БАЛКАН НА НОГАМА! СРБИЈА ДОБИЈА ИЗЛАЗ НА МОРЕ? Американац шокирао предлогом о разграничењу са тзв. Косовом!

BALKAN NA NOGAMA! SRBIJA DOBIJA IZLAZ NA MORE? Amerikanac šokirao predlogom o razgraničenju sa tzv. Kosovom!

10 septembra 2019

Direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu Gregori Kopli izjavio je da kada bi se Srbiji vratio onaj deo Kosova, gde je većinsko srpsko stanovništvo i kada bi bio napravljen koridor do zapadne Albanije, kako bi Srbija dobila izlaz na more, što je američki predsednik Truman i zahtevao 1919. godine, onda bismo imali dobitnu kombinaciju između Srbije i Albanaca, bilo onih sa Kosova, bilo onih iz Albanije.

“E sad, pošto komunikacije gotovo da i nema između Prištine i Beograda, mislim da tu treba aktivno da se uključi međunarodna zajednica, verovatno SAD, koje bi na taj način pokazale svoju snagu, moć i prestiž ovdje na Balkanu” kazao je Kopli.Komentarišući sitauciju na Kosovu, direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu kaže da u ovom trenutku lideri na Kosovu su shvatili činjenicu da jednostavno ne mogu da naprave državu Kosovo da zavisi sama od sebe, tako da i njima “cure opcije“ vrlo brzo.

– Videli smo svi nedavno da je premijer podneo ostavku, kako bi se odazvao pozivu Suda u Hagu zbog ratnih zločina. Problemi se, kada je samo Kosovo u pitanju, neće tako lako i samo rešiti. Međunarodna priznanja Kosova od strane država širom sveta su praktično iznuđena pritiskom i uticajem SAD-a, posebno pod Klintonovom administracijom, pa i onim poslije njega.

Sada smo došli u fazu, kaže Kopli, da države povlače priznanja.

Naveo je da je dosta vremena proveo ovde tokom 90-ih godina, prateći razvoj situacije dok je rat trajao, a pratio je i situaciju na Kosovu.

– Da se razumemo, Kosovo se više neće vratiti pod okrilje Srbije, kao što je to nekad bilo. Naš kolega Darko Trifunović je izneo nedavno plan zamene ili razmene teritorija, u zamenu za priznanje i to je po meni veoma razumno. Albansko stanovništvo i OVK su oduvjek imali želju da se ujedine sa Albanijom. To je vrlo moguće i moglo bi da bude priznato od strane međunarodne zajednice. Opet, kada bi se Srbiji vratio onaj deo KiM, gde je većinsko srpsko stanovništvo i kada bi bio napravljen koridor do zapadne Albanije, kako bi Srbija dobila izlaz na more, što je američki predsjednik Truman i zahtevao 1919. godine, onda bismo imali dobitnu kombinaciju između Srbije i Albanaca, bilo onih sa Kosova, bilo onih iz Albanije. E sad, pošto komunikacije gotovo da i nema između Prištine i Beograda, mislim da tu treba aktivno da se uključi međunarodna zajednica, verovatno SAD, koje bi na taj način pokazale svoju snagu, moć i prestiž ovdje na Balkanu – kazao je Kopli.

Prema njegovim rečima, SAD to moraju da urade, neophodna im je baš ova prilika, isto kao i Srbiji i Albaniji.

– Ono što Srbija želi i treba da bude, to je jedan moćan most između istoka i zapada. Po meni, to je velika prilika za Srbiju da postane pravo raskršće Balkana. Srbija i Srbi moraju da imaju veliku, pravu, dugotrajnu strategiju, što u ovom trenutku nema. Ne verujem i ne mora da znači da Srbija treba da vidi sebe u EU ili da ima bliske odnose sa NATO-om. Srpska uloga treba da bude takva da Srbija bude Srbija. Srbi u ovom trenutku, ponovo moraju da veruju sami u sebe, jer koliko sam ja upoznao Srbe, oni su vrlo jedinstveni, koji kad su ujedinjeni mogu da učine velike stvari, ali samo izaberu li pravi put. Uzmite primer Nikole Tesle i on je samo jedan od na hiljade primera svjetski priznatih ljudi. Srbima upravo to treba, neko ko će da bude i srpski i svetski – zaključio je Kopli.

(Kosovo-online)

KOMENTARI20 komentara

 1. Pravda says:

  Pa taj izlaz na more historijski gledano pripada nama.

  • Željko says:

   Čitam susjedi vaše komentare i vidim da niste dobro! Zapad vam je SVE nudio 1991., ulazak u tadašnju EEZ današnju EU, ulazak u NATO, 5 milijardi eura onako na kavu što bi se kazalo, ali vi niste htjeli konfederaciju nego "veliku" Srbiju i što bi sve ostale bivše republike opstale u svojim AVNOJ granicama a vi se stalno smanjujete!

   • Miraš says:

    Država je bila konfederalna još od 1974 godine, još konfederalnosti znači idemo još bliže raspadu. Osim toga nudili su tada i referendume Republika. Ponudjeni novac od 5,5 milijardi ne bi bio dovoljan za neophodne reforme, u proseku to nije ni milijarda po 1 Republici. Na tom sastanku krajem maja 1991 Tuđman je navodno rekao: 'Ja osećam da imam istorijsku misiju da obnovimo hrvatsko kraljevstvo. Mi smo imali državu, i sad je treba obnoviti. I drugo me ne interesuje'.

 2. zoran says:

  TO je svakako naše, kao i pola Albanije. A vi samo nastavite sa sondiranjem. Mene niste ubedili ni u šta.

  • Za Srbiju says:

   Nisu tebe i mene. Ali je njega ubedio šiptarski i NATO lobista Darko Trifunović. Nemamo nijednog moralnog SRBina, koji zastupa naše interese.

 3. Milos says:

  I srpski i svetski.Tako je!A taj je sasvim slucajno A.Vucic kojem drzite stranu samo kako bi potpisao priznanje Kosova.Ko vama moze da veruje posle 30.000 tona bombi i projektila taj nije dobar sa glavom.Srbi vise ne smeju da veruju, ne smeju da zaboravljaju i ne smeju da prastaju.Suvise smo puta bili prevareni u nasoj istoriji.

  • persida says:

   Srbi prastaju jer su zaglupljeni hriscanstvom, Kosovac je najbolji primer te patologije. Hoce da bude Srbin, ali ne sme da se sveti jer ga je tako naucio Kacavenda.

 4. Ivan Grozni says:

  Sri imaju "svetsko a nase" PIVO.

  • ivan grozni says:

   SRBI imaju..

 5. Miraš says:

  Ovi će tek svašta da nam nudu, a samo zato da ostane njihova američka vojna baza na našem Kosovu i Metohiji. I da ostanu njihove lopuže velikog formata Džordž Soroš, Madlen Olbrajt, Vesli Klark i ostali da pljačkaju nemilice rudna bogatstva na našem KIM, da takvi "sirotani" ni slučajno ne osiromaše.

 6. teoretičar says:

  Nije 30000 tona bombi, niti takav podatak igde postoji, nego negde oko 30000 metaka obogaćenim osiromašenim uranijumom ili već čime. 30000 tona bombi, ne znam za sigurno, alu su verovatno kao desetak nukleranih glava bačenih na hirošimu.

 7. Velika Metla says:

  Pre nepunih 20 godina se radilo o ULAZU stotinjak milijardi,samo da skinemo Miloševića! Milošević skinut,milijarde ostadoše na "ulazu"! A sada se radi o IZLAZU. Znači,pošto više ne mogu da koriste "ulaz" morali su nešto smisliti drugačije "da se vlasi ne dosete",pa izmisliše IZLAZ. I to ni manje ni više nego na Jadransko more. Biće da je preko "rvatske"! Samo vi (glupi)Srbi potpišite priznanje narko-kartela "kosove" i sve je u redu,pa ćete proći s ovim IZLAZOM kao i onda s ULAZOM. Kako reče veliki neponovljivi Njegoš. "Spuštah se ja na vaše uže,umalo se uže ne pretrže". Vama mogu da veruju beograDžani Darko Trifunović i Jelena Milić. I NIKO više.

 8. Luka says:

  "Koridor do mora" apsolutno nije dovoljan , Srbi će i tako autoputem biti povezani sa morem u CG a u Republici Srpskoj će se kad tad graditi autopout Banja Luka - Mlinište ka F BiH i Splitu- dakle ka jugu. U obzir bi mpžda umesto još jednog od niza autoputeva na Balkanu mogao da dođe pored Severa KiM i ekteritorijalnosti manastira a ne eksteritorijalnosti tog autoputa mogao da dođe samo izlaz na more po principz kvadratni kolometar KiM za kvadratni kilometar obale dakle bitno smanjenje albanskog izlaza na Jadran . To i nije tako nova misao ali sam eksteritorijalni autoput nema veliku ili nema niukakvu težinu. u kojntekstu rešenja celokupnih srpsko albanskih odnosa jer kad tad mi ćemo se suočiti sa činjenicom da se radi o naporu da se ujedine teritorije sa albanskim stanovništvom što jeste duboka istina u čijem " hladu " je za sada dubko sakrivena matica šiptarslog naroda R. Albanija. To se sa ovom zaista minijmalističkom inicijativom ( "dajte istoriju za autoput ")direktno i otkriva od strane onih koji i vode celu igru sa KiM.Srbiji je potreban deo mora koji joj je kao i Makedoniji otet ovakvim Badinterovim rešenjem nasleđivanja Jadrana prema kome su Srbi oterani od mora na svbim mogućim tačkama Jadtana uključujući i iCG u kojoj je njihov status nejasan i praktično potpuno neizvestan. Neophodno je i da neka politička stranka postavi pitanje izlaza Srbije na more preko Albanije ali i da Albanija izađe iz dobro zauzete busije iz koje otime iskonske i najvažnije istorijske srpske krajeve,

 9. Simeon says:

  Samo pročitati prvu rečenicu i sve je jasno,ovaj čovek nema veze sa bilo kakvim donošenjem odluka,on je "direktor instituta za strateške studije". Može svako u Srbiji da osnuje institut kao što je ovaj i da se nada da će Vučić i Brnabić da slušaju predloge,ostaće na nadi.

 10. doktrina soka says:

  Je li to opet STAP I SARGAREPA? UN 1244 medunarodno pravo i dosta tog zahebavanja. SRBIJA NETREBA DA BUDE PRESEDAN U MEDUNARODNOM PRAVU.

 11. rajko says:

  Ma ja sam za to da mi lepo razgraničimo albaniju. KiM je i tako i tako naš u celosti, pa tu nema šta da se razgraničava, a i rezolucija 1244 to ne dopušta, koridori su uvek samo neke privremene mere, smicalica za naivne i budale (setite se koridora Brčko). Dakle, i ova ponuda je nepristojna, kao i sve dosadašnje, samo nam je umesto 20 dolara ponudjen 21. I da se razumemo, g. Kopli, KiM će se vrlo brzo vratiti pod okrilje Srbije kao što je nekad bilo. Ali šta će biti sa SAD? E, to niko ne zna.

 12. rajko says:

  Razgraničimo albaniju, pa da smo mirni!

 13. Savetodavac says:

  Ovi angloskasonci nisu normalni! Odakle ti ideja, "prijatelju" da možeš deliti tuđu zemlju? Ti nemaš pravo da deliš ni Ameriku, kamoli Srbiju. Jedino čime ti raspolažeš i možeš da deliš je novac sa tvog bankovnog računa! Pokaži nam koliko si galantan sa sopstvenom imovinom...

 14. padre says:

  Kako samo ovi olako dele tuđe!

 15. Drobnjak says:

  Izlaz na naše more je do Dubrovnika, Albaniju su napravili Austrijanci i englezi od Prave Srbije, 1912.godine.Zbog otimanja Srbske zemlje je i nastala rodoljubiva Srbska pesma "onamo, namo,... da vidju Prizren...onamo, namo naći ću spokoj, kad Srbin više ne bude rob. " Crnogorskog kralja Nikole Petrovića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *