БАЈДЕН У ОЗБИЉНОМ ПРОБЛЕМУ ЗБОГ НАЂЕНИХ ДОКУМЕНАТА…

BAJDEN U OZBILJNOM PROBLEMU ZBOG NAĐENIH DOKUMENATA…

11 januara 2023

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden saopštio je da je iznenađen saznanjem da su poverljivi dokumenti pronađeni u njegovoj nekadašnjoj kancelariji u vašingtonskoj nevladinoj organizaciji „Pen Bajden centar“ i naglasio da on i njegov tim u potpunosti sarađuju u razjašnjavanju svih okolnosti u tom slučaju.

Bajden je u obraćanju novinarima, na zajedničkoj konferenciji sa liderima Meksika i Kanade, saopštio juče da ozbiljno shvata poverljiva dokumenta i rekao da ne zna šta ona sadrže.– U potpunosti sarađujemo u pregledu, za koji se nadam da će uskoro biti završen – naveo je Bajden.

Bajdenov advokatski tim otkrio je oko 10 dosijea u zaključanom ormaru u „Pen Bajden centru“ u Vašingtonu u novembru, a oni su predati Državnom arhivu.

FBI je uključen u istragu poverljivih dokumenata pronađenih u ovoj nevladinoj organizaciji, a američki državni tužilac Merik Garland zamoljen je da ih pregleda.

Bajden je tokom jučerašnjeg obraćanja objasnio kako su pronađeni dokumenti.

– Pronašli su neka dokumenta u kutiji u zaključanom ormanu, ili bar u ormaru. I odmah su shvatili da se u toj kutiji nalazi nekoliko poverljivih dokumenata. Uradili su ono što je trebalo. Odmah su pozvali arhiv – rekao je američki predsednik.

On je objasnio da je obavešten o ovom otkriću i da je bio iznenađen kada je saznao da u toj kancelariji postoji bilo kakva vladina evidencija, kao i da ne zna šta je u dokumentima.

Rekao je da su mu advokati predložili da ne pita šta oni sadrže.

Izvor upoznat s predmetom je rekao u ponedeljak američkoj televiziji da serija dokumenata ne sadrži nuklearne tajne, a nije naveden stepen njihove klasifikacije i poverljivosti.

Bajdenov specijalni savetnik, Ričard Zauber, naveo je u izjavi za CBS u ponedeljak da su dokumente otkrili neposredno pre izbora za Kongres advokati američkog predsednika koji su raščišćavali kancelarijski prostor.

Bajden, koji je bio potpredsednik SAD za vreme mandata Baraka Obame od 2009. do 2017, nakon toga je do 2020. imao kancelariju u organizaciji koja je udaljena nešto više od kilometar od Bele kuće.

On se zbog ovog slučaja suočava sa kritikama republikanaca nakon što je Ministarstvo pravde SAD prošle godine pokrenulo istragu o postupanju bivšeg predsednika Donalda Trampa sa poverljivim dokumentima otkrivenim na njegovom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    E, moj Bajdo, nijesi se setio spalit papire, bas si papan.

  2. Gagi says:

    Ima ovih Bajdena sa spicastijim nosem i manjim "tragusom" u uhu. Ima ih stvarno toliko da zaista niko nije siguran koji je "onaj". Sramota, mogli su tako i sa Olbrajtovom, da pozivi jos koju uspesnu i plodnu politicku godinu. Doduse, ona je bila toliko ruzna da nisu mogli da nadju adekvatnu zamenu, mozda su i pokusali.

  3. Nine says:

    Kako da se seti senilan čovek šta je radio pre nego što je lažima postao predsednik? On ni danas ne zna da je predsednik, već uporno ponavlja da je državni sekretar. I danas se, po ko zna koji put, pozdravlja sa nevidljivom osobom. Čovek oboleo od demencije može živeti najduže sedam godina, a on je već odavno u autu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *