Ban Ki Mun poručio Obami: Intervencija u Siriji neće biti legalna

Ban Ki Mun poručio Obami: Intervencija u Siriji neće biti legalna

4 septembra 2013

ban-ki-mun03Već danima SAD poziva napad na Siriju bez odobrenja UNVS-a, čak je i sam američki predsednik Barack Obama rekao u svom govoru kako UN neće zaustaviti SAD u „kažnjavanju Asada“.

Danima se poziva na direktno kršenje međunarodnog zakona, a čovek koji bi prvi trebao reagovati – generalni sekretar UN-a, Ban Ki-mun – svo ovo vreme je ćutao. Napad se već mogao dogoditi, a da se uopšte nije istaknula i više nego očigledna činjenica da bi ta agresija bila kršenje međunarodnog zakona, tj. ratni zločin.

Danas se, napokon, oglasio Ban Ki-mun i rekao ono što je trebao reći već prvog dana kada su se počele javno spominjati intervencije bez odobrenja Veća Sigurnosti Ujedinjenih Naroda.

„Upotreba vojne sile legalna je samo u slučaju samoobrane ili uz autorizaciju UN Vijeća Sigurnosti“, istakao je danas generalni sekretar Ujedinjenih Naroda.

Takođe je istakao kako će tražiti da se o Siriji raspravlja na predstojećem sumitu G20 koji se održava u Rusiji. U svojoj izjavi pozvao je na održavanje mirovne konferencije „Ženeva 2″, što je pre moguće. Nadalje, potvrdio je kako će se UN inspektori vratiti u Siriju kako bi istražili još nekoliko lokacija na kojima se navodno desio napad hemijskim oružjem.

U isto vreme u SAD-u već uveliko traje žestoko lobiranje za napad na Siriju. Potporu agresiji danas su dali ključni ljudi američkog Kongresa – vođa Demokrata u Predstavničkom domu, zastupnica Nensi Pelosi, rekla je kako veruje da će Kongres „podržati rezoluciju o upotrebi vojne sile protiv Sirije“.

Svega nekoliko sati pre njene izjave oglasio se i prvi čovek američkog Kongresa, Republikanac Džon Bohner, istakavši kako će podržati Obamin plan napada na Siriju te kako smatra da će to uraditi i njegove republikanske kolege. Njegovu izjavu je odmah pozdravio senator Džon Mekejn.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *