БАЈДЕН У ОТАВИ ПОБРКАО КАНАДУ СА КИНОМ

BAJDEN U OTAVI POBRKAO KANADU SA KINOM

25 marta 2023

DŽOU Bajdenu je malo što zasmejava svoje Sjedinjene Države. Nastupiši pred parlamentom u Otavi, izgovorio je, odnosno – bio krenuo da izgovara:

„Danas aplaudiram Kini za aktivizaciju… Izvinite, aplaudiram Kanadi“…Usledili su zlgedanja kanadskih poslanika, pa njihov – smeh…

Bajden je ubrzo potom – na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom – rekao:

„Nameravamo da nastavimo da vršimo pritisak na (ruskog predsednika Vladimira) Putina preko istorijskih sankcija i tarifa“.

Njegov govor u parlamentu Kanade, kako se i najavljivalo, bio je posvećen jedinstvu i koheziji Zapada pred pretnjama onih koji nisu u zapadnim savezima.

Naglasio je da je jedinstvo zapadnih zemalja pred tim pretnjama, uključujući i rusku, nepokolebljivo.

„Sukob u Ukrajini je pokazao da nema očiglednije demonstracije našeg jedinstva od jedinstvenog odgovora na akcije Rusije. Bili smo zajedno i ostajemo zajedno da odbranimo suverenitet, da odbranimo demokratiju, da odbranimo slobodu za sebe i sve koji to žele. Kanada i Sjedinjene Države, zajedno sa koalicijom od 50 zemalja, radile su i rade da osiguramo da Ukrajina može da se brani“.

– Zbližavanje Rusije i Kine je preuveličano, a SAD su i dalje mnogo bolje u sklapanju saveza. Mi smo ti koji širimo saveze, naši protivnici nisu – rekao je Bajden.

Dodao je da se ne odnosi olako prema približavanju Moskve i Pekinga, ali da Kina zasad ne može da ponudi Rusiji bilo šta značajno za bilateralnu saradnju:

„Tokom poslednja tri meseca slušam da će Kina Rusiji obezbediti značajno oružje. Oni to još nisu uradili, ali to ne znači da neće“.

Nimalo slučajno, predsednik SAD se vratio 60 godina unazad, mada – ne improvizujući već čitajući napisano:

„Predsednik Kenedi je ovde govorio 1961. i rekao, citiram:

„Mi imamo jedinstvo jednakih i nezavisnih nacija koje žive na istom kontinentu. Naslednici smo istih vrednosti, potpuno suvereni partneri u jednom istorijskom poduhvatu: da sačuvamo slobodu za sebe i za druge – sve koji to žele. Za sve koji to žele“.

„Za sve koji to žele“, ponovio je za Kenedijem američki militarista koji se hvalio da je inicirao razaranje Beograda 1999-te, naših mostova i strateške infrastrukture…

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Bajden je jedini provereni vanzemaljac na nasoj planeti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *