БАЈДЕНОВ ПАКЛЕНИ СЦЕНАРИО ЗА БАЛКАН, КРЕЋЕ УДАР НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!

BAJDENOV PAKLENI SCENARIO ZA BALKAN, KREĆE UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU!

2 decembra 2020

Rekonstrukcija, ili reforma Dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i medijski projektovanog predsednika SAD Džoa Bajdena, kazao je za Avaz profesor „Džon Hopkins“ univerziteta u Vašingtonu Danijel Server.

– Tokom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promena dejtonske strukture BiH – naglasio je Server.Prema njegovim rečima, SAD i EU moraju učiniti sve da BiH postane funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, u svojim trenutnim granicama sposobna da ispuni uvete za ulazak u NATO i EU.

– To zahteva uklanjanje složene upravljačke arhitekture stvorene u Dejtonu. Bosnom i Hercegovinom ubuduće bi trebala upravljati vlada u Sarajevu sposobna da pregovara i sprovodi svoje obaveze prema EU, kao i opštine koje pružaju usluge građanima, s jednakim pravima za pojedince i snažnom pravnom i sudskom zaštitom manjina – naglasio je.

Na pitanje kako je to moguće postići, Server kaže da SAD i EU moraju postići sporazum o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi.

– Pripremiti novi ustav koji eliminiše ili drastično umanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati punu primenu odluka Evropskog suda za ljudska prava. MMF i Svetska banka moraju prekinuti s praksom pomaganja entitetima, a novac se mora preusmeriti na opštine i Državnu vladu u Sarajevu – istakao je Server.

– Neophodna je reforma Izbornog zakona, a koja će razvlastiti etički utemeljene političke stranke. Parlament BiH bi trebao birati jednog predsednika i dva potpredsednika države. Striktno se mora ograničiti pravo na vitalni nacionalni interes. Nužno je usvojiti zakon kojim se osigurava transparentnije finansiranje političkih stranaka u BiH, a zahtevajući demokratske procedure za izbor stranačkih lidera – poručio je Server.

(Dnevni avaz)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gardista says:

    Ko je on da se pita...sta je to server...onaj iz odbojke sto servira...pa naidje na Srpski odbrambeni zid.

  2. Kosovac says:

    Plan, scenario je savršen. Sada treba proizvesti nekog Vučića (Tadića) da to potpiše. Ako takvog još nije rodila majka (a jeste sigurno), onda će se odrešiti kesa za jednu plišanu revoluciju tipa „Pravda za Davida (Kurtu, Murtu)“. ……………Sve uzalud beše moja nada. U Trampa.

  3. Gagi says:

    Sve ce biti tako kako Server kaze. On je jedan od upravnika pozorista gde su zaposleni svi ovi politicki glumci. On ce odluciti koja ce se predstava igrati i koji ce glumci tu predstavu najbolje izneti. Za to vreme, zadovoljimo se starim repertoarom i beskrajnim ponavljanjem predstava, koje gle cuda, neki gledaoci sa zanimanjen i interesovanjem i dalje gledaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *