Banane će nestati?

Banane će nestati?

8 aprila 2014

banGljivično oboljenje nazvano panamska bolest, koje je uništilo zasade banana pedesetih godina prošlog veka, ponovo se pojavilo.

Banane, jedna od omiljenih voćki i četvrta najvažnija prehrambena namirnica na svetu, mogle bi uskoro izumreti, upozorili su predstavnici Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujednjenih nacija FAO, preneo je Rojters.

Naime, sojevi gljivice Fusarium oxysporum f. sp. cubense napali su zasade banana namenjene za izvoz u Mozambiku i Jordanu. Naučnici se boje da bi gljivica mogla dalje da se širi i da na taj način ugrozi useve banana najpopularnije sorte kavendiš (Cavendish).

Gljivica, koja je pronađena na nekoliko plantaža, uzrokuje neizlečivu panamsku bolest, zbog koje korenje banane trune.

Pedesetih godina prošlog veka gljivice su gotovo sasvim istrebile sortu banana Gro Mišel (Gros Mićel), koju je nasledila kavendiš.

Naučnici se boje da bi soj gljiva Tropical Race 4, prethodno ograničen na područje Azije i Australije, mogao proširiti svetom i izbrisati sortu kavendiš, baš kao što se prethodno dogodilo s bananama gro Mišel.

Stručnjaci tvrde da je dovoljan samo mali deo kontaminiranog tla da se gljivica raširi celim kontinentom.

Naučnici istovremeno apeluju na očuvanje divljih banana u Indiji koje su genetska baza za komercijalne banane.

S godišnjom proizvodnjom od 16,8 miliona tona, Indija je najveći svetski proizvođač banana koje nisu samo slastan dodatak nakon jela ili međuobrok.

Prošlo je 10.000 godina otkako su otkrivene prve jestive banane u Maleziji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *