БАКИР СЕ ПОБУНИО: „Додик хоће да се отцепи“

BAKIR SE POBUNIO: „Dodik hoće da se otcepi“

3 januara 2017

republika-srpska-rs-milorad-dodik-emir-suljagic-bakir-izetbegovic-referendu-1437125376-702683

Predsednik RS Milorad Dodik, „izrežiranim udarom na Ustavni sud“, testira reakcije i otklanja prepreke za referendum o otcepljenju RS, najavljenog za 2018. To tvrdi član Predsedništva Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

U novogodišnjem intervjuu za sarajevski portal Klix. ba, Izetbegović je, na pitanje hoće li pristati na izmene Zakona o Ustavnom sudu BiH, odgovorio odrično.

– Ne samo da nećemo pristati, već SDA to neće dozvoliti. Ustavni sud BiH je vitalni i neodvojivi deo ukupnog Dejtonskog ustavnog aranžmana, centralni stub pravnog poretka države. Ustavni sud osigurava zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, i jedini je mehanizam za otklanjanje blokada u sistemu odlučivanja i rešavanja ustavno-pravnih sporova unutar BiH – rekao je Izetbegović.

On tvrdi da „nije nimalo slučajno što Milorad Dodik pokušava da izrežira udar na Ustavni sud odmah nakon održavanja antiustavnog referenduma“.

– Ono što je cilj jeste testiranje reakcija i otklanjanje prepreka realizacije Deklaracije o samostalnoj RS, usvojene na saboru SNSD-a u aprilu 2015. kojom se za 2018. najavljuje raspisivanje referenduma o otcepljenju ovog entiteta od Bosne i Hercegovine. To je opcija koja neće, ne može i ne sme proći – rekao je Izetbegović.

On je kazao da su „nadležnosti, način odlučivanja i sastav Ustavnog suda ustavne kategorije koje se mogu menjati samo izmenom Ustava BiH“ i dodao da su „pod ovakvim uslovima takve promene neprihvatljive“.

Dodik je školski primer

Na konstataciju novinara da ga je Dodik nazvao „dramatičnim političkim gubitnikom“, a SDA i njenu politiku „marginalnom u RS-u“, Izetbegović je rekao da „u psihologiji postoji takozvani odbrambeni mehanizam projekcije, u sklopu kojeg osoba svoje percipirane mane pripisuje drugima“.

– U politici se to često radi svesno, a Milorad Dodik je školski primer. Njemu je svakako cilj da BiH drži u zastoju, a Bošnjake u RS u statusu građana drugog reda i marginalnih faktora. SDA je velika prepreka takvoj politici, a trenutno ne vidim dramatičniju gubitničku priču u bosanskohercegovačkoj politici od Dodikove, mada mnogima izgleda da nije tako – naveo je Izetbegović.

Doterao RS do prosjačkog štapa

On je optužio Dodika da je, nakon što je prodao „Telekom Srpske“, „potrošio novac, zadužio do guše narod u entitetu u kojem suvereno vlada već 10 godina“.

– Svi fondovi i javna preduzeća su pred bankrotom u RS-u, urušava se bankarski sistem, a prosečna plata i penzija su znatno niže od onih u Federaciji BiH. Lako će Dodik sa opozicijom, bošnjačkom politikom i međunarodnom zajednicom, ali teško će sa vlastitim narodom kada „dogori do nokata“ – tvrdi član Predsedništva BiH.

O tvrdnji Dodika da Izetbegović gubi podršku i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, predsednik SDA je odgovorio da njegovi odnosi s Erdoganom „nikada nisu bili bolji niti intenzivniji“.

SDA zamajac integracija u EU

Na pitanje da li je u SDA potreban vanredni kongres i molbu za komentar toga što su četiri poslanika napustila Klub SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, Izetbegović je rekao „nema nikakve potrebe niti osnova“ za održavanje vanrednog kongresa.

– Odnosi unutar Kluba SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH su problematični od Kongresa SDA. U tih godinu i po dana vrh SDA je u kontaktu s njima. Niko od njih nije napustio stranku. Ni najavljeno napuštanje kluba nije formalizovano – rekao je Izetbegović.

On je dodao da je „politika SDA stvorila zamajac evroatlantskih integracija“, a snaga te stranke „verodostojnu prepreku svima koji rade na podeli Bosne i Hercegovine“, uz tvrdnju da „destabilizacija najjače probosanske stranke znači i destabilizaciju BiH“.

(Vesti-online)

KOMENTARIJedan komentar

  1. aco says:

    Srbi su jedino Srbi iz Republike Srpske.U srbiji žive mutanti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *