БАЛКАН У ЧУДУ: Хрватска дочекала Ангелу Меркел као што је дочекала и ХИТЛЕРА

BALKAN U ČUDU: Hrvatska dočekala Angelu Merkel kao što je dočekala i HITLERA

19 maja 2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel i Manfred Veber, vodeći kandidat EPP za predsednika Evropske komisije poručili su večeras na predizbornom skupu HDZ u Zagrebu da je nacionalizam neprijatelj koji želi da uništi Evropu.

– U Nemačkoj sada imamo 74 godine mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate šta to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir – rekla je Merkel u obraćanju pristalicama HDZ.A to se, kako je dodala, može uraditi samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, a s druge strane da „budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove i da u Evropi pronalazimo zajednička rešenja“.

– Evropa je projekt slobode, znate da sam i ja živela u diktaturi i da nisam mogla putovati i doći u bivšu Jugoslaviju – rekla je Merkel.

Ona je rekla da se Nemačka ujedinila pre 30 godina Nemačka i da je važno raditi na očuvanju mira i slobode. Merkel je istakla da biti ponosan na svoju zemlju nije u suprutnosti sa izgradnjom Evrope: „Nacionalizam pokušava da uništi Evropu i protiv toga se moramo boriti“. Svoj je govor zaključila na hrvatskom jeziku, poručivši: „Izađite na izbore, podržite Evropu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ!“.

Manfred Veber je pozvao na odgovor nacionalistima i obećao da oni neće biti deo njegove većine u Evropskom parlamentu. On je istakao i da EU nije samo ekonomski savez, nego i Unija vrednosti a naglasio je i da je hrišćanstvo zajednički temelj Evrope. Kazao je da se putujući Evropom uverio u njenu različitost, ali da je primetio kako je u središtu svakog grada i sela crkva, što je pokazatelj da je zajednički evropski temelj hrišćanska vera.

Pre nemačke kancelarke okupljenima se obratio hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković koji je, između ostalog, pozdravio one koji su „došli u Zagreb nakon Blajburga“ gde su „odali pijetet i poštovanje „hrvatskim žrtvama nakon Drugog svetskog rata.

Prvi na listi HDZ na izborima za Evropski parlament Karlo Resler izjavio je večeras na predizbornom skupu u Zagrebu, kojem prisustvuje i nemački kancelar Angela Merkel, da je Blajburg jedna od najvećih tragedija hrvatskog naroda.

Resler je u obraćanju okupljenima rekao da su mislima u Blajburgu, nakon čega je dobio ovacije HDZ-ovaca.

Na skupu su se obratili kandidat Evropske narodne partije (EPP) za novog predsednika Evropske komisije Manfred Veber i Merkelova, koja je na kraju govora na hrvatskom jeziku pozvala sve da izađu na izbore i podrže Evropu mira, slobode i blagostanja:

– Podržite EPP i HDZ. Podržite Manfreda Vebera i Karla Reslera – rekla je Merkelova.

Na skupu je pred Merkelovom izvedena pesma „Lijepa li si“ proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona.

Na početku skupa, na kojem su predstavljeni kandidati HDZ-a za Evropski parlament, odata je počast hrvatskim ratnim veteranima i nekadašnjem predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu. Skupu prisustvuje i predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  U Nemačkoj sada imamo 74 godine mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate šta to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir – rekla je Merkel u obraćanju pristalicama HDZ. Aloooooooo,baba Hitlerka,pa TAJ RAT STE UPRAVO VI podstrekivali,otpočeli,vodili i završili,za sada,proterivanjem preko 300 hiljada Srba iz njihovih domova! Ako ti patiš od zaborava JA ne patim! Ne uništava eu-rajh nacionalizam nego diktatura koja vlada eu-rajhom. Gotovi ste babetin,sa sve eu-rajhom.

 2. padre says:

  Ovaj Balkan se svemu čudi!Pa oni su sebe odivek smatrali "malim" Švabama, sve od Austro-Ugarske!I još sad koriste Hitlerov pozdrav!

 3. Milan says:

  Izbori za članove Evropskog parlamenta počeće za 6 dana, od 23. do 26. maja 2019., a Merkelova umesto da sada bude prisutna u Nemačkoj i drži tamo završne i bitne govore, odabrala je provinciju Europe - selo Zagreb. Njena poruka je veoma dvolična, ona navodno osudjuje nacionalizme a podržala je hrvatski nacionalizam. Tako se ona bori protiv evropskih populističkih stranaka, svi u Evropi koji sada ne misle kao ona to su sve MRSKI SRBI. Totalitarna je i ZLA.

 4. petrovgrad says:

  Nemačka kao država nacionalno i verski propada. Za nepune dve decenije islam preovladava u Germaniji. Evo uzmite statističke podatke za 2018 godinu koliko je beba dobilo ime ime Kristijan a koliko ime Muhamed. Mislim da sam negde pročitao da vodi Muhamed. Došla u polumrtvu Hrvatsku, koja je da četvrt veka izgubila 50% stanovništva.

 5. Miodrag says:

  Hrvatska ocekivanja po ulasku u EU,su jedno veliko razocarenje,tako da ova poseta ne donosi nishta.Naprotiv!Predstavlja dodatni cin jednog dubokog i teshkog razocarenja.Jedene teshko placene zablude,bez futuristickog smisla i koristi.Tuzna je to,prevarena i zavedena zemlja,gurnuta u ponor gradjanskog i bratoubilackog rata,za korist domace i strane finansijsko-ekonomske mafije.Beda i jad!

 6. Rusofil says:

  Bas su nasli sta da kazu kurbatskim nacistima.

 7. ostrogorski says:

  Očekivano od neljudi koji sebe nazivaju Hrvati i Nemci. Mene brine ovaj detašovani Guverner Srbije koji Merkelovu drži za duhovnu mamu mu. Kako li bi je tek, On i njegovi ljubimci, dočekali u Beogradu?

 8. Karital says:

  Angelina,Angelina uzmi vazeljina!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *