„БАЈДЕН ЗНА ИСТОРИЈУ КОСОВА – СВЕ ЋЕ БИТИ ДРУГАЧИЈЕ“

„BAJDEN ZNA ISTORIJU KOSOVA – SVE ĆE BITI DRUGAČIJE“

27 januara 2021

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti kaže da je predsednik SAD Džo Bajden dobro upoznat sa istorijom tzv. Kosova i Zapadnog Balkana.

“Znam da su u politici finansije veoma važne, ali i istorija takođe. Bojim se da je prethodna administracija dala veću težinu finansijama nego istoriji”, rekao je Kurti i dodao da je u debatama sa bivšim američkim izaslanikom Ričardom Grenelom bilo teško.U intervjuu za portal Ljajmi, Kurti je ocenio da je Grenel žurio i bio usredsređen na finansijska pitanja, a izrazio je uverenje da će sa predsednikom Bajdenom i državnim sekretarom Antonijem Blinkenom stvari biti drugačije, prenosi Kosovo onlajn.

Kada je reč o sporazumu od 4. septembra prošle godine o ekonomskoj normalizaciji između tzv. Kosova i Srbije, Kurti je rekao da mu se “sviđa deo o priznanju tzv. Kosova od strane Izraela i ukazao da je saradnja između SAD i EU oko Zapadnog Balkana važna”.

Lider Samoopredeljenja je rekao da je sadržaj sporazuma između tzv. Kosova i Srbije važniji od roka ili brzine kojim je postignut.

“Ne bismo trebali da razgovaramo o mapama sa ovom starom idejom razmene teritorija. Trebalo bi razgovarati o ljudima, građanima i zajednicama, a ne o političarima koje bi trebalo da spasimo”, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da je Evropska unija zanemarila region, posebno KiM, koje nije ni uključeno u režim bezviznog putovanja.

Podvlačeći da je sudbina regiona u EU, on je ponovio svoju ideju da Evropska unija treba da organizuje “mini Maršalov plan” za šest zemalja Zapadnog Balkana, po uzoru na američki fond posle Drugog svetskog rata.

Kurti je rekao da je optimista da će se, ako se KiM i Srbija ozbiljno i iskreno uključe u razgovore, postići dogovor i ocenio da je zbog Rusije i Kine teško predvideti članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama.

KOMENTARI5 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Ovaj matori ne zna ni kako se zove. I ne samo to. Nikad nista nije ni znao. Ni sad ne zna da je igracka u rukama onih koji su samo umislili ad su mocni. Ako ne crkne "na vreme" neko ce mu pripomoci.

  • Za Srbiju says:

   Zna on šiptarsku propagandnu "istoriju". Ono što su ga šiptari naučili. Nemojmo da stvari prihvatamo neozbiljno.

 2. radmila says:

  Bajden vise ne zna ni istoriju Amerike, pametnjakovicu.

 3. Kulak says:

  Uhvatiti šiptarskog teroristu kurtija i osuditi ga na doživotnu robiju.

 4. persida says:

  Drukciji ces biti jer si slican Titi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *