БАЛКАН ОПЕТ ГОРИ: Ко је коме дао зелено светло?

BALKAN OPET GORI: Ko je kome dao zeleno svetlo?

28 maja 2020

Sa smirivanjem pandemije države počinju da otvaraju granice. Ipak, ne za sve, te se i povela rasprava da li su neke odluke u regionu politički motivisane.

Crna Gora i Hrvatska najavile su otvaranje svojih granica u narednom periodu prema drugim zemljama, među kojima se nije našla Srbija.

Prve zemlje prema kojima Crna Gora otvara granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemačka, Mađarska, Albanija, Grčka… ali ne i Srbija. Kako je crnogorski premijer Duško Marković rekao, ove države ispunjavaju odgovarajuće epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje, odnosno imaju najviše 25 zaraženih na 100.000 stanovnika. Iz Srbije su došle kritike na ovu odluku da je politički motivisana, da se kriterijumi i podaci ne uklapaju, i da bi jedan od razloga bio problem u Crnoj Gori sa Srpskom pravoslavnom crkvom.Predstavnici vlasti u Srbiji više puta su naglasili da neće uzvraćati istom merom na odluku Crne Gore.

Mada je prva među pobrojanima zemlja prema kojoj je Crna Gora otvorila granicu Hrvatska, komšije im nisu uzvratile istom merom. Hrvatska je takođe ostala vrlo selektivna pa ostavila spuštenu rampu i za Crnu Goru, i za Srbiju.

Hrvatska se otvorila pre svega ka EU i ostala nedostupna za ostatak Balkana. Granice su joj sada slobodne za turiste iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke.

Ipak, ima zemalja gde su građani Srbije u slučaju otvaranja granica u prednosti, nad državljanima nekih drugih država. Poslednja vest jeste da Bosna i Hercegovina otvara granice za samo tri države – za Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, s obzirom na to da je epidemiološka situacija u regionu poslednjih dana sve stabilnija, kako je rekao predsedavajući Saveta minsitara BiH Zoran Tegeltija.

Tegeltija je kazao da se ova mera odnosi i na državljane Crne Gore i pored toga što ta zemlja, kako je rekao, nema sličan tretman prema građanima BiH.

Bugarska je najavila otvaranje granice sa Srbijom i Grčkom od 1. juna.

Albanski premijer Edi Rama najavio je otvaranje kopnenih granica, i već od 1. juna otvaranja plaža.

Granice za sve građane naše zemlje otvaraju se od 15. juna u Grčkoj, koja od tada neće zahtevati obavezan test i karantin od 14 dana. Od ovog datuma Grčka otvara granice samo za građane iz Nemačke, Izraela, Kipra, Balkana i baltičkih zemalja.

„Građani Srbije u ovom trenutku bez negativnog rezultata testa na koronavirus (PCR) mogu putovati u Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Grčku“, odgovorio je Udruženju novinara Srbije Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA.

Otvaranje granica Severne Makedonije predviđeno je do 10. ili 15. juna. Sada je na snazi mera karantina. Posle 15. juna najavljeno je da neće biti potreban negativan test ili karantin.

Granice Grčke za sve građane otvaraju se od 15. juna. Grčka od tada neće zahtevati obavezan test i karantin od 14 dana.

Prema dosadašnjim najavama, granica Rumunije biće otvorena od 15. juna.

Srbija je prošle nedelje otvorila svoje granice, a na ulasku u zemlju nije potreban negativan test na koronavirus ni posebna dozvola za domaće i strane državljane.

Pored toga, putnici više neće morati u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju.

Međutim, svima koji budu ušli u državu biće uručena zdravstvena upozorenja.

U njima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije koronavirusom.

KOMENTARI8 komentara

 1. VRSK says:

  Zato će im biti 25 turista iz Srbije ove godine na moru u CG a u Kromanjoniji još manje. Kalimera parakalo! Živela Grčka!!!

 2. ClLE says:

  Tegeltija je kripto-jevrej sefard.

 3. Slobodanka says:

  Još jednom se otkriva da postoji OSOVINA Crna Gora-Hrvatska koja radi protiv svih Srba i protiv Srbije. Šta je u tome novo? > Milonegro? Milova privatna država je na toj liniji više od dve decenije, zatim povremeno se otvoreno potvrdjuje naprimer 2008, itd. . ... Države stari susedi: Madjarska, Rumunija, Bugarska i Grčka već sad znaju da gradjani Srbije za njih ne predstavljaju zdravstvenu opasnost i da se njihove granice otvaraju za nas. Države novi susedi: 1) BIH upravo izjavili da otvaraju granice prema Srbiji i prema Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali Crna Gora i Hrvatska zasad ne otvaraju granice prema BIH, 2) Makedonija nam najavljuje ubrzo otvaranje granica od 10 ili 15 juna. Od svih pomenutih jedino Grčaka i Rumunija nisu priznale nezavisnost Kosova, i BIH ali samo zbog Republike Srpske.

 4. Miraš says:

  "Crna Gora da iskoristi litijanje za letovanje" kaže novinar Mihajlo Medenica. Crna Gora je prva „korona fri“ država u Evropi, ali sve ostalo kod Mila nije „fri“ i debelo se plaća, a najskuplje je biti Srbin. Prema njegovim rečima, „Milo bi da dođemo na letovanje ali se plaši da ne dođemo na litijanje“. Zato je želeo da predupredi tu situaciju, a da je pametan, iskoristio bi potencijal litija u ovoj (turističkoj) sezoni, smatra Medenica. „Ne, dođite na letovanje, nego - dođite na litijanje. U svakom slučaju, to je najmasovnija manfestacija koja se dogodila u Crnoj Gori i koja će se, hvala Bogu, još dugo događati. Da im je imalo pameti, pa da iskoriste pun potencijal toga, i bog da ih vidi“, kaže Medenica. Međutim, Đukanović po svom starom dobrom običaju suzbija sve što valja u Crnoj Gori, dodaje on.

 5. Kulak says:

  Veliki pozdrav i svako dobro svim našim Srbima u Šibeniku,Drnišu,Kninu,Benkovcu i Obrovcu.

 6. Miraš says:

  Vlada Crne Gore objavila je proširenu listu zemalja za čije građane otvara granice, a među njima su Kosovo i Bosna i Hercegovina. U objavi na zvaničnom Tviter nalogu crnogorske Vlade se navodi da je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore , odlučilo da je od 1. juna dozvoljen ulazak stranaca u Crnu Goru bez karantina i samoizolacije za državljane i rezidente zemalja u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika. Među zemljama koje, prema saopštenju, ispunjavaju taj kriterijum je i tzv. Kosovo za koje piše da ima 11,99 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, prenosi Tanjug. Od zemalja regiona, na spisku su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Severna Makedonija, Albanija, Gračka i Mađarska.

 7. Milan says:

  Crna Gora je samo kupila neko vreme uspostavljanjem kriterijuma najviše 25 zaraženih na 100.000. Verovatno su ga namerno odredili na tom nivou da bi odložili eventualne ulaske iz Srbije. U narednim nedeljama treba očekivati nove mutne i drastične poteze u Crnoj protiv SPC, sveštenstva i vernika, a i protiv lidera opozicije! Ne bih se iznenadio da sad krenu u preotimanje pravoslavnih crkava, a zatim zna se da će biti nemira? Slutim da napraviće scenario u kom će se kao rušitelji Crne Gore pojaviti i neki gradjani Srbije slično kao u aferi državni udar. Na osnovu toga uveli bi nove zabrane prema Srbiji. ... Naime da bi dobili slobodan ulaz u C.G. broj aktivno zaraženih treba da se spusti ispod 2.000. Ispunićemo mi ubrzo taj uslov. Samo gledaj šta će se dešavati u Crnoj u narednim nedeljama, a i odmah posle dobijanja dozvole za slobodan ulaz u Crnu Goru.

  • Milan says:

   "Kad krenu u preotimanje pravoslavnih crkava, a zatim zna se da će biti nemira?" > Milov režim očekuje da će se tako desiti. Imam utisak da ubrzo će se ustremiti na preotimanje Ostroga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *