BAJDEN ZAPRETIO PUTINU: Amerika će zaratiti sa Rusijom ako dirnete članice NATO

BAJDEN ZAPRETIO PUTINU: Amerika će zaratiti sa Rusijom ako dirnete članice NATO

19 marta 2014

Biden Speaks At White House Community Leaders Briefing On Seniors IssuesKriza oko Krima ne jenjava. U oštroj reakciji SAD, potpredsednik Džo Bajden upozorio Rusiju da će SAD odgovoriti na svaku agresiju Moskve na članicu NATO.

Bajden, koji se inače nalazi u poseti Litvaniji i Letoniji, rekao je još da će Sjedinjene Američke Države preuzeti svu svoju odgovornost u okviru NATO sporazuma kako bi se članice te alijanse odbranile.

Nije slučajno što je Bajden to rekao baš u tim zemljama, budući da se one graniče baš kao i Ukrajina sa Rusijom i budući da su baš one članice NATO.

Iako je ruski predsednik, nakon potpisivanja sporazuma o pripajanju ukrajisnkog poluostrva Krim Ruskoj Federaciji, rekao da ne namerava da vrši invaziju nad bilo kojim drugim regionom u Ukrajini, a pogotovo ne nad nekom drugom nacijom, lideri zemalja koje se graniče sa Rusijom baš nešto i ne veruju u te reči Vladimira Putina. Oni zahtevaju upravo od SAD da im garantuje da ih Rusija „neće dirati“.

Bajden je Putinu danas jasno poručio da su SAD spremne da brane države poput Litvanije, Letonije i Estonije, čije članstvo u NATO-u im omogućava upravo takvu pomoć.

S druge strane, jasnu poruku ima i britanski premijer Dejvid Kameron koji je poručio da reba razmišljati u pravcu toga da se Rusija trajno isključi iz Grupe 8, ukoliko Moskva učini bilo kakav dodatni korak protiv Ukrajine.

Za to vreme, u Mosvi je Ustavni sud danas presudio da je Sporazum o pripajanju Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji, koji je potpisan juče, u skladu sa Ustavom Rusije, dok su na krimu proruske jedinice „samoodbrane“ zauzele jednu ukrajinsku mornaričku bazu u Sevastopolju.

Ni more i vazduh nisu bez tenzija. Američki razarač sa raketama za navođenje, „US S Trakstan“, započeo je danas jednodnevnu vojnu vežbu u Crnom moru sa mornaricama Bugarske i Rumunije, dok je iz Moskve saopšteno da su ruske vazduhoplovne snage odlučile da sprovedu vazduhoplovnu vežbu velikih razmera u severozapadnim regionima Rusije.

KOMENTARI5 komentara

 1. Duško Velkovski says:

  Pošto Amerika nema istoriju bilo bi krajnje glupo da sada nema ni geografiju.

 2. mile pajic says:

  amerika ima istoriju al samo kako je ubijala indijance

 3. mile pajic says:

  to su skoti sveta njih treba lisiti slobode i nikad da se vise nerodi takvo sto

 4. tek onako says:

  SAD su nanele više štete čovečanstvu i počinile više zločina i genocida u IX i XX veku nego svi ostali zajedno tokom cele istorije ljudskog roda.

 5. susic helena says:

  AMERIKA JE AGRESIVNA I NAMERNO PRETI ZELI SE DOCEPATI RUSIJI I NJENA PRIRODNA BLAGA KAKO I SVUDA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *