Балет Британске Колумбије на отварању БФИ

Balet Britanske Kolumbije na otvaranju BFI

10 marta 2017

balet

Pod sloganom „Velika igra” od 24. marta do 11. aprila u našoj prestonici i u Novom Sadu održaće se 14. Beogradski festival igre, kako je u Narodnoj skupštini najavila Aja Jung, direktorka ove manifestacije.

Konferenciji za štampu prisustvovali si Maja Gojković, predsednica parlamenta, brojni ambasadori, predstavnici grada, dok je vidljivo bilo odsustvo ljudi iz Ministarstva kulture.

Istakavši da Beograd može da se ponosi sa BFI i da bi zato trebalo da uživamo u „Velikoj igri”, Maja Gojković je kazala:

– Nastavićemo tradiciju da se naša prestonica svakog marta i aprila nađe na kulturnoj mapi sveta. Očekujemo od baletskih trupa vrhunsku igru i umetničku veštinu, a sa druge strane pune sale i pozitivna osećanja publike. Na to upućuje i želja organizatora da održi vrlo visoke standarde, ali i da ide korak napred.

Aja Jung je kao direktorka manifestacije najavila da ćemo na BFI videti ukupno 15 kompanija iz 11 zemalja – Kanada, SAD, Izrael, Francuska, Italija, Finska, Hrvatska, Velika Britanija, Nemačka, Letonija i Švajcarska, koje će se predstaviti sa 20 koreografija, u 20 večeri. Očekuje se oko 23.000 gledalaca.

– Festival će proglasiti otvorenim baletski superstar iz Napulja Đuzepe Pikone, a iste večeri će Balet Britanske Kolumbije, na prvom gostovanju kod nas, prikazati koreografije Kristal Pajt i Šaron Ejal. Novost je da će otvaranje festivala moći da se prati uživo na Trgu republike zahvaljujući Skupštini grada, RTS-u i VIP-u koji je dugogodišnji sponzor manifestacije – rekla je Aja Jung.

Ivona Jevtić, gradska sekretarka za kulturu, naglasila je da će se Beograd tako ugledati na velike svetske prestonice kao što su Njujork, Milano i Beč i da će grad nastaviti da podržava ovu manifestaciju.

Od Aje Jung smo saznali da ćemo biti u prilici da između ostalog vidimo i pozorišnu predstavu „Betrofenhajt” u izvođenju trupe „Kid Pivot”. Prvi put ćemo upoznati Tera Sarinena iz Finske, a predstava Helene Valdman je naša koprodukcija i ujedno međunarodna premijera.

Balet HNK stiže iz Zagreba posle 15 godina, a trupa „Introdans” iz Holandije omogućiće da se tokom jedne večeri predstave dela Bigoncetija, Šerkaujija i Papajoanua. Komadi Akrama Kana i Murada Merzukija moći će da prati cela porodica jer je u pitanju miks raznih popularnih stilova igre.

Na zatvaranju festivala 11. aprila videćemo još jedno ostvarenje „OKP” Šaron Ejal, izraelske koreografkinje, koje će izvesti njena trupa L-E-V iz Tel Aviva. To će se dogoditi s razlogom jer je Šaron Ejal pripala, odlukom stručnog žirija, nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje”, za prošlogodišnje gostovanje na ovoj manifestaciji.

Prateći programi BFI biće u znaku brojnih radionica, majstorskih kurseva, izložbe, a deo manifestacije čini i gostovanje predstave „Brodski/Barišnjikov” 23, 24. i 25. aprila, u režiji Alvisa Haramanisa i izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *