БАЈДЕН ЗВАНИЧНО ПОТВРДИО СТАВ АМЕРИКЕ: Масакр Јемена је био геноцид!

BAJDEN ZVANIČNO POTVRDIO STAV AMERIKE: Masakr Jemena je bio genocid!

24 aprila 2021

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine. Bajden je tako postao prvi američki predsednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

U saopštenju koje je objavila Bela kuća, navodi se da je „milion i po Jermena deportovano, masakrirano i oterano u smrt u kampanji istrebljenja“.​„Svake godine na današnji dan sećamo se onih koji su poginuli u genocidu nad Jermenima tokom otomanske ere i posvećujemo se prevenciji da se takvi zločini ne ponove. Počevši od 24. aprila 1915. godine, hapšenjem jermenskih intelektualaca i društvenih vođa u Konstantinopolju od strane otomanskih vlasti, milion i po jermena je deportovano, masakrirano ili oterano u smrt u kampanji istrebljenja. Odajemo počast žrtvama „Meds Jegherna“ (jermenski izraz za „veliki zločin“) kako strahote onoga što se dogodilo ne bi bile izgubljene za istoriju. I sećamo ih se kako bismo uvek ostali oprezni protiv nagrizajućeg uticaja mržnje u svim oblicima“, naveo je Bajden.

U saopštenju se podseća da su mnoge jermenske izbeglice tada došle u SAD i da su jermenski imigranti „obogatili Ameriku na nebrojeno mnogo načina, ali nikada nisu zaboravili tragičnu istoriju svojih predaka“

Bajden je pozvao i da se „u danu kada žalimo nad prošlošću, gledamo u budućnost, ka svetu koji želimo da izgradimo za našu decu“.

„Svetu koji nije zagađen svakodnevnim zlom fanatizma i netolerancije, gde se ljudska prava poštuju i u kom su svi ljudi u mogućnosti da provedu svoj život u dostojanstvu i bezbednosti“.

„Američki narod odaje počast svim Jermenima koji su izgubili živote u genocidu koji je počeo pre 106 godina“, navodi se u saopštenju.

KOMENTARI13 komentara

 1. Pingback: BAJDEN ZVANIČNO POTVRDIO STAV AMERIKE: Masakr Jemena je bio genocid! – Prava istina o svemu

 2. Archelay says:

  Da se ne ponovi?Pa tvoja zemlja je to ponovila od 1945,pedesetak puta.Sada,posto nemate kud spali ste na pretnju kao glavno oruzje.

 3. milanm says:

  Da jedina pravda je da je tada Turska učiila genocid nad Jermenskim narodom. Pitanje koje traži odgovor, spojene posude su to, je što se iza te izjave krije i koji rat, protiv koga, zapravo koga će NATO(SAD) napasti u bliskoj budućnosti. Ja lično tipujem na IRAN.

  • Miraš says:

   Verovali ili ne. Ova Bajdenova izjava na prvom mestu ima za cilj da pogodi Rusiju (njen dugački trbih koji počinje sa Kavkazom), a ne Tursku. Tačnije ima za cilj da pogodi vojni savez ODKB u kom je malena Jermenija (‍ 29.743 km2, oko 3 miliona stanovnika) jedna od članica. Naime uskoro su parlamentarni izbori u Jermeniji na kom američka marioneta Nikol Pašinjan do ove izjave imao je male šanse zbog gubitka jedne polovine teritorije Nagorno Karabaha i zbog velikih ljudskih žrtava prilikom poslednjeg rata na Karabahu u kom nemali broj čine dobrovoljci iz Jermenije. Ova Bajdenova izjava sigurno će povoljno uticati na Pašinjanov izborni rezultat. Da li dovoljno povoljno* To ćemo uskoro saznati. Nakon Bagdada u Iraku američka ambasada u Jerevanu u Jermeniji je druga po veličini u svetu. Amerikanci nisu tamo uzalud ulagali, sigurno ne sa ciljem da njihova ulaganja propadnu.

  • Miraš says:

   Iran? Iran je sigurno meta, ali u sklopu starog JINON plana za komadanje svih zemalja Bliskog Istoka izuzev Izraela. Ako krenu u komadanje Turske, samo pitanje je kad će to uraditi, napraviće i Kurdistan, pritom ne treba zaboraviti da značajan broj Kurda živi u Iranu. Premnogo je da istovremeno napadnu i Tursku i Iran. Izgleda da najzgodnije je da najpre svrgnu Erdogana, ako nisu uspeli 2016 to ne znači da neće jednom uspeti, naprimer 2022 ili 2023 godine. Dovoljno je da puste sankcije koje bi pogodile ekonomiju Turske, a zatim rukama nezadovoljnog naroda iznutra dogodiće se smena vlasti. Treba im poslušna Turska kao što je nekad bila, zato će za Ankaru imati spremnu sasvim poslušnu marionetu. U tom slučaju ruski S-400 prodat Turskoj da li bi se našao u rukama Amerike??? Šta povodom toga može da preuzme Rusija???

   • Miraš says:

    ...preDuzme...

 4. I Love Jesus says:

  Da, očigledno je da se oni ponose tim genocidom, takođe i genocidom nad severno-američkim indijancima, do juče srbima, cepanjem jugoslavije i rusije, a uskoro će je i napasti. Klinton je na primer javno izjavio da je ponosan na srebrenicu jer je ona njegovo delo?? I to na komemoraciji zajedno sa našim Vučijem direktno na mikrofon u srebrenici. Uteha nam je da će Otac naš nebeski svakome od nas dati platu po delima našim. Budite pravedni verujte u Sina i delo Očevo kroz sina, pokajte se i Bogu obratite da se izbavite i opravdate pred Bogom jer On ne gleda ko je ko, već će svakome od nas suditi pravedno po delima našim.

 5. Miraš says:

  Vanredni parlamentarni izbori u Jermeniji predvidjeni su za 20 jun. Ako Bela kuća do tada, sem ove izjave, preduzme još poneki potez makar i sitan, eto grešnom Pašinjaninu veoma povoljnog vetra u ledja.

 6. uddu says:

  Sad će i naš maršal Vučić da proglasi to kao genocid.prvo senilac Bajden a onda kerovi što pišaju onda kad im Amerika kaže da pišaju ! Mi ne treba ni na koji način da se mešamo u ovo !

 7. Nije jedini says:

  Šta Bajden kaže za dešavanja u Hrvatskoj tokom II svetskog rata i 1990-tih? Hrvati su genocid nad Srbima započeli pod pokroviteljstvom nacista a završili ga pod pokroviteljstvom SAD-a. Želim da čujem šta ima da kaže na ovu temu.

  • test01 says:

   Bajden moze da kaze samo ono sto mu napisu - dok jos moze da cita (koriste krupna slova).

 8. KRLE says:

  Ko vas šta pita, to zadržite za sebe i ne zabadajte nos u tuđe.

 9. Karital says:

  Zar nisi čitao izjavu od Bajdena, gdje izričito navodi, da je na Hrvatsku izvršena agresija od strane Srbije?Armeni nisu napali na Tursku, već su Rusi najavili rat Turskoj.Turci se nisu pokajali za ubistva i progone, već sanjaju osmanizam i Osmansko carstvo.Ne samo da se nisu pokajali, već atakuju na grčki teritorij, napadaju Armeniju, ulaze u Siriju, ponižavaju Ruse.Na vaše znanje, turci su izjavili da su se ugledali na srbe tokom balkanskih ratova gdje je stanovništvo muslimanske vjeroispovjesti doživjelo egzodus.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *