БАЈДЕНОВ ТИМ ИМА ПЛАН: Ствара се нова Југославија, Србија може имати кључну улогу, Београд центар моћи?

BAJDENOV TIM IMA PLAN: Stvara se nova Jugoslavija, Srbija može imati ključnu ulogu, Beograd centar moći?

27 novembra 2020

Bivši diplomata na Balkanu, Timoti Les, kaže da će ovaj region, pod administracijom novog predsednika SAD Džoa Bajdena, biti neka vrsta „EU-Jugoslavije“ – novi multietnički entitet, usko povezan sa EU, u kome je šest država zapadnog Balkana, sa sedištem u Beogradu.

– To neće biti baš nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena. Ali činjenice na terenu primoravaće Bajdena da se vrati logici nedavne prošlosti i založi za stvaranje svoje inkarnacije 21. veka, nove EU-Jugoslavije – piše Les u autorskom tekstu za Opendemokracy.net.Nova stvarnost

Les ističe da nema sumnje da će Bajdenova administracija želeti da otkaže ono što je radio dosadašnji šef Amerike Donald Tramp, da neki već predviđaju odbijanje Srba i „njihove snove o novom teritorijalnom dogovoru“, ali da takvo razmišljanje ignoriše novu stratešku stvarnost. Dodaje da, pošto su evropske integracije, iz različitih razloga, slomljene, Srbija je u međuvremenu obnovila svoju poziciju najistaknutije države na Balkanu nakon pojave snažnog lidera koji je okončao haos iz dvehiljaditih i perioda strukturnih reformi.

Takođe, Les ističe i da se Srbija angažovala na „pronicljivom diplomatskom manevrisanju“, koje joj je omogućilo da iskoristi podršku nezapadnih sila koje žele prisustvo na Balkanu: Rusije, Kine, Turske. Upravo to je, dodaje, ojačalo poziciju Srbije u odnosu na SAD.

– Ako predsednik Bajden želi da ostane veran američkom cilju uspostavljanja neke vrste trajnog mira na Balkanu, koji omogućava njegov unutrašnji razvoj i spoljnu integraciju sa Zapadom, on mora raditi u okvirima ove nove stvarnosti – piše Les u tekstu.

Neki su protiv

Prema rečima Ivice Dačića, predsednika Skupštine i bivšeg šefa diplomatije, Srbija podržava bližu koordinaciju regiona, ali je dosta država protiv toga.

– Uvek smo spremni za bližu koordinaciju delovanja u zajedničkom interesu svih na zapadnom Balkanu, ali to nije po volji nekih, i oni su se protivili i mini-Šengenu zato što liči na Jugoslaviju i što će biti pod dominacijom Srbije, kako oni kažu – rekao je Dačić.

Bivši diplomata Zoran Milivojević pak sumnja da je razvoj situacije kakav predviđa Les zaista i moguć.

– Maksimum koji su države učinile jeste odricanje od suvereniteta zbog ulaska u EU. Jugoslavija je bila prototip kako treba da funkcioniše država, ali teško je to rekonstruisati, a da svi dobrovoljno pristanu – kaže Milivojević.

Dodaje da je maksimum da se ovaj prostor primi u EU, pa da se tako stvori ambijent kojim bi se rešila sva otvorena pitanja i da se vratimo na prostor koji je nekad funkcionisao po principu SFRJ.

Međutim, ono u čemu ne greši, to je da su se stvari promenile i da ništa u regionu ne može da se učini bez Srbije. Ceo region je moguće integrisati jedino ako se uvaži pozicija Srbija.

KOMENTARI19 komentara

 1. šiško says:

  Taman posla! Kome još u Srbiji treba još jedna prevara zvana Jugoslavija? Prvi put je osnovana za pljačkanje Srbije. Pa je rasturena u 2. s. ratu radi pljačkanja i ubijanja Srba. Drugi put je osnovana (tj. obnovljena) posle 2. s. rata ponovo radi pljačkanja imovine Srbije, počev od industrijskih postrojenja, preko kuća i drugih nekretnina pa do pokretne imovine. Kad su popljačkali sve što su mogli, ponovo su je rasturili radi ubijanja Srba i otimačine srpskih teritorija. Sad bi da je osnivaju po treći put, ali traže da im unapred dozvolimo da nas opljačkaju tako što ćemo im dati Kosmet i da se spremimo za konačno uništenje tako što ćemo se odreći Rusa. Što je mnogo, mnogo je! Oni stvarno misle da smo mi na stupnju razvoja trogodišnje dece. Samo imbecili bi pristali da po treči ili ko zna koji put budu izvarani, izmanipulisani i opljčkani. Uostalom, iznesimo i mi naše zahteve: da nam se vrate sve otete teritorije još od 1. s. rata pa do danas, da nam se vrati ili nadoknadi pokradena i oteta imovina, da priznaju genocid nad Srbima, izvine se i obeštete žrtve, tj. porodice žrtava genocida, da očiste Kosmet od uranijuma, a celoj Srbiji plate čišćenje tla od različitih zagadjivača koje su bacili ili rasejali bombama, da plate ratnu štetu državi Srbiji za 1. i 2. kao i za agresiju 1999. i da se obavežu da nas više nikad neće napadati i da se više nikad neće mešati u naše političke prilike i porodične odnose sa našom braćom Rusima, jer se mi Rusa nikad nećemo odreći. Kad sve to ispune, mi možemo eventualno da pristupimo nekoj labavoj konfederaciji, čiji centar neće biti Beograd (dosta nam ih je). Ne zanima nas nikakva dominacija, jer niti imamo potrebu da dominiramo niti ćemo dozvoliti da nama dominira bilo ko. Takodje nam ne treba ni članstvo u EU. Neka ga slobodno zadrže za nekog ko ih još ne zna. Oni nama nude ono što nam ne treba (EU, Jugoslaviju, dominaciju, Beograd kao centar - sve same budalaštine, ogledalca i šareni staklići), a hoće da nam uzmu ono što nam treba (Kosmet, prijateljstvo sa Rusima). To se nikako ne može nazvati poštenom igrom.

 2. Pendrek says:

  Nedaj Boze bila kakva nova YU ili slicnome. Moguce da hoce da naseli citav Balkan sa kozojebima iz Afganistana, Pakistana, Iraka, Turske, Bangladesha i sa ostalim ciftarima.

 3. Milan says:

  EU Jugoslavija... 6 država zapadnog Balkana, sedište u Beogradu. Misle na države koje nisu integrisane u EU, a to su: Srbija, Crna Gora, Makedonija, BIH, Kosovo*, Albanija. Ove dve zadnje mogu da se spoje, pa bi to bilo 5 država. EU Jugoslavija teba da bude ne samo bliža sa EU, nego i sa NATO. Srbija i BIH tačnije Republika Srpska, sigurno ne žele još bliskije odnose sa NATO-om od trenutnih. Cilj je da Balkan bude potpuno njihov, zapadni, i u kolonijalnom ekonomskom smislu i u vojnom smislu, a da Rusija, Kina pa i Turska budu istisnute sa Balkana. Prisutnost Turske na prvom mestu smeta evropskoj uniji, takodje i prisutnost Kine. Dok prisutnost Rusije smeta dvostruko, smeta kolonizatorskom širenju EU i vojnom širenju SAD/NATO. Nudiće nam otrovne kolačiće i iz Berlina i iz Vašingtona. Ivica i Marica da ne nasednu na vešticine blještave kolače, jer glavni cilj je da budu poručkani baš oni kojima se kao nešto nudi > Ivica i Marica.

  • Slobodanka says:

   EU-goslavija. Ali u naslovu netačne su pretpostavke da Srbija može imati ključnu (?) ulogu i da Beograd biće moćni (?) centar. Od nas će ponovo traže da se odreknemo KIM-a i naravno Rusije. To znači bićemo potpuno bespomoćni a ne moćni, praktično sirota kolonija sa kojom će da mlati samo Zapad, dakle ključna država-budala u regionu.

  • Slobodanka says:

   Gledajmo njihovim očima: zašto im treba EU-goslavija? Zapadu će trebati neko vreme da se konsoliduje, a u tom vremenu "zapadni Balkan" kroz mini-šengen i ostale prevarantke mudrolije neka se zabavlja i priprema da bude jedino kolonija i jedino pod kontrolom Zapada. Dakle bez prisutva Rusije, bez prisustva Kine, i bez našeg KIM-a, i još pelcovani sa najskupljim i najgorim vakcinama, pa navali narode u srećnu budućnost.

  • test01 says:

   Upravo tako Milane a ta "fuzija" ima cilj da potpuno oslabi Srbe i rasturi Srbiju kao drzavu a ojaca polozaj shiptara i muslimana (naravno usledilo bi i masovno naseljavanje ovih radikalnih muslimana a i "otpad" iz EU bi bio vracen na nasu teritoriju posto im je Srbija registrovala kada su prelazili nasu teritoriju - po naredbi vucicijeve muther Merkel).

 4. Ivana says:

  Fujjjjj ponovo podvala i kukavičije jaje Srbima u svaku Jugoslaviju Srbi su najviše unijeli a izašli opljačkani ekonomski i teritorijalno. Gde su sada srpska Baranja? Stara Južna Srbija (Makedonija) Srpska Crna Gora, Krajina gde su titini komunisti nasamarli glupe srpske generale s lažima o ravnopravnosti Srba u Hrvatskoj i Krajini. Ali su u isto vreme Srbiju pocepali u 3 dela. Odvojili Makedoniju i Crnu Goru. Sad bi posle ujedinjenja odvojili Srpsku Vojvodinu, Rašku oblast možda još koji deo uglavnom daljnje čerupanje srpskog životnog prostora i tla. Niko od Srba na to ne sme da pristane sem izdajnici. Da smo zaokruživali naš srpski prostor bilo bi linija Karlobag, Karlovac, Virovitica. Ali ne glupi Srpski narod oslobađao "braću" hrvate i slovence i radio im države pa smo po koji put već popili nožu leđa i sad bi to trebali ponoviti?

  • Archelay says:

   Ivana,koja bre stara Srbija koja to nikada ni bila?Samo ti i takvih poput tebe produzite i dalje tom retorikom pa cete se vratiti 1815.Mislis da vas neko podrzava a Makedonce-ne,jeli da?Ja razumem da neki poput tebe imaju potrebu od terapije ali lek"Makedonija"je namenjen onima kome nedostaju cast,dotojanstva i hrabrosti.

 5. Kosovac says:

  Može, ali da se ta nova država ne zove Zapadni Balkan, nego Velika Srbija. Da i u ovom slučaju primenimo taj popularan Američki „princip realnosti“. ……………Vidi se da je ta buduća „nova“ država tačno u granicama Velike Srbije. Samo što ćemo u narednom periodu voditi pregovore sa Evropskom Unijom da Srbiji vrate deo teritorije sadašnje Hrvatske. I Dubrovnik naravno. ……………Ovo ne planira senilni Bajden, ovo samo preko njega sorošoidi šalju poruke u cilju pripreme javnosti. Da zombi lakše i bezbolnije prihvate planove Sionskih Mudraca (sorošoida), u cilju sabotiranja ljudskog društva.

 6. M says:

  Engleski model!Spoji nespojivo u bure baruta!Pa kad ti zatreba pročaćkaj,i imaš exploziju koja zapali čitavu regiju,i šire!Pa onda tima sve ucjenjuješ i držiš pod kontrolom straha!Opet,daklen,sve iz početka,da se povijest ponovi!Pametan je taj Bajden,toliko da ostale glava boli od njegove pameti!Nek rađe pogleda USA i multinacionalnost-multikulturalnost na djelu"par exalans",i nek čeka dok politička ili ekonomska kriza eskalira,pa će vidjeti pičvajz kako to izgleda!,iz bliza!

 7. M says:

  Sve takve tvorevine u povijesti su propale,a bilo ih je mnoštvo,evo samo nekih:-Rimsko carstvo,Austro-Ugarska,SSSR,EU,...!I to uvijek zbog istog razloga,jer je jedan narod htio jahati na ostalima!Zato taj model ne može proći jer nitko ne želi biti marva,čak se i konj buni kad ga netko jaše,pogotovo kreten koji se na njemu još hoće i izživljavati!Zato treba pokušati s novim modelom,a konfederacija bi možda to mogla biti?!?Ova ili ona!Jednog dana i Euro-Azijska,a možda i Svjetska!?!

 8. milorad3 says:

  sve su to fantazije , vreme im je isteklo i ovde na balkanu a i na mnogim drugim mestima.Najbolje što mogu da urade je da nas sve djuture prime u EU ali to neće moći jer nemačka želi kosovo a metohija ih ne zanima i spremni su da je ponude albaniji u nadi da će preko tog manevra konačno staviti šape na trepču i ostale rudne resurse a to mnogi u USA NE ŽELE DA SE DESI :).Sve u svemu i nemci i amerikanci bi i jare i pare a to nije moguće bar ne u srbiji.Problem je u tome što su veće telefonirali rusiji i kinezima da im se sprema rat i ovi se sada ubrzano naoružavaju i uskoro će dostići zapad po vojnim potencijlima a zatim i prestići.SAD im je zadni momentat da stave u pogon plan rata sa tim državam jer posle će imati taj rat sigurno ali će imati i mnogo mogo jačeg protivnika.to je rezonovanje u berlinu i to je rezonovanje bajden administracije.ZNAČI sledeće god nam sleduje verovatno direktan sukob izmedju EU i USA na jednoj strani i rusa i kineza na drugoj.Nemačka se odlučila na ratnu opciju sa američkim tenkovima jel imse itamo ljulja pozicija i moraju brzo da deluju.Dali se nweko zapitako kako to da u nemačkoj korona i nije tako bitna stvar i ZAŠTO je to tako.Nemci su BANKROT i ako im privreda stane bankrotiraće i svi ostali zajedno sa njima, zato u nemačkoj NEMA korone ista priča je i sa japanom i j.korejom to su manufakturne tačke zapadnog saveza i NE SMEJU DA STANU.Corona je napravljena da bi bajden pobedio i da bise ostale manje države primorale finansijskim i ekonomskim ucenama da slušaju naredjenja te zapadne koalicije,a drugi cilj im je da se skine odgovornost sa bankara i političra za ekonomski slom i pad većeg broja banak i valuta koji sleduje u toku sledeće god.Krenuće ekonomska kria i masivna otpuštanj a za to će biti okrivljeni kinezi i rusi,jer oni će biti optuženi za "pandemiju" i to je casus beli za mobilizaciju zapada i napad na ruse i kineze.Što se nas tiče nešto će se razglaamiti ali posle toga će zaboraviti na ovaj kraj jer će imati probleme kod kuće.Treba ih mirno i kulturno saslušati sa napunjenom puškom na ramenu i pusti ti ih da odu u samoubistvo rata sa rusima i kinezima, posle tog možda ćemo moći balkan da uredimo nekako zajednički prema našim potrebama ovde.Postoji opasnost od ustaša i šiptara da pokušaju neku destabilizaciju pre svega mafija sa kosova ali im to neće biti dozvoljeno i biće poravnati u trenutku jer talasaju u NATO pozadini usred rata.Sve u svemu ako bajden uspe da ostane živ do kraja sledeće god mi imamao svetski rat i pitanje je jedino GDE će to da počne a mislim da su najizglednija žarišta ukrajina, belorusija ili crnomorski basen tu bi mogao da otpočne DIREKTAN i MASIVAN sukob i tu mi iz srbije ništa ne možemo.Ako ova vlada ima minimum mozga kupiće oružja koliko god je moguće oni koji preostanu sa koliko toliko funkcionalnom vojskom i naoružanjem posle ove teške makljaže koja sledi će zaista biti nezavisnio duže vreme i niko neće ni pokušavati da ih maltretira.To je sve ako bajden ne baci kašiku ,ali ako se desi drugačije stvari će biti MNOGO drugačije, još uvek cela ta neonaci grupacija pravi planove u vazduhu ali je doro da se vidi kao nacizam niej nestao i kako oni ipak nisu do kraja poraženi ovo je velika opomena sviam koji su upravo od nemačkog nacionalsocijalizma debelo nastradali,ONI su i dalje PRISUTNI NA SVETSKOJ SCENI A BAJDEN JE NJIHOVA MARIONETA ZA VLADANJE AMERIKOM.Smejali smo se nacisitima i ludom partizanu koji nastavlja rat protiv njih u kusturičinom filmu "podzemlje" ali izgleda da je kusta znao mnogo više od svih nas ili je bar imao umetničko otkrovenje i intuiciju,ali POGODIO JE TAČNO ko stoji iza ovoga što se danas dešava i zato su i jevreji toliko uznemirani i toliko protiv bajdena i onih koji stoje iza njega.SVE u svemu sada će se desiti sve ono što je bilo planirano pa je tramp pobrkao porazivši klintonovu koja je trebal to da sprovede jer sve prirperme za taj rat su se nastavile bez ikakve šamnse trampa da ih zaustavi,NATO je nastavio po svome , EUje nastavila kao da je klinton predsednik,ostale države anglosaxonxkog bloka "pet očiju " su nastavile kao da amerika i nije potrebna za taj rat i sve što je trebalo je da sačekaju trampova pad,ali riso o kinezi su dobili četiri god. da se dodatno naoružaju a to je ipak nešto a što se nas balkanaca tiče NIŠTA se nije promenilo.SVE je isto staro sranj.uz svakoj od "neovisnih" balkanskih lutkica,pardon republika,država, entiteta?Šta su danas balkanske parodije od država ustvari?To je pravo pitanje ZA NAS BALKANCE.

 9. Milutin says:

  Američke "demokrate" u sprezi sa Nemačkom (ko zna kakvom) su rasturanjem Jugoslavije a posebno sa svojom kreacijom "Kosovo" otvorili Pandorinu kutiju. Sada bi hteli "obnovom" Jugoslavije da vrate poklopac i time eliminišu sve, iz ovog presedana nastale, probleme u svetu. A Srbija bi trebala da drži pritisnut polopac na tom uzavrelom kazanu. Da bi u opšte mogli da razmišljaju u tom pravcu na prostorima bivše Jugoslavije bi se morali rešiti svi oni problemi koje je Tito gurnuo "pod tepih", a na štetu najvećih antifašista na ovim prostorima - Srba. Morala bi prvo da se izvrši defašistizacija koju Tito nije hteo da sprovede. Da se vrati dostojanstvo svim narodima time što bi se "izbrisale" sve na silu kreirane nacio-tvorevine. Svim verama dati pun verski kapacitet a ne da preuzimaju nacionalne kapacitete. Da su, recimo Srbi, svuda nacionalno ponosni Srbi, bez obzira na svoje versko, političko ili neko drugo opredelenje koje ne pripada odrednici nacija već odrednici čovek.

 10. Kulak says:

  Mislim da bi muslimani ili po novom "bošnjaci" bili za neku novu Jugoslaviju.Zato što je Jugoslavija potrebna nacijama koje su komunisti izmislili u njoj.Srbima,Hrvatima i Slovencima nije potrebna nikakva nova Jugoslavija.Sasvim sigurno.

 11. Ramonda Serbika says:

  Ne dolazi u obzir makar se zvala i PRAVOSLAVIJA,ni sa kim više,use i u svoje kljuse.Tuđe nećemo,svoje ne dajemo,zapad proklinjemo,Rusiju slavimo.

 12. Gagi says:

  Ima da bude, nego sta. Vec je stvorena, narod to jos ne kapira. Koja je drzava od svih drugih multieticna.U kojoj drzavi je slobodno trziste gde je stigla kurta i murta. U kojoj drzavi Srbin ima najmanje prava u odnosu na manjine i druge narode. Sme li Srbin danas da pisne u "svojoj" zemlji Srbiji i da komentarise ove nove Jugoslovenske komesare. Zar nam nisu sve opljackali kao posle II rata i ponovo nam doveli neke nepoznate revolucionare iz ko zna kojih konspirativnih internacionala. Ima ona lepa pesma: "Pogledaj dom svoj andjele", ja bih dodao, probudi se narode od prevarantske komunisticke pospanosti, umij se Pravoslavljem i vrati se na put svojih dobrih genetskih karakteristika. Kao sto rekoh, III Jugoslavija je vec odavno stvorena, samo nije poznato kada ce biti zvanicno proglasenje. Ne bih rekao da su merikanci naivni i da pricaju nesto napamet, svi preduslovi su vec kompletno stvoreni. Drustvo je na ivici anarhije i ludila, eto jos malo pa ce sve to morati da se sredjuje i dovede u red. Ima vec dosta pogodnih kadrova za taj posao koji zive od EU i Soroseve corbe, kusaju je vec dugo i vec su navikli na njen opor ukus.

  • Kosovac says:

   Jasno, samo slepac ne vidi tvorevinu koju uporno nameću novogovorom „Zapadni Balkan“. Da, već je stvorena, i ima radni naziv „Zapadni Balkan“. Čuješ, sada im je poklonjen i „mini Šengen“. U svim ovim državicama Zapadnog Balkana su na vlasti evroljubi i evropski sorošoidi. Pa i u Srbiji naravno, pogledajte Aleksandra Vučića, Anu Brnabić, Gordanu Čomić (rodno ravnopravnu), Zoranu Mihajlović,……. Zapadni Balkan je jedna regija u sklopu Evropske Unije, i nije uopšte „ravnopravan“, on je III brzina kako se objašnjava. Na 3. mestu od ostalih članica po pravu na Pravo. Po ravnopravnosti. Na 3. mestu, to je negde rang kolonije. I tako će i da bude za vjek i vjekov, čak iako se članstvo u EU i ozvaniči. Vezani kao crevca dugovima, bez vlasništva nad prirodnim resursima, bez svojih preduzeća i fabrika, bez elektro energije,……. Moraju da zakevću protiv Belorusije ako im naredi najveći Evropski Lajavac. Kada obične fukare Miroslav Lajčak, Federika Mogerini, Valentin Incko, etcra postavljaju pravila ponašanja rukovodstvu Zapadnog Balkana koji šene ispred njih da bi sačuvali od zamrzavanja ono malo crkavice što imaju po zapadnim bankama. Ima još, ali neću da trošim papir…..

  • Kosmos says:

   Ne pali se na Bajdena..

 13. Nine says:

  Ne zamajavajte narod glupostima. Nikakve nove Jogoslavije neće biti. Biće, bez pitanja srpskog naroda, kao i o svemu, samo stvaranja Velike Albanije, po zamisli Soroša i njegovih pulena koji su se sastali i dogovarali "Mini šengen". Ako je neko zaboravio ko je prisustvovao sastanku neka na internetu potraži o tome članak (i sliku učesnika). Eno jednog od učesnika tog sastanka već se odriče i makedonskog jezika, jer već ima bugarski pasoš, a koliko znam uvek su se između sebe svađali Makedonci čije prezime se završava na ski sa onima čije se prezime završava na ev. Ovi prvi su ih uvek nazivali Bugarima, ne bez razloga. Možda će toj vašoj novoj Jugoslaviji pripojiti deo sadašnje Severne Makedonije sa većinskim albanskim stanovništvom, dok će ostatak države uzeti Bugarska. Kakva Jugoslavija bez Slovenije i Hrvatske, kojima to ne pada na pamet. Što se tiče BiH mislim da bi tu ideju podržao veoma mali broj Bošnjaka, jer je njima veći cilj pripajanje Raške oblasti (Sandžaka) Bosni, dok Hercegovina (i istočna i zapadna)to nikad ne bi prihvatila. Naravno, u sastav te nakaradne tvorevine iz Crne Gore bi ušao dobar deo države u kome Albanci čine većinu, ali ne i Srbi i oni koji se nazivaju Crnogorcima. Što se mene lično tiče Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija, a iako sam Srbin rodom iz Republike Srpske, protiv sam podele BiH, jer takva podela nikad neće proći bez novog rata, u kome bi opet najviše stradali Srbi. I okanite se Bajdena, jer on i kad stane ispred vrata kaže: "Bože mili dal' sam poš'o il' sam doš'o". Sve mi se čini da su njegovi medijski petlovi rano zakukurikali. Neka se stratezi koji su prvo rasturili zajedničku nam državu pobrinu za svoje države, jer se, čini mi se, kolo zaigralo i u njihovom dvorištu, a narod na ovom prostoru ostavi da se sam dogovori kako će dalje živeti, po mogućstvu bez onih koji su vodili ratove nesretnih devedesetih, a danas su već počeli padati, jer je onima koji su čeprkali po pesku, ili nisu bili ni rođeni u to vreme, dosta njihove prodaje magle.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *