БАЛКАН ЈЕ ОДРЕЂЕН ЗА ЈЕДНО ОД РАТИШТА?

BALKAN JE ODREĐEN ZA JEDNO OD RATIŠTA?

7 juna 2017

Piše: Predrag Ćeranić

Performans Trampa i kralja Saudijske Arabije, i svite koju su činili emisari iz Katara, Bahreina i Kuvajta, izveden je u cilju naglašavanja obostranih obećanja. Arapi žele oružje SAD u iznosu od 110 milijardi dolara, ali pod uslovom da ga plate naftom koju će transportovati cjevovodom zacrtanim prije napada na Siriju. Projektovano je da cjevovod polazi iz Katara, preko teritorije Saudijske Arabije ulazi u Siriju, kod Alepa izbija na Sredozemno more, podvodnim putem spaja se sa grčkom obalom, a zatim ulazi u Albaniju i Jadranom se proteže do Italije, i račva prema Austriji i Njemačkoj. Ujedno, performans je nagovještaj otvaranja novih ratišta.

Jedna od ratnih zona planirana je u Nigeru, a sukob bi inače trebalo da zahvati kompletno područje od Somalije do zapadne Afrike. Naravno da će posljedica biti novi migrantski talasi, koji će se kretati prema EU. Suočena sa novim prilivom izbjeglica, EU bi se dovela u poziciju potpune poslušnosti prema SAD. Migranti bi u osnovi mogli kolonizovati EU, a, da se to ne bi desilo, EU će biti primorana da izdvoji značajna sredstva za NATO. Migranti će se ponašati u duhu hidžre, preseljenja radi širenja vjere. Korišćenje hidžre je novi metod kojim će se služiti SAD kako bi realizovale doktrinu mrežnog, odnosno neograničenog rata sa ciljem blokiranja svih energetskih komunikacija Rusije. Ozbiljno se radi na tome da se Rusija izoluje od Kine u Centralnoj Aziji. Iz Mosula, Rake, i većine mjesta pod kontrolom Islamske države (ISIS) tajno se prebacuju jedinice. Bolje rečeno, težište ISIS se premješta u Centralnu Aziju i Centralnu Afriku. Značajan dio snaga ISIS već se premjestio u Niger, Somaliju i Zapadnu Afriku.

NOVI PLANOVI SA ISIS

Dio jedinica prethodno je obučen u Ukrajini, gdje su obuku prošli i Čečeni koji ne prihvataju Kadirova. Ove formacije trebalo bi da destabilizuju Čečeniju, a krajnja namjera je da Čečeni i Ujguri sukob prošire na Kavkaz. U centralnoj Aziji se nastoji onemogućiti izgradnja komunikacije Kina – Rusija – sjeverni dio EU (Novi put svile). ISIS želii da ovlada i Avganistanom, a pokazuje i vrlo opasnu namjeru da destabilizuje Pakistan, gdje bi se mogla domoći atomskih silosa.

Meta je i Iran, koji se nastoji onemogućiti da, zajedno sa Rusima i Turcima, učestvuje u kontroli bezbjednosnih zona. Specijalci SAD, Britanije i Norveške nisu slučajno u Siriji. A u Siriju je jednostavno doći. Ko god želi da tu usidri svoje trupe, dovoljno je da se deklarativno opredijeli za borbu protiv terorista iako se često ta borba pretvara u sukobe sa snagama Bašara el Asada, odnosno sa Sirijskom arapskom armijom. Ove snage i fragmentacija Irana su glavni ciljevi koalicije okupljene oko SAD, koja, zajedno sa Izraelom, sve čine da se potkopa tursko-sirijski i rusko-iranski savez kako bi se Iran destabilizovao a Turska odrekla Turskog toka.

Ukoliko se na nekoliko tačaka prouzrokuju sukobi, to bi moglo pomoći predsjedniku Trampu da ostane na vlasti. Dobar proksi rat može da vodi oružana sila koju su stvorile SAD, Izrael, Velika Britanija i Francuska, te iz duboke sjene Norveška, odnosno zemlje koje stoje iza najvećih naftnih giganata. Trebalo bi se prisjetiti Klintonove afere sa Monikom Levinski. Klinton je uporno demantovao vezu sa Levinski i pored njenog javnog priznanja da su imali aferu dok je volontirala kao student u Bijeloj kući. Klinton nije smio priznati jer je prijetila mogućnost da ga mediji i „duboka država“ primoraju na ostavku. Druga opasnost bila je njegova supruga Hilari. Pritjeran uza zid, Klinton je pred senatskim odborom priznao aferu, ali nije smijenjen iako je prethodno pod zakletvom izbjegavao da kaže istinu. Nije smijenjen jer je započeo rat, napadajući Srbiju i Republiku Srpsku. Kad su SAD u ratu, predsjednik se ne smjenjuje. Klinton je tako uspio stvoriti nove okolnosti potrebne za opstanak NATO, jer je EU dovodila u pitanje postojanje ove preskupe organizacije.

JI PRIPREMA TEREN ZA ETNIČKE SUKOBE

Da li je Balkan odrećen za jedno od ratišta? Zbivanja na terenu ukazuju da jeste. Aktivnosti koje na inicijativu Vatikana sprovode biskupi uz podršku političkog Sarajeva ukazuje da se u BiH ponovo vezuju zastave. Isto tako, nije teško otkriti sadržaj polutajnih aktivnosti Hojt Jia u Skoplju, Tirani, Beogradu i Sarajevu – on je zadužen da rasporedi uloge i odredi one koji će ih igrati. U Beograd je došao ciljano kako bi izvršio pritisak na predsjednika Vučića, kao što je to učinio u Skoplju na makedonskog predsjednika Ivanova. Ji je Vučića posmatrao hladno i metodički. Procijenio je da u Banjaluku nije svrsishodno otići jer Dodik ne bi poslušao njegove direktive. Ji priprema teren za etničke sukobe kako bi se zatim pojavile SAD kao zaštitnik etničkih manjina – Hrvata u BiH, Bošnjaka u Srbiji, Albanaca u Makedoniji i na jugu Srbije. Neutralisanje predsjednika Srpske Dodika je poseban cilj – on je, po Jiu, uzročnik svih problema u BiH jer pokušava da izvrši secesiju Srpske. Pri tome Hojt Ji ne obraća pažnju na to da se Dodikove izjave izvlače iz konteksta.

Mejnstrim mediji imaju zadatak da građanima EU plasiraju samo jednu „istinu“ – za sve nedaće u BiH razlog je rušenje Dejtona koje sprovodi Banja Luka, kao i da se priprema „drugi genocid“ nad Albancima. Jednostavno, u toku su prikrivene, hibridne operacije, manipulacije pomoću društvenih mreža „garnirane“ doziranim izjavama pojedinih evropskih i američkih zvaničnika. Tvrdnje pojedinih analitičara i napisi u medijima prema kojima je rat na Balkanu već počeo odgovaraju istini. Rat je u sjeni, on tinja u virtuelnom svijetu, u petom borbenom prostoru. Srbi se nalaze usred ratne zone i u neprijateljskom okruženju.

(Fond strateške kulture)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *