БАЈДЕНОВ САВЕТНИК повезан са покушајем убиства ЛУКАШЕНКА

BAJDENOV SAVETNIK povezan sa pokušajem ubistva LUKAŠENKA

29 aprila 2021

Optuženi za pripremu državnog udara u Belorusiji i pokušaj ubistva Aleksandra Lukašenka priznali su krivicu. I otkrili skrivenu pozadinu zavere.

Najviše je `istresao` glavni među njima: advokat Jurij Zenkoviču, koji ima državljanstvo Sjedinjenih Država i Belorusije. A njegovi saučesnici su: politikolog Aleksandar Feduta, lider opozicione stranke Beloruski narodni front Grigorij Kastusev i Olga Golubovič, koja je radila kao računovođa Zenkovičevog Američkog pravnog centra u Minsku.Zenkovič je priznao da je u Sjedinjenim Državama imao kontakte sa predstavnicima FBI i CIA.

„Kontakt sam imao sa FBI. Sa dvojicom. Mislim da je treća osoba bila iz CIA. U to vreme sam radio kao pomoćnik advokata u Njujorku“.

Ovo njegovo priznanje pojavilo se u dokumentarnom filmu „Ubij predsednika“ koji je prikazao beloruski TV kanal ONT. U nastavku je tvrdio da su mu predstavnici američkih specijalnih službi došli u kancelariju:

„Predstavili su se kao odeljenje za zaštitu ustavnog poretka ili nešto slično. Pitali su me da li sam agent KGB. Rekao sam da nisam. Tada su pitali da li želim da radim za američku vladu“.

Telekanal ONT ukazao je i na vezu između Bajdenovog savetnika, Majkla Karpentera, sa pripremom državnog udara i pokušajem ubistva Lukašenka.

Zenkovič je otkrio da su zavernici imali tri zadatka: „direktno neutralisanje rukovodstva zemlje, hapšenje, na primer, internaciju ili fizičku eliminaciju“.

Takođe: „blokiranje jedinica koje bi mogle da se odupru i „zauzimanje najvažnijih objekata u Minsku“.

Priznavši krivicu, tvrdio je da je „u stvari korišćen kao tehnički organizator“.

Krivicu je priznao i Kostusev. Prema njegovim rečima, „dao je priliku“ da ga „uvuku u takve razgovore“ i pokajnički rekao da je za njega već postalo zločin.

Golubovič je učestvovala u prenosu novca za podmićivanje oficira beloruske vojske koji su navodno bili spremni da učestvuju u pobuni.

Operativni snimci pokazuju kako Golubovič ostavlja koverat sa novcem u pretinac na autobuskoj stanici u Minsku.

Sam Lukašenko je 17. aprila govorio o hapšenju grupe koja je pripremala atentat na njega i njegovu porodicu. Za to je okrivio američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo.

(fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. doktrina soka says:

    Tako rade drzavne sluzbe za cuvanje drzave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *