Bajke Srebrenice

Bajke Srebrenice

18 jula 2013

Darko MomicPiše: Darko Momić

U Srebrenici je počinjen genocid! To je prvo izrekao Međunarodni sud pravde u Hagu, a potom u nekoliko presuda i Međunarodni sud za zločine na području bivše SFRJ ili Haški tribunal i pošto je nezahvalno komentarisati sudske presude, Srbi treba da se pomire s tim da su genocidan narod, da žive u genocidnoj tvorevini i da će njihovi potomci nositi etiketu – genocidni.

Pored toga, Srbi treba da pljunu na svoju slobodarsku istoriju, na pet vekova otpora turskom zulumu i otomanskoj okupaciji, na činjenicu da su u Prvom svetskom ratu bili na strani sila Antante i na to da su činili ogromnu većinu pripadnika NOP-a u Drugom svetskom ratu. Treba da pljunu i na orden američkog predsednika Harija Trumana iz 1948. godine dodeljen Draži Mihailoviću, zatim na sve žrtve Jasenovca, Jadovna i ostalih srpskih stratišta i na kraju krajeva da ćute o zločinima Orićevih hordi po Podrinju, o srpskim glavosečama sa dugačkim bradama i kratkim nogavicama ili o sarajevskim logorima i Kazanima. Drugim rečima, sve to treba da zaborave, da zapale sve istorijske knjige i prihvate da srpska istorija počinje u julu 1995. godine, kao i na to da će recenziju na njihove buduće udžbenike istorije pisati „Majke Srebrenice“.

E, pa neće moći! Pre svega zato što bi se te knjige falsifikovane istorije bez imalo sumnje mogle zvati „Bajke Srebrenice“ u koje bi Srbi trebali slepo da veruju, a pogotovo posle poslednjeg performansa članica udruženja koje su za proteklih deceniju i po proputovale pola sveta pričajući i na samom Ist Riveru grozomorne priče, podmećući pri tom čak i mrtvorođenu decu kao žrtve genocida. Da budemo jasni, niko razuman ne opravdava ono što se u julu 1995. godine desilo u Srebrenici i svako iole razuman opravdava bol koji osećaju potomci srebreničkih žrtava, ali da li je opravdano da „Majke Srebrenice“ mirno stoje pred kordonom još mirnijih policajaca u Kravicama sve dok ne dođu kamere sarajevskih televizija, a potom kao po komandi počinju sa kuknjavom i nasrtanjem na policajce.

Naravno da nije opravdano, pogotovo ako se to radi sa ciljem da se Srbi dodatno ocrne i etiketiraju kao krvoloci i nateraju na prihvatanje kolektivne krivice za srebrenički zločin. Nije opravdano, kao ni nekadašnje tvrdnje o 200.000 pobijenih Bošnjaka i 30.000 silovanih Bošnjakinja i nije opravdano zato što se lažima, manipulacijama i izvrtanjem činjenica ne može doći do istine. A ko god na lažima i falsifikovanju istorije želi da gradi suživot, što kaže Avdo Sidran, može odmah da ide u sukurac. Dakle, ne falsifikujte istoriju, oteraćete BiH u…

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *