БАЛКАН УЗДРМАН – Испливао документ о „довршетку распада Југославије“

BALKAN UZDRMAN – Isplivao dokument o „dovršetku raspada Jugoslavije“

13 aprila 2021

Političke scene Bosne i Hercegovine i Slovenije uzdrmali su navodni potezi slovenačkog državnog vrha, koji ima viziju o „dovršetku raspada Jugoslavije“.Kako pišu mediji u Bosni i Hercegovini, pozivajući se na neimenovane izvore iz Brisela, slovenački premijer Janez Janša predsedniku Evropskog savet Šarlu Mišelu predao je dokument o prioritetima slovenačkog predsedavanja EU, a u kojem su, tvrdi se, navedene i smernice o „konačnom raspadu Jugoslavije“, prenosi Jutarnji list.

Time je navodno želeo da obavesti čelnika Evropskog saveta o jednom od prioriteta predsedavanja Evropskoj uniji koje Slovenija preuzima 1. jula ove godine.

Iz Brisela za sada dopiru protivrečne informacije o postojanju spornog dokumenta.

Dopisnik Dela iz Brisela Peter Žerjavič objavio na svom nalogu na Tviteru kako mu je iz kancelarije Šarla Mišela potvrđeno da je primio Janšin ‘non-pejper’ da bi za manje od pola sata saopštili: Ne možemo potvrditi da smo dobili ‘non-pejper’.

Sve je započelo pričom BH portala Politički.ba, za koji tvrdi da je povezan s tamošnjom obaveštajnom zajednicom, a koji je objavio da se Janša zalaže za promenu granica Srbije i Kosova prema planu Vučić-Tači, koji je letos bio u igri još dok je predsednik SAD bio Donald Tramp, ali mu se snažno protivila Nemačka, piše Jutarnji. hr.

Navodi se da Janša odlazi korak dalje, pa se predviđa mogućnost otcepljenja Republike Srpske, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom u Albaniji, te priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Rezervna varijanta navodnog Janšinog plana je i da se formiraju tri nacionalne republike u Bosni i Hercegovini. Srpska i hrvatska, nastavlja Politički.ba, imale bi tesne veze s matičnim državama, dok bi bošnjačka dobila koridor prema međunarodnim morskim vodama koji bi garantovao NATO.

Isti medij Janšu predstavlja kao najglasnijeg zagovornika „završetka raspada Jugoslavije“ tvrdeći kako već duže vreme gura koncept ‘velike Srbije’ i ‘velike Albanije’.

BiH odmah reagovala

Pisanje ovog bosanskohercegovačkog medija verovatno ne bi imalo nekog ođeka da ga na viši nivo nije digao član Predsedništva BiH Željko Komšić, iz čijeg su kabineta na razgovor pozvali slovenačku ambasadorku u BiH Zoricu Bukinac.

Članovi Predsedništva BiH Džaferović i Komšić su odgovorili i na prethodna pitanja predsednika Slovenija Boruta Pahora o raspadu BiH. Oni su naveli kako od mirnog razlaza, odnosno raspada BiH, nema ništa, dok je Dodik potvrdio kako veruje u tu mogućnost.

Na sastanku je ambasadorka uverevala Komšića da se slovenačka politika prema BiH promenila te da Slovenija podržava evropski put BiH u ispunjavanju uslova za ulazak u EU, prenosi Radio Sarajevo.

Iz ureda Boruta Pahora saopšteno je kako predsednik nije upoznat sa sadržajem navodnog non-pejpera koji je Janša predao Mišelu.

„S obzirom na to da ne zna sadržaj, ne može ga komentarisati. Inače, predsednik Pahor zagovornik je BiH, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvek dosledno naglašava“, poručeno je iz Pahorovog kabineta. Dodaju i kako Pahor ne podržava raspad BiH, ali podržava njeno što brže pristupanje Evropskoj uniji.Janša je već odgovorio na pisanje u medijima, napisavši na društvenim mrežama da je Mišela zadnji put video prošle godine i da bi mu zato „u februaru ili martu ove godine teško bilo šta fizički predao“.

Janša naglašava da Slovenija traži rešenja za razvoj regije i evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, „ali da ovakvi napisi pokušavaju da spreče taj cilj“.

Slovenački 24ur je u međuvremenu izvestio da je dobio potvrdu da sporni tajni dokument zaista postoji, ali se pretpostavlja da je poslat mimo uobičajenih diplomatskih kanala.

„Nisu ga videli ni najviši slovenački predstavnici u Briselu“, piše 24ur.

Neki njihovi izvori čak tvrde da bi se dokumentom regulisao i povratak bivšeg premijera Severne Makedonije Nikole Gruevskog iz egzila u Mađarskoj.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova je za agenciju STA poručilo kako je imalo uvid samo u jedan ‘non-pejper’ o Zapadnom Balkanu, i to onaj hrvatski s kraja prošle godine, a koji se ni u jednom pogledu ne tiče bilo kakvog menjanja granica.

Slovenački evroparlamentarci Klemen Grošelj i Irena Joveva izjavili su kako bi Slovenija prvenstveno trebalo da „podrži dalji proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU i igrati ulogu iskrenog posrednika“ i to u skladu s evropskim vrednostima, načelima, ugovorima i sporazumima, a bez želje za promenom granica među državama u toj regiji.

KOMENTARI11 komentara

 1. independent says:

  Nezavisnost Vojvodine ce biti zavrsetak raspada Jugoslavije.

  • Ivana says:

   Katoličko-protestanska osovina zla radi vekovima protiv svih pravoslavnih naroda i država ali glupi i naivni pravoslavni narodi nikako da dođu pameti dok ne bude dockan.

  • Isukrst of evil says:

   Istre, Slavonije i dalmacije, a i medjimurje su slovenci.

 2. Isukrst of evil says:

  Slovenija i bejha velike sile :-)))))))))))

 3. padre says:

  "teško bilo šta fizički predao“!A zna se, da on u nedostatku mozga, sve radi fizićki!

  • Fant says:

   I pripojiti sloveniju Koroškoj oblasti Austrija. I da se očisti od smeća lepa planinska oblast Karantanija.

   • Karital says:

    Za kaj?To pa je Samova dežela!

 4. šiško says:

  Probni balon i ništa više. Zapad nije ni voljan ni sposoban da ovo sprovede u delo, a na balkanu nikom ovakvo rešenje ne bi odgovaralo, osim albancima i hrvatima, a njih ko u svetu šiša. Ne treba ni raznišljati o takvim imbecilnim idejama.

 5. Miraš says:

  Da li opet u starom maniru žderu zelene jabuke? Simbolično Zlovenija je počela raspad bivše SFRJ, pa sad mora i da ga završi.

 6. šiško says:

  NAŠ ZADATAK JE SAMO DA SPREČIMO PROMENU USTAVA REP. SRBIJE. On je poluga kojom ćemo zaštiti celovitost naše domovine.

  • Gagi says:

   Sisko... Hajde nabroj, sta je to Srpski narod u svojoj istoriji sprecio sto zapadni politicari koji vladaju nad nama nisu odlucili i sproveli. Vidis li covece da smo izmajmunisani kao zadnje budale, onolike Srpske zrtve u I i II ratu bez ikakvog razloga, sve nam otese i raskucise. Umesto da postoji neki otpor tom otimanju i kasapljenju Srba, danasnji politicari mirnim snom spavaju i cekaju. Sta cekaju i zbog cega nisu aktivni, to nikome nije jasno. Mozda je njima dovoljan Bgd sa prigradskim okruzenjem, eventualno do Zlatibora, vidis li da njih ne zanimaju Presevo i Bujanovac vec fontane i zicare. Anesteziraju nas nekim kvalitetnim virtuelnim zivotom i vanvremenskim uspesima, dok se posao ne zavrsi i ne okonca davno planirana propast Srba. Srbima na KiM je zabranjeno da se brane, moze da ih bije ko stigne, da ih pljuju i omalovazavaju na najbrutalniji nacin, da im otimaju imovinu, njihovo je da cute i cekaju, odbrana i otpor nikako ne dolaze u obzir. Svi se u svetu brane i cuvaju, Irci, Jermeni, crnci... ma svi, samo mi cutimo i mudrujemo, vrlo zabrinjavajuce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *