Bakir Izetbegović i huškačka retorika

Bakir Izetbegović i huškačka retorika

16 juna 2013

Svjetlana_TadicPiše: Svjetlana Tadić

Bakir Izetbegović rekao je, pominjući ratne sukobe, kako se i danas isti ljudi suprotstavljaju nezavisnoj i jedinstvenoj BiH, te kako će se uskoro vidjeti kako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik „odlazi“.

Ovakve Izetbegovićeve otrovne strelice ne čude, s obzirom na to da dolaze od političara kome je Republika Srpska vječni trn u oku, ali ne prestaju da iznenađuju i, u najmanju ruku, šokiraju.

Kako je moguće da jedan član Predsjedništva BiH, pa bio on i bošnjački, ne poštuje zakone i Ustav države u čijem je vrhu, ne poštuje ustavnu strukturu i ne želi da vidi da je BiH sastavljena od dva entiteta.

Još je gore to što Izetbegović pod jedinstvenom BiH smatra zapravo bošnjačku državu, a ne državu tri konstitutivna naroda. Još, uz to, ističe da „borba nije završena“. Iz svega se da naslutiti da u Izetbegovićevoj glavi još plamte ideje rata i isti prijeratni ciljevi.

Možda bi ovakvu huškačku retoriku on sebi i mogao dozvoliti kao funkcioner Stranke demokratske akcije, ali kao član Predsjedništva BiH, ne.

Otvorene prijetnje koje Izetbegović šalje prema Republici Srpskoj i njenom predsjedniku nisu nimalo naivne, ako uzmemo u obzir kada i gdje su izrečene i kakvu reakciju su imale. Aplauz i pokliče!

Ne treba mirno posmatrati kako se za nove-stare ideje kupe pristalice, vrbuju branioci i oštre parole. Ne tako davno, uz iste te parole, branioci i pristalice htjeli su da istrijebe srpski i hrvatski narod iz te njihove BiH.

Izetbegovićeve poruke, a on to ni ne krije, sigurno ne žele dobro onima koji se ne smatraju Bošnjacima i svima koji žele mir i dobro.

Da li u uslovima dok član Predsjedništva BiH podsjeća na rat i prijeti da borba nije završena, Srbi i Hrvati treba  da se vrate u institucije BiH? Izetbegović je poslao jasnu poruku da ih Sarajevo ne treba, da su suvišni i šta bi ih moglo snaći ako se vrate.

(Glas Srpske – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *