БАЈДЕН УВЕРЕН: Кина ће покушати да постигне договор са талибанима

BAJDEN UVEREN: Kina će pokušati da postigne dogovor sa talibanima

8 septembra 2021

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden izjavio je da je siguran da će Kina pokušati da postigne dogovor sa talibanima nakon što je ova organizacija preuzela vlast u Avganistanu 15. avgusta.– Kina ima realan problem sa talibanima. Zato će pokušati da postignu neki aranžman sa njima. Kao i Pakistan, kao i Rusija, kao i Iran. Svi sada pokušavaju da shvate koji su njihovi naredni potezi – rekao je Bajden novinarima, prenosi Rojters.

SAD i njihovi saveznici dogovorili su da koordiniraju svoju politiku prema talibanima, a Vašington im je blokirao pristup rezervama avganistanske države, od kojih većinu drže u američkoj centralnoj banci, kako bi se obezbedio da ispune svoja obećanja da će poštovati prava žena i međunarodno pravo.

Stručnjaci procenjuju da će veliki deo te ekonomske poluge biti izgubljen ako Kina, Rusija ili druge zemlje obezbede sredstva talibanima.

Italija, koja predsedava Grupi 20 u kojoj su Kina i Rusija, pokušava da organizuje zajednički sastanak o Avganistanu, ali zasada nije objavljen datum Samita G20, što ukazuje na neslaganje među članicama.

Kina nije zvanično priznala talibansku vlast u Avganistanu, ali je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u julu ugostio jednog od osnivača talibana Mulu Abdula Ganija Baradara, i poručio da bi svet trebalo da podrži ovu zemlju pri tranziciji vlasti umesto da vrši veći pritisak na nju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. padre says:

    Pa tako rade pametni ljudi, dogovaraju se!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *