Balkan dobija policiju – BALPOL?

Balkan dobija policiju – BALPOL?

28 maja 2013

policija-autoBalkan bi uskoro trebalo da dobije balkansku policiju BALPOL, koja bi se bavila suzbijanjem kriminala, korupcije i ilegalnih migracija.

Ako bi inicijativa bila realizovana, otvorila bi prostor i jačanju regionalne saradnje u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kroz jačanje postojećih regionalnih inicijativa u toj oblasti.

Sve ovo bi bilo obuhvaćeno novim konceptom regionalne saradnje BiH, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i samoproglašenog Kosova, koji je nedavno inicirao crnogorski ministar inostranih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Lukšić je o ovoj inicijativi upoznao komesara za proširenje EU Štefana Filea, koji je već podržao inicijativu okupljanja po ugledu na ranije oprobane i uspešne regionalne modele saradnje u Evropi.

Analitičar Andrija Đukanović rekao je da bi bilo dobro da se formira takva policija zbog bolje koordinacije u regionu.
„Svaka vrsta borbe protiv kriminala je dobrodošla,“ rekao je on.

Đukanović, međutim, kaže da mu se čini da se gomilaju službe, razne vrste agencija, a da krajnji rezultat izostaje. „Toliko je različitih tela i međunacionalnih organizacija, policijskih mreža i drugo, a da se neki krupni slučajevi godinama ne uspevaju rešiti“, ocenio je Đukanović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *