БАЈДЕН СЕ ОБРАТИО ДЕМОКРАТСКОЈ СТРАНЦИ: Не повлачим се из изборне трке!

BAJDEN SE OBRATIO DEMOKRATSKOJ STRANCI: Ne povlačim se iz izborne trke!

10 jula 2024

SUOČEN sa narastajućim pritiskom iz svoje Demokratske partije da se povuče iz izborne trke, Džo Bajden je očekivano krenuo u kontranapad.

Liderima demokrata u Kongresu SAD, uputio je pismo sa porukom da nastavlja izbornu kampanju.Pozvao je svoje demokratske kritičare da mu „izađu na crtu“ na predstojećoj konvenciji Demokratske partije u avgustu.

Stručnjaci za Ameriku smatraju da Bajden ne namerava da bilo kome prepusti vlast, a da njegovi protivnici unutar stranke imati teškoća da ga uklone i da mu nađu zamenu.

Bajdenovo pismo je objavila američka novinska agencija Associated Press, a on ih je podsetio da je odneo ubedljivu pobedu na predizborima Demokratske partije SAD, dobivši više od 14 miliona glasova (87 odsto od ukupnog stranačkih aktivista), i obezbedio glasove skoro 3 hiljade partijskih delegata.

„Ovaj proces je bio otvoren za sve koji su želeli da se kandiduju. Samo troje ljudi odlučilo je da se takmiči sa mnom. Jedan je bio tako loš da je napustio predizbore i kandidovao se kao nezavisni kandidat. Drugi me je napao, rekavši da sam prestar i da sam bio potpuni promašaj. Demokratski birači su glasali. Njihova volja je da mene predlože za kandidata stranke za šefa države. Hoćemo li sada tvrditi da ovaj proces nije bio važan? Da birači nemaju pravo glasa? Odbijam da se povučem“.

Bajden je dan ranije govorio uživo u emisiji Jutarnji Džo na MSNBC, popularnom telekanalu među pristalicama Demokratske stranke, i naglasio:

„Neću odustati. Nigde ne idem“.

Kritikovao je pozive iz stranke da odustane od izborne kampanje:

„Tako sam uznemiren zbog partijske elite koja navodno sve zna bolje od drugih. Ako neko od njih misli da ne treba da budem kandidat, neka izvole i postave svoju kandidaturu protiv moje! Izazovite me na partijskoj konvenciji“.

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Hakim Džefris sastao se sa kolegama 7. jula kako bi razgovarali o tome koje korake treba preduzeti. Neki uticajni demokratski kongresmeni su na tomzatvorenom sastanku rekli da Bajden više ne može da bude predsednički kandidat stranke.Počeli su da se pojavljuju tekstovi sa imenima kandidata za zamenu Bajdena. Već su „kandidovani“: potpredsednica Kamala Haris, guverner Kalifornije Gevin Njusom, bivša „prva dama“ Mišel Obama, guverner Mičigena Grethen Viters.

Bajden bi se možda i povukao da njegovim sinom Hanteru ne preti zatvor i Trampov tasbor ne najavljuje istragu o Džoovim malverzacijama.

Amerikanolog Rafael Orduhanjan povodom cele situacije je rekao:

„Problem Bajdenovih protivnika je i što nemaju realnu alternativu njegovoj kandidaturi. On im zato upućuje izazov. Svi znaju da on među demokratama nema pravog rivala. To su apsolutno karikaturalni likovi: Gevin Njusom, Mišel Obami, a posebno Kamali Haris koja ima slabiji rejting i od samog Bajdena. Šta god da smisle, to je katastrofa za Demokratsku stranku SAD.

– Sada za demokrate nije izbor život ili smrt, već – u kom će sanduku biti sahranjena Demokratska stranka kao politička snaga. Njoj ni amputacija ne može spasiti život“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pravda says:

    Kakva drzava takav i prcednik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *