BANJA KOVILJAČA: Bujica odnela jedan život

BANJA KOVILJAČA: Bujica odnela jedan život

6 avgusta 2014

poplavaBujica, prouzrokovana obilnim padavinama, koje ni jutros nisu stale, odnela je i jedan ljudski život. U Prvomajskoj ulici, u Banji Koviljači, kako saznajemo, smrtno je stradao meštanin Mišo Đurić, koga je bujica progutala u podrumu kuće, gde je sišao da zatvori prozor.

Voda je tako brzo jurnula da spasa nesretnom čoveku nije bilo, pa su lekari samo konstatovali smrt.

Zoran Grujičić, direktor „Elektropodrinja“, kaže da su, natčovečanskim naporima, uspeli, sinoć da zaštite veliku trafo stanicu u krugu preduzeća, čije bi ugrožavanje prouzrokovalo da čitav grad ostane bez struje.

– Za svega tri minuta, Štira se izlila, ušla je u deo trafo stanice, a onda smo, koristeći džakove od peska od majskih poplava i angažovanjem mehanizacije privatne firme, uspeli da sačuvamo ovo važno postrojenje – kaže Grujić. – Ovo je utoliko važnije, jer su nam u drugim delovima napajanja, zbog tehničkih problema koje voda učinila, ostala van pogona dva postrijenja. Čitave noći smo neumorno radili da se sanira što se sanirati može, na čitavom području u Loznici i susednim opštinama, i sada je van sistema oko 950 potrašača od kojih oko 700 u lozničkom i 250 u ljubovijskom kraju.

Ekipe „Elektropodrinja“ su na terenu od Loznice, Krupnja, Ljubovije, Malog Zvornika do delova Mačve i bajinobaštanskog kraja za čije su napajanje zaduženi. Majski talas, ispostavilo se, za ovo preduzeće bio je lakše predvidiv, dok je ovoga puta voda stigla „brzinom munje“.

– Voda je ušla i u prostorije Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača“, pod vodom je čitava Banja Badanja – kaže Dragoslov Dobrić, član Gradskog veća u Loznici. – Odneti su skoro svi mostovi na rekama u selima od Paskovca, pa dalje. Reka Cernica je odnela imprvizovani most na putu Zavlaka Tekeriš, pa je taj pravac u prekidu za saobraćaj. Predhodni most je stradao u majskim poplavama, a privremeni je sada bujica odnela „kao perce“.

Najmanje 16 sela Gornjeg Jadra, zbog srušenog mosta na Jadru je na velikim mukama još od majskih poplava, a nikako da stigne pontonski most, koji treba da postave pripadnici Vojske Srbije, ali uz značajne pare koje će biti izdvojene iz lokalne, gradske kase.

U Meteorološkoj stanici u Loznici rečeno nam je da je od 16 časova u utorak do jutros palo 58 litara kiše po kvadratnom metru. Kiša, i daljem lije kao iz kabla. U naseljeu Gradilište kod kruga nekadašnje „Viskoze“ poplavljena je ambulanta Medicine rada, čije osoblje je sinoć uz velike muke, evakusiano, jer je voda, munjevitom brzinom, bila u nivou kukova, kako nam je rekla dr Branka Krasavac, pomoćnik direktora Doma zdravlja.

Novosti.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *