БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ ПОСТАО КВАЗИ ИСТОРИЧАР ПА ТВРДИ: БИХ ЈЕ KАО ДРЖАВА СТАРИЈА ОД СРБА, ХРВАТА И БОШЊАKА!

BAKIR IZETBEGOVIĆ POSTAO KVAZI ISTORIČAR PA TVRDI: BIH JE KAO DRŽAVA STARIJA OD SRBA, HRVATA I BOŠNJAKA!

22 marta 2021

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izneo je danas tezu da je Bosna i Hercegovina kao država znatno starija od Hrvata, Srba i Bošnjaka kao današnjih naroda, pa je, kako je ocenio, neprihvatljivo tražiti rešenja koja bi se temeljila isključivo na pravima tih kolektiviteta.On je ocenio da su sumnjive interpretacije o pravima konstitutivnih naroda, iznoseći tvrdnju da je reč o terminu koji se bazira na pogrešnom prevodu mirovnog Dajtonskog sporazuma iz 1995. koji je napisan na engleskom jeziku.

– Sama reč se ne može prevesti kao konstitutivni narodi. Država je postojala i pre nego što su ti narodi nastali – rekao je Izetbegović, prenosi Hina.

On je podsetio da je nedavno od Kancelarije visokog predstavnika za BiH (OHR) tražio da mu dostavi originalni primerak sporazuma, kako bi se na osnovu preciznog prevoda razjasnile nejasnoće o tome šta tamo ustvari piše u vezi sa definicijom BiH kao države.

– Od toga da li će konačno tumačenje biti da su tri naroda u BiH ‘konstitutivni’ ili da su ‘konstituentni’ države zavisi i to kako bi trebalo voditi pregovore o njenom preuređenju i tražiti nove modele – rekao je Izetbegović.

On smatra da je svima jasno da sadašnja BiH, kako je uređena, ne odgovara nikome, da je prekomplikovana i da ne odgovara na potrebe svojih građana.

Prema njegovom mišljenju, „unitarni i građanski model“ jedini je na kojem Bosna i Hercegovina kao država može da se temelji i on je odbacio zahteve da se ona definiše kao složena zajednica koju čine tri konstitutivna naroda, na čemu insistira HDZ BiH, prenosi Tanjug.

KOMENTARI11 komentara

 1. Gospodi Pomiluj says:

  E ljudi, pa jeste to, g-din bakir živković smatra da pošto Bih jesu poturice da su Turci stariji narod od srba i krvata jer su iz Mesopotamije, jedini je problem što ih kao takve nikada niko i nigde nije još priznao jer treba još malo da se poture, bar još 500 godina da postanu original Turci.

 2. Kulak says:

  A da nam bakir malo ispriča kako su se nazivali ti narodi koji su živeli u toj prastaroj državi bosni i hercegovini?Kad je ono za muslimane izmišljen naziv "bošnjak"?Negde oko 1992.Bolje ti je bakire da ne kenjaš,slab si taktičar,lako te je pročitati.Te balije poput bakira bi htele unitarnu muslimansku državu iz koje bi etnički očistili Srbe i katolike pa svašta izmišljaju.

 3. Kiza says:

  Ovaj sam neveruje u to sto prica uvek prica malo ali mnogo glupo.

 4. Kosovac says:

  Originalni primerak sporazuma. Svaki primerak sporazuma je napisan na jeziku potpisnika sporazuma. I svi ti primerci su potpisani i overeni od svih potpisnika sporazuma. I svi su originalni primerci. Originalni primerci su znači svi oni papiri napisani na Srpskom, Hrvatskom i Bošnjačkom jeziku. Ispada da je ovde originalni primerak samo onaj napisan na Engleskom jeziku, što nema veze sa pravom. Ukoliko je i Amerika (Klinton) član sporazuma, onda i primerak na Engleskom jeziku pripada ovoj grupi originala. ……………Posle potpisivanja svih ovih papira, onda onda je normalno i obavezno da članica sporazuma njega tumači u svemu po onome kako je napisan na njenom jeziku. I samo tako, nikako drukčije. Znači da je nepropisno da glupi Bošnjak tumači i izmišlja konstrukcije napisane na Engleskom jeziku. Pogotovu što svi znamo da je Engleski jezik nesavršen i nije jednoznačan, pa eto može da se tumači po nahođenju. Može samo da gleda u svoje overene papire, i da ih tumači do sutra. ……………Sada nastaje problem, mi ne znamo na kojim je jezicima Dejtonski sporazum napisan. Možda je Klinton pretupao Miloševića, Tuđmana i Aliju Izmetbegovića, pa je Dejtonski sporazum napisan i overen samo na Engleskom jeziku. Razlog da to sumnjamo jeste da su svojevremeno Srbi izjavili da je „izgubljen“ njihov srpski primerak sporazuma. Ako je to tačno, onda se nazire razlog ovoga što radi Bakir Izmetbegović. Pa će onda glupi Bošnjak s' pravom da najaše na pametne Srbe.

 5. 1389 says:

  Kako da ne, muslimani su postojali u bosni prije nego što je Muhamed napisao Kuran. Bosna je starija od Evrope...kako da ne...

  • Portopranco says:

   Neka nam kaže "državotvorac"bakir kako su se zvali narodi u toj staroj državi Bosni? Da se nisu možda zvali muslimani s malim "m" ili Muslimani s velikim "M"?Koji kreten!

 6. padre says:

  POsle toliko godina on traži original, da bi dokazao, da piše ono. što je on rekao, a ne ono, što je napisano?

  • Kulak says:

   Bakirov ćaća se do 1936.prezivao Živković i izjašnjavao se kao Srbin.Dobro kaže narod:Ništa gore od poturice.

 7. Žarko says:

  Bakir i Bajden imaju mnodo dodirnih tačaka, zdravstvenih, haluciniraju!

  • Biogradlija says:

   Da,da,bakir izmišlja neku novu prošlost.Ispada po njemu da su muslimani nastali u Bosni i Hercegovini.Prorok Muhamed,Meka i Medina?Ništa od toga,bakir to sve ukida,puno prije od Saudijske Arabije muslimani i muslimanstvo su nastali u bakirovoj familiji.Cirkusant!

 8. Gagi says:

  Svaki sporazum je mrtvo slovo na papiru, niti ga ko postuje niti primenjuje. Cim se neki sporazum napravi, odmah gubitnicka strana razmislja kako da ga preimenuje i obezvrdi. Malo li je bilo sporazuma u istoriji koji su trajali taman toliko dok se potpisnici nisu razisli sa konferencije. Sporazum se cuva vojskom i oruzjem, narodom. Svaki sporazum moze da se tumaci po nahodjenju, pitanje je samo ko ga tumaci i iz kojih interesa. Zbog toga su moguce ovakve fantazmagorije, da bi neki sporazum opstao i bio validan, mora povremeno da se pusti krv iz nosa i da se udari poneka zauska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *