PROBLEM KOSOVA!

21 oktobra 2021

Bajdenovih „pet specijalaca“ su Gabrijel Eskobar, Kristofer Hil, Džefri Hovenier, Majkl Marfi i Džejms O Brajen, od kojih će se neki regionom baviti kao ambasadori, neki kao specijalni izaslanici Stejt departmenta, ali im je svima zajedničko to što su prekaljene diplomate, energičnog nastupa, Balkan poznaju praktično kao svoj džep i svi govore srpski, piše Blic.Reč je o diplomatama vrlo aktivnim u regionu devedesetih, a koliko dobro znaju Balkan svedoči da su dvojica učestvovala u uspostavljanju rada nove ambasade SAD u Srbiji nakon petooktobarskih promena, dvojica su bili učesnici pregovora u Rambujeu, a jedan je pisao tekst Dejtonskog sporazuma.

Za izaslanika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan postavljen je Gabriel Eskobar, koji važi za diplomatu energičnog pristupa, o čemi svedoči činjenica da je on čim je izbila kriza između Beograda i Prištine zbog uvođenja reciprociteteta za registarske tablice, odleteo u Brisel i tamo učestvovao u sklapanju dogovora i sklanjanju barikada sa administrativnih prelaza.

Kako Blic piše, biografija mu je živopisna, bio je zamenik šefa misije u Ambasadi SAD u Beogradu u avgustu 2019. godine, a do dolaska ambasadora Entonija Gofrija bio je otpravnik poslova.

Posle petookobarskih promena bio je (2001. godine) šef političkog odeljenja odmah nakon što su SAD ponovo otvrorile ambasadu, a na prostoru bivše Jugoslavije je od 1998. do 2001. bio na poziciji šefa kabineta u kancelariji visokog predstavnika u Banjaluci, pa zamenik šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici.

Eskobar će, što se tiče Srbije, raditi rame uz rame sa Kristoferom Hilom, kojeg je Bajden nedavno imenovao za ambasadora u Srbiji, a njegov dolazak se očekuje sledeće godine. Blic navodi da ga nazivaju diplomatskom zvezdom i čovekom koji bi mogao da ubrza raspetljavanje kosovskog čvora.

Hil se praktično „vraća na mesto zločina“, pošto mu je prva služba bila upravo Beograd, a bio je blizak saradnik Ričarda Holbruka i član njegovog tima i učesnik pregovora u Dejtonu i Rambujeu, kao i specijalni izaslanik za Kosovo (od 1998. do 1999.), ambasador u Makedoniji i šef tima za pregovore sa Severnom Korejom.

Opisan je kao „šatl-diplomata“ koji je „hitao tamo-vamo između Beograda i Prištine“, i kao čovek od najvećeg poverenja Ričarda Holbruka, kojem je pomagao još u smirivanju sukoba u Bosni.

Dok Hil bude službovao u Beogradu, njegov kolega Džefri Hovenier biće u Prištini, a navodi se da je i on „specijalac za Balkan“, a u Prištinu dolazi iz Turske, gde je trenutno zamenik šefa misije pri ambasadi SAD.

Radio je u ambasadama u Grčkoj, Hrvatskoj, Turskoj, a gotovo da nema zemlje na Zapadnom Balkanu u čija dešavanja nije bio uključen bar na neki način. Bio je učesnik pregovora u Rambujeu kao član tima Martija Ahtisarija.

Pomogao je, baš kao i Eskobar, ponovnom otvaranju Ambasade u Beogradu u decembru 2000. nakon ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između SAD i SRJ, a kasnije je bio i na čelu privremene kancelarije ambasade SAD u južnoj Srbiji, čiji je posao bio da nadgleda albansku pobunu u takozvanoj preševskoj dolini, a od Hašima Tačija je 2018. godine dobio orden povodom desete godišnjice samoproglašenja nezavisnosti Kosova.

Blic piše da je on u Komitetu za spoljne poslove Senata SAD najavio da će raditi na podržavanju dijaloga uz posredovanje EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji bi, kako je tada citirao Bajdena, trebalo da bude usredsređen na uzajamno priznavanje.

Baš poput Hoveniera i Majkl Marfi, novi ambasador SAD u Bosni i Hercegovini veteran je američke službe za spoljne poslove i ima 29 godina iskustva u međunarodnoj politici, a trenutno služi kao zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Za njega se navodi da Balkan poznaje vrlo dobro, pošto je bio na visokim pozicijama u Sarajevu, kao politički savetnik u američkoj ambasadi (od 2006. do 2009.) i Prištini, gde je obavljao dužnost zamenika šefa misije u ambasadi SAD (od 2009. do 2012. ).

Uz to radio je u Londonu, Jaundeu u Kameronu i Lagosu u Nigeriji, a u Vašingtonu je bio službenik za Bugarsku i Severnoatlantski savez i Šef kabineta generalnog direktora spoljne službe.

Kao poslednjeg, ali ne i najmanje važnog u ovoj ekipi Blic navodi Džejmsa O`Brajena, koji je nominovan za koordinatora za politiku sankcija američkog Stejt departmenta.

On važi za ključnog američkog čoveka u sastavljanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno njemu se pripisuje da je napisao bosanskohercegovački Ustav, koji je zapravo Aneks IV u mirovnom sporazumu.

Od 1989. do 2001. bio je viši savetnik državne sekretarke Medlin Olbrajt, kao prvi zamenik direktora za planiranje politika i predsednikov izaslanik za Balkan.

U Klintonovim vladama (od 1993. do 2001.) radio je u Stejt departmentu, sa fokusom na bivšu Jugoslaviju i ratne zločine, ali i kao specijalni predsednicki predstavnik za pitanja talaca dok je u Beloj kući službovao Barak Obama, a trenutno je na funkciji potpredsednika međunarodne savetodavne grupacije „Olbrajt Stounbridž“.

KOMENTARI6 komentara

 1. padre says:

  Što je za nekog prekaljeno, za drugog je zarđalo!

  • ralence says:

   Sve sami stručnjaci za Srbe. Opet demokrate da dave neposlušne. Gde je Tonu Bler ,samo on nedostaje. Nije kasno ni za njega,čim nanjuši lovu ,doleteće kao lud.

 2. milorad5 says:

  nikog on nije poslao pmo su sami sebe poslali preko svojih veza u nadi da će povratiti status od ranije ,ništa dobro od ove ekipe se ne može očekivati,naprotiv,ali ni oni nemaju snage nit iovlađćenja da donose odluke a u vašingtonu zver ima fokus samo na kinu i nema đanse da će bilo šta učiniti na blakanu,jedino đto ova ekipa može da napucka neku antisrpsku koaliciju u napad na nas oružani napad, ali mislim da je i za to mala verovatnoća.Otvoren rat sa srbijom bez OZBILJNE vojne podrške NATO i USA za balkanska plemena je prevelik zalogaj pogotovo što više neće biti mnogo domaćih kamikaza a plaćene armije oni da drže ne mogu uključujući u to i hrvatsku koja je ionako JEDINA predvidjena i rezervisana za NATO operacije protiv rusije i nema šanse da će nešto drugo oni raditi.Sve u svemu, pljuvaće nas koliko mogu ali mislim da sem podmetanja i pljuvačina ovaj dream team neće ništa više ni moći ni hteti da radi.Važni za karijeru, su im dobri referati,oni su svesni da se od njih ne očekuje akcija.

 3. Ivana says:

  Donose naredbe izdajniku i njihovom plaćeniku vučku.

 4. šiško says:

  Dakle, pašće opšte zavrtanje ruku Srbima na KiM, a i u ostatku Srbije. Svaki od ove petorice će se truditi da nas uteraju u tor, da nas zastraše i disciplinuju, a vlasti sa ludim narkomanom av na čelu će im u tome pomagati, hvatati po šumama i gorama "odbegle" Srbe, privoditi ih petorici dželata i držati ih dok ih ovi budu čerečili. Držite se... držimo se, Srbi, još malo! Ničija nije gorela do zore, pa neće ni njihova. SAD i bajdo ovim pokušavaju da izbore makar jednu pobedu, makar malu, malecku, makar protiv patuljka kao što je Srbija, iako znaju da će ta eventualna pobeda za svakog objektivnog posmatrača predstavljati trijumf zla i nepravde. Kao hleb nasušni potrebna im je samo jedna mala pobeda da bi se osećali još uvek živim i sposobnim za život, budući da već godinama gube bitku za bitkom, vojnu, političku, diplomatsku, ekonomsku... Ovo je verovatno njihov poslednji pokušaj da se povrate, da dodju do daha. Ne dozvolimo im da to uspeju nanoseći nama (baš nama i uvek isključivo ili najviše nama) katastrofalnu štetu!

 5. Penzioner says:

  Jedina naredba koju još nije sproveo je potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma, što je i de jure priznavanje nezavisnosti Kosova, a de fakto je to učinio potpisivanjem Briselskog sporazuma, kojim je ukinuo sve institucije Republike Srbije na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i preneo ih u nadležnost institucija samoproglašene Republike Kosovo, kako je on naziva protivustavnim Briselskim sporazumom. Takav akt veleizdaje nije zapamćen nigde u svetu. Kakvim slovima će njegovo ime ostati zapisano u srpskoj istoriji nije teško zaključiti. Pored tog sramnog čina ostaće zapamćen i po tome što je za deset godina samovlašća uspeo da Srbiju dovede na prvo mesto najsiromašnijih zemalja Evrope, koje deli sa Moldavijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *