Балканско геополитичко питање за милиона евра

Balkansko geopolitičko pitanje za miliona evra

18 maja 2017

Piše: Tomislav Kresović

Velika Albanija ne (postoji)?

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da građani Srbije ne treba da brinu jer neće biti nikakve velike Albanije. Ova izjava predsednika vlade i novoizabranog predsednika Srbije na prvi pogled deluje smirujuće, ali kada se dubinski analziraju stvari predsednik vlade nam šalje političke “slatkiše” da smanji unutrašnju napetost građana Srbije, koji iz godine u godinu sve više uočavaju da je Kosovo sve dalje od Srbije i sve bliže Albaniji. Nije problem u izjavama Haradinaja i Tačija kao i Edi Rame da će biti “velike Albanije” i da prete širenju svojih interesa po dubini Srbije. To su provokacije i politička arogancija koja je data albanskim političarima na Balkanu od moćnih lobija i političkih centara u SAD, EU i NATO.

Rama kamenom, Vuučić hlebom?

Da ima politike po rezoluciji 1244 SBUN ovakve izjave bi brzo bile sankcionisane. Ono što treba reći, a što premijer Srbije izbegava da kaže da je svojom tolerancijom i mirotvorstvom dopustio uvredu Srbije puštanjem drona “Velike Albanije” u Beogradu. Premijer je pokazao da je mudar i da ne naseda na provokacije, a onda su to albanski političari, mafija i teroristi na Balkanu ocenili kao slabost i šansu da idu dalje sa svojim provokacijama. Albanski premijer Edi Rama baca “političko kamenje”, a premijer Srbije ga hrani “ političkim hlebom”. Može se reći da predsednik vlade Aleksandar Vučić pokazuje hrišćanske manire a neko bi čak rekao i “Mormonske”, da okreće i drugu stranu lica Srbije za udar i šamaranje. To je naše dostojanstvo… Iz provokacije u provokaciju Srbija dostojonastveno trpi uvrede, a albanska politiika na Balkanu pre svega na Kosovu, Albaniji kao u na jugu Srbije šalje pretnje koje deluju dečije, ali su suštinski veoma ozbiljne i opasne i realne. SAD, EU i NATO imaju blage ocene ili ćute na kampanju protiv Srbije koja traje iz Tirane i Prištine duže od godinu dana. Premijer Srbije obećava izgradnju autoputa Niš-Priština, a Edi Rama, Tači, Haradinaj, Musliju otvoreno prete da će delovati do Niša. Opet država Srbija ćuti, a provladini tabloidi već najavljuju rat na Balkanu, a premijer priča o miru i da je koncept “Velike Albanije” blef ili su “pusti snovi”. Ono što je evidentno jeste sinhronizovana akcija protiv Srbije Prištine i Tirane, što nije dobro i što se dobija na intezitetu… Bez obzira ko će vladati na Kosovu i Albaniji ostaje ista poltika prema Srbiji i širenu koncepta “Velike Albanije” koja će dostići svoj vrhunac 2018. godine. Zašto?

Velika kamapanja “Velike Albanije” 2018 godine?

Reč je o obeležavanju 140 godina Prizrenske lige, 40 godina od prvih demonstracija u Prištini (1968.) i 20 godina od esklacije “OVK” na Kosovu i Metohiji. Pored toga obeležiće se i 70 godina od napada Envera Hodže na politiku Jugoslavije na Kosovu 1948. godine u sklopu rezolucije IB. Albanski faktor je ozbiljan u svojim namerama i to se vidi na delu, a Srbija samo govori da je sve to blef i da od albanskih integracija nema ništa. Srbije je sve manje na Kosovu. Vlada Srbije diplomatski pušta da sada već bivši albanski predsendik Nišani oblilazi jug Srbije odlazi u narko bazu Evrope Veliki Trnovac, a vlasti u Srbije ne mogu da pređu granicu Kosova bez dozvole vlasti u Prištini i NATO(čitati SAD). Kosovo ide ka EU preko Albanije i to je dogovoreno.. Na taj način već je oblikovana “Velika Albanija” ili “prirodna Albanija”. Predsednik vlade i novoizabrani predsednik države Aleksandar Vučić nosi u sebi pozitivnu energiju, ali je jasno da se Velika Albanija oblikuje na različite načine i to i sam Aleksandar Vučić zna. Međutim ne sme da kaže, jer bi ga narod pitao sa kim i u vezi čega pregovora i kakve ustupke pravi u Briselu sa svojom vladom prema oligarhiju u Prištini koja uz EU ponižava Srbiju i širi otrovnu kampanju. Zato je odgovor na ovo pitanje vredno jednog evra ili za milion evra. Ko koga ovde vara i hrabri?

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *