Balkanski špijun

Balkanski špijun

25 septembra 2013

boristhPiše: Boris Knežević

Kada je brat Đura iz „Balkanskog špijuna“ neobaveštenoj snajki Danici objašnjavao šta je CIA i kako je ova tajna služba „upropastila pola sveta“, niko nije mogao da sluti da ćemo trideset godina posle snimanja legendarnog filma, poput naivne Mire Banjac, iznova tražiti odgovor na pitanje šta CIA ovde radi i zašto smo joj baš mi, ovakvi kakvi smo, interesantni za „subverzivno delovanje“.

Doduše, razloga za paranoju ima sasvim dovoljno. Od nasilnog rasturanja Jugoslavije, nameštaljki tipa Markale i Račak, pa sve do kafkijanskih procesa koji su se vodili ili se još vode pred haškim tribunalom. „CIA, snajka, CIA! Upropastili su pola sveta“, proročki odjekuju Đurine reči u glavama svih koji ovih dana dumaju o razlozima zbog kojih je američka tajna služba odlučila da baš u ovim kriznim vremenima (kamo sreće da su jedina), obelodani tajne dokumente koji su se odnosili na analize i uzroke poslednjih balkanskih ratova.

Ruku na srce, malo je spektakularnih informacija isplivalo na površinu u do sada objavljenim materijalima. Alija je bio spreman da žrtvuje mir za formiranje islamske „fildžan države“? Hvala, to smo već znali. Tuđman je bio šizoidan tip sa izraženim manijakalno-depresivnim sindromom i opsesijom o hrvatskoj državi do Drine? Ništa nepoznato. Milošević je bio spreman da zarad ostanka na vlasti žrtvuje sve prekodrinske Srbe? Ma nemojte reći?! Zar je moguće?! I tako redom. Sve „ekskluziva“ do „ekskluzive“!

Istina, u do sada objavljenim dokumentima pojavili su se i neki zaista zanimljivi detalji, poput onog da su Amerikanci, konkretno nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Sendi Berger, nagoveštavali mogućnost da Srbi u Republici Srpskoj dobiju pravo na referendum o otcepljenju od BiH. Međutim, takvu ideju je, navodno, odbacila Medlin Olbrajt.

Kako bilo, otvaranje tajnih arhiva CIA ponovo je pružilo sjajnu priliku za kalkulacije i razna „kontanja“ neizlečivih pobornika teorija zavere, bez obzira na to što se tamo, kao što smo videli, ne nalazi ništa specijalno. Prave tajne američke spoljne politike kojima se dokazuje direktna umešanost Vašingtona u krvave balkanske obračune, Klintonov predlog Izetbegoviću da žrtvuje nekoliko hiljada srebreničkih Bošnjaka kako bi izazvao NATO intervenciju ili ulogu američkih generala u proterivanju Srba iz Krajine, sigurno nećemo pronaći u objavljenim dokumentima CIA.

Velike sile ne otkrivaju tek tako svoje tajne. Da otkrivaju ne bi bilo ni balkanskih špijuna koji moraju da objašnjavaju stvari neobaveštenim snajkama.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *