„Балкан – мост који повезује Исток и Запад!“

„Balkan – most koji povezuje Istok i Zapad!“

11 septembra 2015

Miroslav-Parovic-kampanja-2015.-fotos-za-postavljanje-u-vesti-2Intervju Miroslava Parovića, predsednika Treće Srbije, sa portala Sputnjik – Azerbejdžan, prenosimo u celini:

1) Kako vi u ovom trenutku ocenjujete odnose Srbije i Azerbejdžana, kako u politici, tako i u energetici?

Srbija i Azerbejdžan već nekoliko godina unazad imaju dobre političke odnose sa stalnom trendencijom povećanja saranje.

U energetskom smislu, Srbiju i Azerbejdžaan povezuje težnja da se deo srpske potrošnje zemnog gasa obezbedi i kroz konekciju naše zemlje na gasovode koji će gas iz Azerbejdžana transporovati u Evropu.

2) Kakvu ulogu može igrati Azerbejdžan u obezbeđivanju energetske bezbednosti Evrope, s obzirom na ukidanje sankcija Iranu?

Gas iz Azerbejdžana može podmiriti jedan deo potrošnje gasa u Evropi i na taj način povećati sigurnost snabdevanja evropskih potrošača. Energetska politika država EU, ali i država poput Srbije koje nisu članice je da se izvrši maksimalna diverzifikacija rizika u snabdevanju gasom, a to je moguće postići samo kroz snabdevanje iz više različitih pravaca, kao i snabdevanje iz više različitih izvora.

„Gasni rat“ u Evropi se pogotovo razbiktao posle najava da će Rusija potpuno odustati od tranzitnog pravca preko Ukrajine, što još dodatno daje na važnosti gasovodima koji će se snabdevati iz izvora u Azerbejdžanu.

3) Situacije u Srbiji i u Azerbejdžanu su slične po više pitanja, na primer pitanje Kosova i Karabaha, kao što je i konfrontacija Rusije i Zapada. Kako vidite perspektivu regulisanje pitanja Kosova i Karabaha u uslovima suprotstavljanja Zapada i Rusije?

Zapad je na slučaju bivše SFRJ, a pogotovo na primeru Srbije pokazao neprincipijelnost i praktično je ukinuo instituciju međunarodnog prava. Imajući u vidu tu činjenicu, danas je apsolutno nemoguće izvlačiti opšte zaključke i povlačiti paralele. Rešenje i za problem Kosova i Metohije i za problem Karabaha je u uspostavljanju novih globalnih pravila koja uvažavaju činjenicu da svet više nije unipolaran i da je stoga potrebno uspostaviti novo ravnotežno stanje. Mislim da Zapad još uvek ne razume tu potrebu, što je i uzročnik sve većeg broja žarišta u svetu.

4) Šta očekuje takve drzave kao sto Srbija i Azerbejdžan u uslovima, kada te države ne podržavaju nijednu stranu u konfrontaciji Zapada i Rusije?

Naše zemlje su u specifičnoj situaciji, jer se preko naših teritorija lome geopolitički interesi velikih sila. Ovo nas jako često dovodi u nezavidan položaj u kome moramo da se opredeljujemo i dajemo odgovor na pitanje ili-ili. Međutim, smatram da je sazrelo vreme i lično se za slučaj Srbije zalažem da pobegnemo od opredeljivanja time što ćemo postati neka vrsta političkog puta saradnje između Istoka i Zapada.

5) Danas u medijama naširoko se raspravlje o pitanjima „Nove Evrope“. Šta podrazumeva taj program i koje mesto u njoj zauzimaju postsovjetske države?

Ideja „Nove Evrope“ je prvi put iznesena na skupu čiji sam ja bio domaćin pošlog oktobra u Beogradu. U osnovi ideja predstavlja potrebu da se Evropa integriše na prostoru od Lisabona do Vladivostoka, jer je više nego očigledno da se samo samo kroz koncept „velike Evrope“ može ostvariti nezavisnost i suverenitet evropskih naroda i država.

Ukoliko bi se prostor te i takve „velike evrope“ posmatrao kao sistem pluća, onda bi prostor postovejstkih država bio drugo plućno krilo takvog sistema, jer bi se integrisao tehološki visoko razvijeni Zapad, sa resursima bogatim Istokom i to bi bila najlogičnija integracija.

Naravno, atlantističkim snagama jedna ovakva integracija nikako ne odgovara i baš zato oni i izazivaju niz kriza kako bi se to osujetilo. balkan i Kakvkaz su oduvek bili neuralgične tačke za izazivanje kriza, a imajući u vidu da Srbija i Azerbejdžan zauzimaju centralna mesta ovih regiona, to znači da bi naše dve države mogle da budu i nekva vrsta posrednika, ali i osigurača ideje „Nove Evrope“.

6) Koliko znamo, situacija na Balkanu je uvek bila i ostaje nategnuta. Kako vi ocenjujete situaciju na Balkanu i koliko je realno da ona eksplodira danas?

Balkan, a posebno centralni deo našeg regiona je već milenijumima najvažniji put koji povezuje Istok i Zapad. Tim putem već milenijumima prolaze različiti interesi i na tom putu se već milenijumima vode ozbiljni geopolitički obračuni. U ovom momentu je Balkan jedini preostali put kojim se Istok i Zapad Evrope povezuju, takođe Balkan je najozbiljniji put kojim Kina ulazi u Evropu. Baš zbog toga se trenutno vrši opšta destabilizacija regiona i opasnost od izbijanja novih sukoba je svakim danom sve veća i veća.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Apis says:

    Parović je dobro definisao stanje. Jednostavnim recima osvetlio je realne i postene teznje malih naroda kao i interese velikih sila koje posteno i pravedno ne zanima. Zato su Parović i njemu slicni politicari u medijskom mraku. Ako se uopste spomenu na RTS-u to je satanizovano kao mracna sila. Svi koji se bore za pravo Srba i Srbije obavezno se u srpskim medijima definisu kao opasno zlo. Jedino opasno zlo na Balkanu su zapadni ambasadori i spijuni infiltrirani u sve drustvene pore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *