БАКИР ПРИЗИВА РАТ: Хоће ли бити рата у Босни?

BAKIR PRIZIVA RAT: Hoće li biti rata u Bosni?

17 jula 2015

republika-srpska-rs-milorad-dodik-emir-suljagic-bakir-izetbegovic-referendu-1437125376-702683Potpaljivanje srebreničkog fitilja napadom na srpskog premijera Aleksandra Vučića ne samo da je potvrdilo da se upaljač nalazi u rukama Zapada, već i da je BiH dve decenije od okončanja sukoba i dalje zemlja straha i mržnje. Negativna osećanja raspirivana danima uoči 11. jula britanskom rezolucijom o Srebrenici, kulminirala su divljačkim napadom na Vučića, što je u javnosti okarakterisano kao „guranje u nove sukobe“.

Zapadni Balkan, prema rečima nekadašnjeg jugoslovenskog šefa diplomatije Živadina Jovanovića, nestabilan je od vremena razbijanja Jugoslavije.

On je čvrsto uveren da iza napada na srpskog premijera ne stoji načelnik Srebrenice, niti Bakir Izetbegović ili neko drugi iz Sarajeva, već oni koji dve decenije podgrevaju poništenje Dejtona i unitarnu BiH, a to su „naši najbliži prijatelji sa Zapada“.

Cilj ukidanje RS

„Još s rasturanjem SFRJ potpaljen je fitilj balkanskog bureta baruta. Od tada se ne gasi već oscilira u formi „kontrolisane destabilizacije“. Tako i danas na ovim prostorima ništa ozbiljnije ne može da se desi bez globalnog odmeravanja i razračunavanja“, objašnjava Jovanović za „Vesti“.

On ističe da i pored gomile oružja u Srebrenici, nije ispaljen metak, već se upozorenje dogodilo „na hladno“. Zato pokušaj atentata na predsednika Vlade Srbije nije spontana reakcija, već zapadno omekšavanje Srbije i opomena srpskom državnom vrhu.

„Oni neće Beogradu da kažu direktno šta hoće, već to čine zakulisno. Smeta im što Srbija sporo prihvata formalno priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije i otežava globalne planove Zapada. Nezadovoljni su što Beograd šuruje s Rusijom i ne prihvata da uvede sankcije Moskvi. Žele i da ukinu Srpsku, a svesni su da to ne treba raditi direktno, već da im u tome niko ne može pomoći više od same Srbije“, kazao je Jovanović.

Pročitajte još:

ZA BOLJE RAZUMEVANJE BOSNE: „Pismo iz 1920″, kratka pripovetka Ive Andrića

Slabost Beograda

Urednik „Geopolitike“ Slobodan Erić ukazuje da je politika velikih sila da prostor Balkana drže pod tenzijom. On dodaje da je Srbija učinila od 5. oktobra 2000. ogromne ustupke na štetu svojih nacionalnih interesa, a Zapad konstruktivnost Beograda ne tumači kao partnerstvo, već kao znak slabosti, i ispostavlja nove zahteve.

„Podgrevanje srpsko-bošnjačkog sukoba je opasno, kao i projekat velike Albanije“, tumači za „Vesti“ Erić kako Zapad uvek drži krizna žarišta koja može da aktivira i dodaje da je dolazak migranata na Balkan u okviru velike organizovane seobe naroda takođe geopolitička igra.

Osvrnuvši se na događaje u Potočarima, novinar i književnik Pero Simić je ocenio da su nažalost mržnja, primitivizam i ostrašćeni verski fanatizam s pokličima „Alah je najveći“ dominirali u srcu Evrope. Pokušaj kamenovanja, odnosno ubistva Vučića, povici i mržnja primitivne rulje koja je tražila krv i smrt premijera, prema njegovim rečima, ne treba da budu iznenađenje, barem za one koji su čitali nobelovca Ivu Andrića.

„Sve piše kod Andrića u delu „Pisma iz 1920.“, koje bi se moglo imenovati i kao „Pisma iz 1992.“ ili 2015. Jer ništa se nije promenilo od tadašnjih Andrićevih utisaka“, naveo je Simić u kolumni za „Iskru“, elektronske novine Andrićgrada. On ističe da je Andrić jasno rekao kako je „Bosna zemlja mržnje i straha“.

Pravo Srpske na referendum

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je ustavno pravo tog entiteta i parlamenta Srpske da raspravlja i odlučuje o raspisivanju referenduma.

„Tražimo poštovanje Dejtonskog ustava i razgraničenje nadležnosti. Ima osporavanja prava da RS ide na referendum o pravosuđu, jer to navodno može samo BiH. Pa, referendum jeste isključivo pravo entiteta i niti je dato, niti pripada BiH. Nego baš kao u SAD pripada državama članicama, a nikako tamošnjim federalnim vlastima „, istakao je Dodik.

Predsedništvo BiH dolazi u Beograd

Pozivu premijera Aleksandra Vučića trojnom Predsedništvu BiH da poseti Beograd prvi se odazvao srpski član Mladen Ivanić, a juče je stigao i pozitivan odgovor od celog Predsedništva. Oni će biti gosti u Beogradu sledeće sedmice. Pero Simić kaže da se on ne bi žurio što se tiče Vučićeve pružene ruke.

„Neka Izetbegović sada prvi pruži ruku. Zašto? Da vidimo da li je Andrić u pravu“, poručio je Simić zapitavši šta se sve moglo desiti da nije bilo policije Srpske i njenih specijalaca koji su evakuisali Vučića.

Zurof: Nema genocida u Srebrenici

Ono što se dogodilo Srebrenici 1995. nije bio genocid, kaže direktor Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof, upozorivši da postoji zloupotreba u korišćenje tog termina. – To nije bio genocid pošto su srpske snage oslobodile žene i decu i nisu ih ubile. Žrtve nisu zaboravljene, ali su one postale igračke u rukama političara. Meni je velika ironija na toj ceremoniji bilo prisustvo Bila Klintona, koji je odbio da okarakteriše ubistva u Ruandi kao genocid, odnosno nije želeo da obaveže SAD da preduzmu nešto – rekao je Zurof.

(D. Dekić / Vesti)

KOMENTARI10 komentara

 1. Boki says:

  Ako je zagarantovano , ne vidim problem .... a posle=> ujedinjeni i munjevito!

 2. Apis says:

  BAKIRE BA JBO TE BABO MANITA UBIĆE TE TVOJI KAD SHVATE DA SI ĐUBRE KO I BSBO.

 3. deda mraz says:

  Ove poturice moraju raditi sta im se naredi.Medjutim Rusi su sada sila i samo ih cekaju jer su oni siti vise natovaca i samo im treba razlog da bi poceli rat ali sto dalje od Ruske granice i to je potpuno logicno ako ova bagra poturcena bude radila sta ovi pederi sa zapada traze vise im ni bog dragi nece pomoci jer Rusi sebi ne mogu vise dozvoliti da ih nato ponizava jer su oni garant Dejtona a na Srbiju naravno i ne racunam jer nasa trula komunisticka elita bi sve prihvatila ako je na stetu Srba.

 4. mister Tucoprc says:

  eljko, plivećete ponovo preko ledene Save kao i 92., kao i onda bez traktora, gologuzi kao i tada,i skupa sa muslićima

 5. mister Tucoprc says:

  Zeljko, plivaćete ponovo preko ledene Save, SAD neće ponovo za vas Usere ratovati a nije više 92. godina i Jelcin, Republika Srpska je kako i sam kažeš prešla Drinu i na 100 kmsmo do govnarsk-og, nacističkog grada zagreba, verujem da vam to nije drago, a veri+ujem ni da vam nije drago da prilikom ulaska u RS pokazujete pasoše a herceg-bosna, Usro, GDE VAM JE :-) Izgubićete vi i "lijepu vašu domovinu" kao i onu hitlerovu iz 1942. što ste izgubili, bićete ko cigani bez države, a cigani i jste , svi kopate po kontejnerima

 6. Ranko-Banja Luka says:

  Ha-ha, vidi što je Željko zapjenio! Dobro je što postoje ovakve glupe ustaše, oni nas čine da budemo oprezni i spremni, kao što poštovani Boki reče, munjeviti i ujedinjeni.. Bogu hvala, mati Rusija je spremna i u naponu snage, a ove sise beogradske nećemo ništa pitati! Manje droga i alkohola, braćo Srbi, a malo više sklekova i podmazivanja skrivenog ,,blaga", rasplet slijedi!

 7. srpska Posavina says:

  Zeljko @ Šta ćete vi Kromanjonci i muslimani, pa Srbi su vam u Kromanjoniji poubijali 5 puta više Kromanjonaca nego vi naših, iz Posavine smo vam najurili isti broj vaših kao vi naših iz Like naših, vi ste izgubili H-Bosnu i sad morate da živite sa muslimanima u federaciji a vaš broj zbog toga je prepolovljen a mi uzeli pola ex-SR bih, vi ste manjinci u federaciji, a u RS ste statistička greška. U ex-SR bih Srbi su potamanili 4 puta više muslimana nego oni nas i mislim tako nešto i hrvata nego oni nas. I, ko je pobedio u ratu??? RS je srpska država na 300 km smo prešli na levu stranu Drine, uspeli smo i u tome, kucamo vam na vratanca, doći će bolja vremena pa ćete da vidite šta će vam ta blizina doneti tamo u zagrebu :-) RS ima Posavinu koja je nekoliko puta veča od Like,Lika je kamenjar a Posavina rodna zemlja. Nemate vi Kromanjonci ni hrabrosti ni novca za rat kao ni muslimani, vi molite druge da ratuju za vas, ipak ste vi lideri sveta u kopanju po kontejnerima, HAHAHA, a to ćete sa ovim dugovima još dugo, dugo biti; robovi ne ratuju, oni vrše samoubistva :-)

 8. Istina says:

  Zeljko, budi spreman, za dom, uskoro dolazimo po svoje. Srbija od Trsta do Atine.

 9. TARAS BULJBA says:

  BRITANSKA OBAVESTAJNA SLUZBA MI6 STOJI IZA BAKIRA IZETBEGOVICA!!!

 10. Dux says:

  @ Željko, Evo opet ovog psihopate!!!! Ama bre retardu, dosta više sa tom traktorijadom!!!! Traktor ti dovezao grupu četnika, pa su ti oni mamu tatlačili od kolovoza do srpnja!! Nakon bezuspešnog abortusa, došao je i taj prokleti dan kada si se izlegao! Posle 15-časovnog čupanja za glavu i urlanja sa istim tim traktorom, izlego si se 50 kila teži i bradom do poda!!! Ujke su ti htele presuditi tu na mestu, ali se mati setila nekog usranog balije u mlađim danima, pa te poslala njemu na (možeš verovati) tom istim traktoru!! U Sarajevu su ti lepo fino tu kitu srezali, doduše trebalo je neko vreme da se izvadi pincetom iz gaća, i evo te danas-izrastao si u pravog 200 kila teškog mazohističnog degenerika!! Išao bi ti danas i da obiđeš tvoje ali treba to tvoje salo prebaciti šleperom-traktor nije dovoljno veliki više!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *