Баљезга

Баљезга

10 априла 2015

Ante-Tomić-Foto-Žeminea-Čotrić-Copy 5646Пише: Анте Томић

Има у Чехова, чини ми се, једна хумореска о блесавој кнегињи која је умислила да лијечи хомеопатијом. Дочекује она кметове једном мјесечно у своме салону, а они се спуштају на кољена пред њом, у сузама јој захваљујући на њезиној медицини, која им је чудесно излијечила осипе, упале мјехура, зубобоље и којешта друго. Кнегиња им гануто даје још једну дозу лијека и свакога дарује рубљом, а покварени одрпанци, само што су изашли из палаче, баце хомеопатску лудорију у блато и гурну новац у џеп.

Размишљао сам ових дана о Борни Рајић, изванредно успјешној удавачи и растављеници и сензационално неуспјешној модној дизајнерици, која се отприје неког времена покушава доказати на немилосрдном тржишту духовних савјетника, приповиједајући на YоуТубеу своју животну мудрост, запањујућу мјешавину аеробика и еванђеља, негдје на пола пута између Исуса Криста на амфетаминима и Цхристине Агуилере након можданог удара, и све ми је код ње било као код Чехова. Нашао сам чак фотографију гдје некадашња госпођа Рајић носи високу бијелу шубару од непознате поларне бештије, врло налик некаквој ћакнутој руској кнегињи.

Библијски течај на YоуТубеу

Гледао сам те клипове, снимљене у њезину паришком дому, прекрцаном кршем прескупог неукуса, и испрва готово нисам могао повјеровати да такво биће уопће постоји. Пожелио сам назвати природословно друштво да их упозорим на досад непознату врсту, жену с коњским репом до стражњице, која спава до подне, а иза поднева, ако нема заказано у козметичарке, масера или астролога, укључи камеру и у црном трикоу, плешући на латино поп, држи библијски течај. Ствар је збиља урнебесна.

Ипак, ако сте старији од четрдесет и памет вас, Богу хвала, није сасвим напустила, у једном вас тренутку мора испунити мучнина од те доконе госпође која је нашла срећу и смисао у нашем Спаситељу, Буди, Конфуцију и Целине Дион, а њезину радосном спокоју није одмогло ни оних неколико десетака милијуна у тврдој валути које је стекла разводом од мљекарског подузетника Луке Рајића.

Упознао сам недавно и уживо, у једној загребачкој судници, неколико људи њезина соја, сретника које је покојни Фрањо Туђман специјално изабрао да нам буду елита. Двјесто богатих обитељи, сјећате их се. Они се тога, занимљиво, слабије сјећају. Ништа се не спомињу тајанственог алкемијског поступка, у народу познатог као претворба и приватизација, захваљујући којему су постали имућни, моћни и угледни у једном тужном десетљећу кад су стотине тисућа остали без домова и прихода, ако су имали срећу да и живу главу сачувају.

О претворби и приватизацији – ни слова

Био је тако у Сесветама један шофер камиона, Лука Рајић, који је скромно образован и без нарочитог искуства, тек самопријегорним радом и одрицањем, млад стекао већинско власништво над мљекаром. Оженио се Борном, манекенком с дизајнерским аспирацијама, у Дубровнику. Све су новине имале велики чланак о њихову раскошном свадбеном слављу. Стотине је сватова плесало и смијало се тога сунчаног дана на Страдуну. Међу њима и Борислав Шкегро, тадашњи министар финанција. Упућенији су говорили како управо њему младожења може захвалити своју нечувену пословну и сваку другу срећу.

Штогод било, Лука је продао бизнис за новац вишеструко већи од онога који је сам уложио, а ни брак му, унаточ неумољивим католичким завјетима, није дуље потрајао. Бивша му је жена остала живјети у Паризу, гдје је једно вријеме креирала комично ружну одјећу коју нитко здраве памети није носио, а сада нам се, ево, јавља са савјетима како успјети у животу.

Борна Рајић, међутим, због нечега не говори ни једне једине ријечи о ономе што је њу заправо учинило успјешном. Озарено баљезга о Богу и хороскопу и здравој исхрани, а о претворби и приватизацији ни слова. Недавно се дрзнула и казати како су сиромашни сами себи криви јер Бог уствари жели да сви буду богати. Није ли то мучно, да она, која је постала богата у једној више него суспектној епизоди, вољом Фрање Туђмана, данас, милујући сијамску мачку, крај бијелог клавира ауторитативно тумачи вољу Створитеља свемира. Дијели наша кнегиња кметовима своје кршћанске, будистичке, биоенергетске, реики и хомеопатске мудролије, али од рубаља, бог и богме, ништа.

(Слободна Далмација)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u