БАЈДЕН: Знам да Вучић нервира Русе својом политиком

BAJDEN: Znam da Vučić nervira Ruse svojom politikom

17 septembra 2015

bajdenBeograd – Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država izuzetno cene odluku Srbije da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa i dobro im je poznato da se premijer Srbije zbog takve politike zamera Rusiji. To je Džozef Bajden, potpredsednik SAD, rekao Aleksandru Vučiću, premijeru Srbije, prilikom susreta u Vašingtonu, saznaje Danas iz diplomatskih izvora. Kako prenose izvori našeg lista, Bajden je u više navrata izrazio zadovoljstvo namerom Aleksandra Vučića da diverzifikuje izvore gasa, ističući da izuzetno ceni „hrabrost predsednika Vlade Srbije kada sam odlučuje ko je partner Srbiji“.

„Bajden je rekao i da zna da Vučić svojom politikom nervira Ruse“, prenose za naš list diplomatski izvori.

Prema njihovim rečima, Džozef Bajden je istakao da je diverzifikacija gasa jedan od najvažnijih faktora za stabilnost države Srbije.

„Bajden je rekao da razume odnose Srbije sa Rusijom i da izuzetno ceni hrabrosti koju Aleksandar Vučić pokazuje kada sam odlučuje ko je partner Srbiji. Rekao je i da poštuje našu odluku da diverzifikujemo izvore gasa, da je to važno za stabilnost zemlje. Bajden je istakao i da zna da Aleksandar Vučić mnogo nervira Ruse tom svojom politikom“, rečeno je Danasu u diplomatskim izvorima.

„Srbija je dobila pohvale Svetske banke za ekonomske reforme i to je znak da je Srbija sigurna zemlja za investiranje“, napisao je premijer Aleksandar Vučić na Tviteru nakon razgovora sa direktorom te međunarodne institucije Džim Jong Kimom. On je novinarima u Vašingtonu, posle tog sastanka, rekao da je Svetska banka zadovoljna onim što je Srbija do sada uradila i da između naše zemlje i te finansijske institucije nema otvorenih pitanja i razmimoilaženja u stavovima, ali da predstoji još teškog posla.

Premijer je preneo i reči direktorke kancelarije Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin, koja je kazala da će Srbija, ukoliko nastavi sa reformama bez obzira na težinu situacije u kojoj se nalazi, uskoro u regionu biti ubedljivo najbolja zemlja. „To nije mali podstrek i na nama ostaje da radimo vredno i dobro i siguran sam da ćemo u Svetskoj banci imati dobrog partnera“, rekao je Vučić.

Upitan da li Srbija ima problem sa odobrenim, ali nerealizovanim kreditima Svetske banke, Vučić je rekao da to nije veliki i odlučujući novac za državu i javne finansije.

„To je naša nedovoljna sposobnost da procenimo da li su nam neki krediti potrebni, ali to je manji problem. On će se rastezati godinu ili dve, ali to je svejedno, kad govorimo o državi i javnim finansijama, to nije beznačajan, ali ni odlučujući ni velik novac“, kaže Vučić.

Vučić je naveo da Srbija sad ima priliku da se pozicionira za sledećih 50 godina kao država koja štiti evropske vrednosti i vrednosti savremenog čovečanstva.

Pismo kongresmena

Povodom pisma koje je grupa od pet kongresmena uputila Bajdenu 11. septembra, u kome se izražava zabrinutost zbog situacije u Srbiji, u diplomatskim izvorima kažu da je inicijator kongresmenka koja pripada takozvanom „bosanskom kokusu“. Svi kongresmeni su bili pozvani da potpišu pismo, ali je to učinilo samo njih četvoro, i ono je dostavljeno i Ambasadi SAD u Beogradu. U pismu se izražava zabrinutost zbog „učvršćivanja uticaja“ ljudi iz najbližeg okruženja srpskog premijera, ali i zbog navodnih veza Vučića sa specijalnim izaslanikom Kremlja Aleksandrom Babakovim.

Novi ambasador

Bela kuća je u sredu objavila da predsednik Barak Obama namerava da nominuje Kajla R. Skota za mesto novog ambasadora SAD u Srbiji. Govoreći o toj i drugim nominacijama na zvanične pozicije unutar američke administracije, Obama je kazao da je „siguran da će nam ovi iskusni i vredni pojedinci pomoći da se uhvatimo u koštac s važnim izazovima s kojima se Amerika suočava“.

(vaseljenska.com)

KOMENTARI10 komentara

 1. Dušan says:

  debelo radi protiv srpskih interesa čim ga satane hvale!

 2. Goran says:

  Pored svog zla koje nam je nanio , barem je bio iskren kada je rekao da "izuzetno ceni hrabrosti koju Aleksandar Vučić pokazuje kada sam odlučuje ko je partner Srbiji". Sta taj Vucic sebi dozvoljava je zaista frapantno.

 3. Neša says:

  Kod drljavih amera je uvek bilo na ceni lizanje guzice!

 4. Apis says:

  Da ne citam dosta je naslov i slika. Vucić se iskesio od sreće ko pcka na nove gaće, sliko se sa Bajdenom. Sada ćemo mesecima slusati o njegovom biblijskom podvigu Dal to nervira Ruse ili veseli amerikance narod će da plati. Besan Rus mozda će nam odvaliti samarcinu, srećan amerikanac sprema nam istorijski spektakl. U balkansku arenu ubacene su zveri, postavljena je ograda, treniraju se cuvari da sve bude pod kontrolom i samo se ceka startni znak da priredba pocne. Publika ce preko avaksa imati prenos uzivo. NARODE SKIDAJ BUDALU SA VLASTI!

 5. miroslav says:

  KAZE ZORAN KESIC,,BUDALA,,!

 6. Pravdaa says:

  Teško Srbiji Izajnik uspeva javno da nam saopšti da je prodao sve što se moglo prodati ostaje nam samo da čekamo prinudnu naplatu.

 7. Mile says:

  Stavljaju nas u geto.Cak nam i Djukanovic kroji granicu.Spavaj narode.

 8. predrag mirković says:

  Čuo si ojađeni srpski narode šta kaže Bajden.Veli da posebno ceni to što Vučić sam odlučuje ko je partner Srbiji. Pa, neka ga ostavi u Americi,njima baš fali jedan koji sam odlučuje. Ili bi sve to moglo da se protumači i malo drukčije: ceni ga zato što besprekorno izvršava ono što mu oni narede. Doduše, sada više i ne mora da mu naređuju, jer on već zna šta mu je raditi. A o čemu će srpski narod odlučivati videće se kad bude sve upropašćeno, rasprodato i uništeno. Onda će se. kako jedna od naših američkih plaćenica nagovesti, u već pustim predelima Srbije naseliti arapske izbeglice.To za početak. A pošto smo krave već poklali kupovaćemo mleko iz Francuske a junetinu na Madagaskaru. Ako Vučić bude slušao Amere - kako izgleda, nećemo imati više ništa. Dobra reklama za Ameriku, ali veoma loša za našeg predsednika Vlade!

 9. Knindza says:

  Srbija i ne zasluzuje boljeg od Vucica!

 10. miroslav says:

  Knidza zasluzuje bolje.Oni koji su glasali za njega prvi put su prevareni,oni koji su glasali drugi put su budale.Sad fali Vjekoslav Seselj da to objedini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *