Балвани у оку и медијима

Balvani u oku i medijima

11 avgusta 2018

Piše: Filip Rodić

BI-BI-SI na srpskom nas je, pozivajući se na Amnesti internešenel, obavestio da je oružjem proizvedenim u Srbiji i izvezenim u suverenu afričku državu, koja nije pod sankcijama UN i koja se već godinama na svom tlu bori protiv surove terorističke organizacije, navodno počinjen ratni zločin. Zbog ovoga je nedopustivo da Srbija Kamerunu šalje oružje kojim bi se vlasti, inače u saradnji sa francuskim specijalnim snagama, izborile sa teroristima islamističkog Boko harama, čije je delovanje u regionu poslednjih godina odnelo više od 20.000 života i u izbeglištvo oteralo oko 2,7 miliona ljudi.

I dok je nedopustivo da Srbija izvozi oružje (lako pešadijsko naoružanje) kojim se legalne snage Kameruna bore da zaštite svoj narod, sasvim je u redu da Britanija šalje Saudijskoj Arabiji oružje u vrednosti od 4,6 milijardi funti (uključujući i borbene avione) kojim se u agresivnom ratu, ne bez razloga ocenjenim kao „najgora humanitarna katastrofa“, bespoštedno tamani ceo narod Jemena.

Bi-Bi-Si Srbiju optužuje i za naoružavanje terorističkih formacija u Siriji poput Slobodne sirijske armije, Nusra fronta i Islamske države. Iako je jasno da se srpsko oružje zaista našlo u rukama ovih terorista, jasno je i kako se to desilo – posredstvom američkih, ali i britanskih službi. Ništa manje licemerno nije ni Bi-Bi-Sijevo pominjanje „srpskog oružja“ korišćenog u terorističkim napadima u Parizu 13. novembra 2015. Istina je da je deo tog oružja proizveden pre raspada SFRJ i otpremljen u Hrvatsku, BiH i Makedoniju, odakle je našlo put do terorista. Još je, međutim, zanimljiviji put jedne od tih pušaka za koju je utvrđeno da je 2013. legalno izvezena u SAD da bi se posle manje od dve godine našla u rukama teroriste. O tome Bi-Bi-Si, nažalost, ne piše.

POPUT izvoza oružja, Radiju Slobodna Evropa sporno je što se u Rusiji snimaju „milionski vredni filmovi o Kosovu“. „U Rusiji se aktivno radi na glorifikaciji ruskog vojnog prisustva na Balkanu. Ruska kinematografija snima dva skupa filma povodom 20. godišnjice operacije ‘Marš’ ruskih padobranaca iz BiH na prištinski aerodrom Slatina, u junu 1999. godine. Rad na filmovima prati anti-NATO kampanja i uključivanje srpskih glumaca u legalizaciju aneksije Krima“, javlja propagandni servis američkog Kongresa, ne shvatajući da za razliku od SAD, gde glumci mogu da legalizuju sve i svašta, u slučaju Krima je to učinila ogromna većina naroda na demokratskom referendumu, pa im nikakvi glumci, a pogotovo ne oni srpski, nisu potrebni. RSE pre svega, manje ili više, suptilno pokušava da dovede u pitanje verodostojnost i istorijsku tačnost filma „Balkanska linija“ pa piše da ruska kompanija koja ga snima „tvrdi“ da je zasnovan na istinitom događaju kao da ceo svet ne zna za desant ruskih padobranaca na Slatinu ’99. RSE, reklo bi se podrugljivo, prenosi sinopsis filma: „Godina je 1999. NATO bombarduje Srbiju i prepušta Kosovo na pljačkanje albanskim banditima.(Šta je neistina?) Rusiji je ponuđena sramno mala uloga u rešavanju sukoba na Kosovu. (Zar nije?) Aerodrom Slatina prelazi pod kontrolu albanskog komandanta Smuka. (Filmska dramatizacija radi zapleta). Ruski obaveštajci Andrej Šatalov i Bek Jethojev zauzimaju aerodrom. Iz Bosne na marš za Kosovo dug 600 kilometara kreće ruski bataljon…“

BAŠ kao i Bi-Bi-Si kada je u pitanju trgovina oružjem, i RSE u kinematografiji vidi trn u tuđem oku, a ne vidi balvan u svom. Pre bi trebalo da se zamisle nad sopstvenim falsifikovanjem istorije i propagandom u kinematografiji nego nad tuđim, jer su u tome apsolutni šampioni. Od „Rađanja nacije“ iz 1905. (u kojem se glorifikuje Kju-kluks-klan) pa do modernih ostvarenja poput „U571“ iz 2000. (po kojem su Amerikanci, a ne Britanci i Poljaci, sproveli samoubilačku akciju zauzimanja nemačke podmornice i otimanja dragocene mašine za šifrovanje „enigma“. Zbog ovoga je čak protestovao i tadašnji britanski premijer Toni Bler), ili gluposti kao što su „U zemlji krvi i meda“ Anđeline Džoli (o kojem RSE piše isključivo pozitivno, iako je u svetu dobio toliko loše kritike da je čak opisivan i kao „zbrkani, neprirodni ratni pornić“) i čitav niz drugih sramno neinteligentnih propagandnih ostvarenja.

Preostaje samo da nas Bi-Bi-Si optuži za pedofiliju, a RSE za mešanje u izbore.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Stari Beograđanin says:

    Dobro se sećam da su moj otac i moj deda, u Drugom svetskom ratu, krišom u okupiranom Beogradu slušali engleski BBC (BiBiSi. To su činile i neke naše komšije. Međusobni komentari o radio izveštajima su bili i više nego jasni- brzo je nastala izreka "lažeš kao Bi Bi Si! Vidim da se do danas u izveštajima te propagnadne stnice, ništa nije izmenilo- lažu kao što su lagali i pre 74 godine!

  2. Pera. says:

    Pa ako do sada nismo saznali ko su englezi, te najvece cionisticke slugeranje, koji nas evo vec skoro 100 godina mrcvare i unistavaju, onda bolje da i ne postojimo ! Nemci su samo mladja braca demonskih engleza ! Ko se prvi odrekao Boga i uzemo zenu nemacke krvi za gospodara. Ko se prvi hvalio sa serijskim ubicom. Ko je poslao svoj olos ili elitu-isto, da oformi ameriku i australiju ? Ko se hvali da je gordi albion, kad Gospod kaze da ce gorde satrti ? Ko je prvi sataniste reklamirao ? krouli, blavacka i ostali ucitelji engleza ? itd. itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *