Балерина Матилда поделила Русију

Balerina Matilda podelila Rusiju

25 avgusta 2017

NAJNOVIJI film uglednog režisera Alekseja Učitelja (66) „Matilda“, o velikoj ljubavi mladog prestolonaslednika Nikolaja Romanova, potonjeg cara Nikolaja Drugog, i poznate balerine Matilde Kšesinske biće zapamćen po žestokim „pretpremijernim polemikama“ kakve se ne pamte još od sovjetskog doba. Najoštriji kritičari su bili oni političari koji ga nisu gledali, ali su se protivili da se premijera, zakazana za 26. oktobar u Sankt Peterburgu, uopšte održi.

Tako se ovogodišnja avgustovska „kulturna nirvana“ pretvorila u polemički rat u kome su kritičari tvrdili da se režiser Aleksej Učitelj izruguje ruskoj istoriji, a scenaristi su po njima falsifikovali činjenice iz života poslednjeg ruskog cara koga je crkva proglasila mučenikom, jer su ga boljševici zverski ubili. Polemisalo se i o tome da li je mladi carević Nikolaj bio zaljubljen u balerinu Matildu koju glumi poljska glumica i pisac Mihalina Oljšanska.

Još u januaru ove godine oglasila se organizacija „Hrišćanska država – Sveta Rusija“, koja je zapretila da će goreti bioskopi ako se „Matilda“ bude prikazivala.

Do sada su taj film gledali u Moskvi oni poslanici parlamenta koji su to želeli. Natalija Poklonska iz vladajuće Jedinstvene Rusije, inače velika poklonica cara Nikolaja Drugog, odmah je reagovala tvrdeći da se film izruguje ruskoj istoriji. Poklonsku su podržali u Čečeniji, Dagestanu i Ingušetiji, a zatim je publicista Igor Druz analizirao biografije glavnih glumaca i scenarista i našao im „sto greha“. Ruskog cara glumi nemački glumac Lars Ajdinger za koga Igor Druz tvrdi da je „glumio u odvratnim antihrišćanskim filmovima i popularisao homoseksualizam“. A drugog nemačkog glumca Tomasa Ostormajera koji glumi psihijatra je nazvao „otvorenim rusofobom“.

Predsednici tri republike na Kavkazu: Čečenije, Dagestana i Ingušetije tražili su od Ministarstva kulture da se kod njih ne prikazuje taj film. Predsednik Ramzan Kadirov traži da se film ne prikazuje u Čečeniji jer se u „Matildi“ vređaju osećaji vernika. Kadirov podseća da je „Divlja divizija“ koju su činili stanovnici Kavkaza dobrovoljno položila zakletvu Nikolaju Drugom i ostala mu verna. Kadirova je podržao moskovski muftija i rukovodilac Duhovnog sabora muslimana Albir Krganov, koji predlaže da se o caru Nikolaju Drugom snimi „bolji film“.

Režiser Aleksej Učitelj pozvao je Ramzana Kadirova da dođe da pogleda film pa tek da onda govori o njegovom sadržaju. Na drugoj strani, jedna od komunističkih partija u Rusiji je saopštila da je ona spremna da deli CD sa filmom „Matilda“ u slučaju da bude zabranjen.

Interesantno je da se u toj polemici Kremlj nije izjašnjavao.

U ime Pravoslavne crkve se oglasio jedan od najobrazovanijih episkopa Tihon (Ševkunov) koji je kritikovao film, zbog lažne interpretacije istorijskih događaja. Ipak, od se protivi bilo kakvim zabranama, za koje smatra da samo prave još veću reklamu filmu.

Inače, 10. avgusta po podne procurila je vest da je Ministarstvo kulture odobrilo prikazivanje filma u bioskopima širom Rusije, uz preporuku da ga ne gledaju deca mlađa od 16 godina.

Scena iz filma „Matilda“

BUDŽET

FILM „Matilda“ je snimljen odnosno plaćen ruskim parama uz podršku „Fonda kino“ a budžet je bio 25 miliona dolara. Najviše novca je potrošeno na dekoraciju i kostime. Snimalo se u Marijinskom teatru, a takođe u Jekaterinskom, Aleksandrovskom, Jusupovskom i Jelaginostrovskom dvorcu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *