БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ РУШИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!

BAKIR IZETBEGOVIĆ RUŠI REPUBLIKU SRPSKU!

30 juna 2016

bakir-izetbegovic-u-kalesijiBošnjački član Predsedništva BiH kaže da RS blokadom članstva u EU i NATO provocira nove sukobe. Majkićeva: Bošnjaci bi da ukinu RS i da budu gospodari zemlje, a Bakir priziva intervenciju Zapada.

Stalne optužbe Bakira Izetbegovića na račun Banjaluke, mržnja prema Srbima, negiranje Srpske i njegove pretnje novim sukobima u zemlji ruše evropsku budućnost zemlje i legitimišu argumente Srpska da jača svoju autonomiju.

Ovo je odgovor iz Srpske na izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH da zagovaranjem referenduma i blokadom članstva BiH u NATO i EU Banjaluka igra opasnu igru koja može dovesti do novih konflikata u BiH i na Balkanu.

Srpski političari su najoštrije osudili Bakirove, kako su ocenili, neprimerene i radikalne izjave. Tvrde da su Izetbegović i njegov SDA s politikom preglasavanja i potpunog negiranja stava RS u ovom trenutku rušilački faktor u BiH – broj jedan.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže, za „Novosti“, da je Bakir odgovoran za političku krizu u zemlji.

– Uticao je na preglasavanje stava RS prilikom donošenja skandalozne odluke o popisu. Zalagao se za prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na način koji uništava agrar RS. Hoće u potpunosti da isključi RS iz procesa donošenja važnih odluka i da poništi pravo Srba da odlučuju o svojoj sudbini. Hoće da otme imovinu RS! I sad preti sukobima, to je zastrašujuće – kazala je Majkićeva, i dodala da pretnjama o novim sukobima Bakir priziva intervenciju Zapada u BiH radi prekrajanja „Dejtona“.

Ona tvrdi da se sa ovakvim političarima kao što je Izetbegović ne može graditi svetlija, evropska budućnost BiH.

– To nam jasno pokazuje da Bošnjaci žele da ukinu RS i da budu gospodari zemlje. Zato RS treba da gradi svoj put i da se bori za svoju jaču poziciju – naglasila je Majkićeva, i poručila da se RS zalaže za mir i stabilnost BiH.

Izetbegović je rekao da RS odbijanjem da uknjiži vojnu imovinu i lokacije svesno blokira članstvo BiH u NATO.

– Neki referendumi su za 2017. zagovarani. EU ima svoje probleme nakon „bregzita“, neke druge sile sa Istoka jačaju. Sve ovo me zabrinjava. Bojim se da se igra jedna opasna igra koja nas može ponovno dovesti u konflikte i u BiH i na Balkanu. Ovi napadi na povratnike, kompletan odnos spram drugih strana u BiH iz Banjaluke za mene je zabrinjavajući – naveo je Izetbegović.

Predsednik PDP Branislav Borenović kaže da je politika preglasavanja SDA izazvala krizu u zemlji.

– To je opasna politika koja može dovesti do još dubljih političkih konflikata. Bakir mora odustati od principa preglasavanja i vratiti se konsenzusu i dogovoru. Prevarantskom odlukom o popisu sve su blokirali i sad se radikalnim ocenama pokušavaju izvući iz cele priče – zaključio je Borenović.

Etničko čišćenje

Govoreći o popisu stanovništva, Izetbegović je istakao da se sada ne može nazad.

– Srba ima u procentu u kojem ih je i bilo 1991. godine, a u RS ih je preko 80 odsto. Neki kapriciozan cilj da ih bude preko 90 odsto, da Bošnjaci budu izbrisani, da se ono što je počinjeno tenkom i puškom, olovkama završi, to je etničko čišćenje – poručuje Izetbegović.

Majkićeva kaže da RS štiti sva ustavna prava Bošnjaka, dok su Srbi u FBiH građani drugog reda.

– Srbi u FBiH i njihovi brojni problemi kao da ne postoje za Bakira. On o njima nikada i ne govori – kaže ona.

RS ne da svoju imovinu!

Izetbegović je rekao da na Samitu NATO koji se održava 8. i 9. jula u Varšavi neće biti aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u NATO zbog opstrukcija iz RS.

– U ovome času u RS nijedna lokacija kapriciozno nije uknjižena – rekao je on. – Dogovor o raspodeli vojne imovine i nekretnina uslov je NATO da bi bio aktiviran MAP za BiH. Međutim, dogovora godinama nema, jer RS ne želi da pristane da se perspektivne vojne lokacije daju u trajno vlasništvo BiH. Stav Vlade RS bio je da je RS spremna da 23 od ukupno 69 lokacija perspektivne vojne imovine u BiH stavi na raspolaganje MO BiH. Preduslov za to je moratorijum na njihovu prodaju, te da se, kada prestane upotreba u vojne svrhe, ta imovina dodeli entitetima. Vašington je zahtevao da se svih 69 lokacija uknjiži na državu BiH, što je RS odbila.

(Večernje novosti)

KOMENTARI12 komentara

 1. rema says:

  Ispušio si ga Izmetbegoviću! hi hi hi...

 2. Barakuda says:

  Nezavisna Republika Srpska, što prije, tim bolje, bez ovih bahira i ostalih obrezanih !

 3. Bosnian Warrior says:

  Entitete treba pod hitno ukinuti! Država ne funkcioniše kako treba od kako je nastala i od kako su ta dva *ebena entiteta tu. Jednostavno, bez konflikata i bilo kakvog separatizma. #No_entities_in_Bosnia_and_Herzegovina

  • kosovac says:

   Bosnian Warrior, Kako možeš da budeš bosanski ratnik a da nisi Musliman? Ti si „nešto“ što nit se tera nit se vodi. Otac ti je Bosanski Srbin, majka Hrvatska Srpkinja, a kakav si ti proizvod? Ti si Bosansko-Hrvatski Srbin, slučajno postao beogradski mangup. Nije to ništa strašno, ali sudeći po tvojim komentarima, tvoja vrsta Srbina i nije neka za pohvalu.

   • Bosnian Warrior says:

    kosovar: Copy/Paste ahh, taj rad... Dobro se sjećam ovog komentara. ☺

    • kosovac says:

     Očigledno je da si nezajebljiv. A dobro je što se ne stidiš da ti je majka srpskog porekla.

 4. Soko says:

  Ma nemoj!!!! O kojoj državi ti pričaš??? O onoj što je ja ne priznam, o onoj koja za mene ne postoji. Ja imam svoju državu i ona se zove Republika Srpska. Kako te nije stid da pričaš gluposti. Da smo mogli zajedno ne bi se tukli, nazor ništa ne može. Raziđimo se kao ljudi. Bolje biti dobar komšija, nego krvnik u kući. Za samo poslednjih 100 godina tri puta ste sa pokatoličenim pokušali da nas istrijebite, više neće moći. Nema zajednice!!!! Ako nismo mogli zajedno da živimo u Jugoslaviji, kako možeš očekivati da zajedno živimo u BiH. Vaša drskost i bezobrazluk nemaju granica!

  • Bosnian Warrior says:

   Ma nemoj ti?! Pričam o Bosni i Hercegovini koja je trebala biti jedna od najrazvijenijih država Ex-Yu, kakva je i uvijek bila. "Republika Srpska" nije država, ali jest tvoj entitet u kome živiš. Ako jeste RS država, što imaš ličnu, vozačku, pasoš itd. na kojima piše "BOSNA I HERCEGOVINA"? Mi smo mogli zajedno, da nije bilo SRJ, i živili bi u harmoniji, kao što smo uvijek živili, ali se uvijek nađu pojedinci kao ti da zapale fitilj do bureta punog baruta, i tako izazovu sukobe, potpomognuti onima koji imaju interes za to. I na kraju, takvi kao ti profitiraju, a bijeda od naroda pati i čeka za novi rat, jer je narod ovca. Šta ćeš, jbg. Vidiš, upravo o tom pojmu "pokatoličeni" vi uvijek dobijete ono što zaslužite. Nemaš pojma da si ti, upravo ti taj kojem je pravoslavlje kao religija nametnuta silom. Ako si stvarno iz Bosne, trebao bi malo više proučiti našu istoriju, koja je vjera postojala prije dolaska hrišćanstva i islama. I nemoj se ponašati kao srbijanci. Oni tebe smatraju Bosancem, bio ti pravoslavac, katolik ili musliman. Takvi su oni, cigani! O bezobrazluku nemoraš govoriti, Dodik pokazuje to, ko je bezobrazan i ko zahtijeva više nego što im je potrebno.

 5. MRTVA HERCEGBOSNA says:

  BAKIR IZMETJEDOVIĆ JE PROPAO KAO I NJEGOVA BANKROT FEDERACIJA BEHA, ONI SU USKORO ZAVRŠENA PRIČA.

 6. Pakar Izmetbegović says:

  RED JE SAD DA MUSLIMANI PROĐU KAO HRVATI-PLIVAJUĆI PREKO SAVE NA ZAPAD, EVO ARAPE NEMCI PRIMAJU,BEZ PROBLEMA ĆE DA ODU I DA SE UKLOPE MEĐU NEMCE I ODMA SU NA ZAPADU :-)))

 7. Bosnian Warrior says:

  Hajde hajde srbijanci, nastavite da lajete! X'DD

 8. Sale says:

  Fasisticka svinja,koja jos uvek sanja unitarnu Bosnu...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *