BANJALUKA: Dodik i Šogolev otkrili spomenik caru Nikolaju II

BANJALUKA: Dodik i Šogolev otkrili spomenik caru Nikolaju II

21 juna 2014

nikolajPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik i pomoćnik predsednika Ruske Federacije Igor Šogolev otkrili su danas u Banjaluci spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom.

To je veliki dug, koji je srpski narod imao prema caru Nikolaju Drugom, jer nije napustio Srbiju na početku Velikog rata, koji je za Srbiju i Srbe bio jedan od najvećih gubilačkih perioda, u kojem smo izgubili gotovo pola naše nacije, rekao je Dodik.

Dodik je najavio danas da će se krajem septembra sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ocijenivši da je saradnja Srpske i Ruske Federacije na najvišem nivou
Predsednik Dodik u obraćanju prisustnima rekao je da je otkrivanje ovog spomenika prilika da se srpski narod samo delimično oduži velikom caru, velikom ruskom narodu i državi za podršku koju je od njih dobijao u odlučujućim danima.

Predsednik Srpske podsetio je da je ovo deo manifestacije obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata u kome su Srbi nesumnjivo bili najveći stradalnici.

Dodik je napomenuo da o tome svedoče istorijske činjenice koje nisu poklekle pod revizionizmom poslednjih dana koji bi da srpski narod stavi u onu nit povezanosti krivice za Veliki rat, što je istorijska neistina.

„Srpski narod je branio svoju zemlju, a atentatom u Sarajevu branio je svoju slobodu“, istakao je predsednik Republike.

Dodik je podsetio da je srpski narod jedini narod u istoriji koji je svoju slobodu branio sa teritorije druge zemlje.

„Srpski narod je verovao u to, zahvaljujući činjenici da je uvek bio na pravoj istorijskoj strani radi boljeg, pravednijeg i humanijeg društva, i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu“, istakao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost ruskom narodu, ruskoj državi i predsedniku Vladimiru Putinu za podršku koju daju srpskom narodu i u ovom vremenu.

Spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom, koji se nalazi na Bulevaru cara Dušana u blizini banjalučke Gimnazije, osveštao je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, nakon čega su predsednik Dodik i Šogolev položili vence na spomenik.

Otkrivanju spomenika, prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko, predsednik Fonda „Svetog Vasilija Velikog“ Konstantin Malofejev, autor spomenika Zurab Sereteli.

Otkrivanju su prisustvovali i potpredsednik Vlade Nada Tešanović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar trgovine i turizma Maida Ibrišagić-Hrstić, senatori Srpske Aleksa Buha i Jelena Guskova, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić, predsednik Boračke organizacije Srpske Pantelija Ćurguz, predsednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, kao i mnogobrojni građani Banjaluke.

„Očekuje me novi sastanak sa predsednikom Rusije i tom prilikom analiziraćemo sve ono što smo dogovorili i uradili u ovom vremenu i trasirati neke nove projekte koji će omogućiti dalji razvoj naše saradnje na najvišem nivou“, rekao je Dodik novinarima nakon prijema delegacije ruskih zvaničnika koja boravi u poseti Srpskoj.

Dodik je naveo da je na sastanku sa ruskom delegacijom razgovarao o načinu kako proširiti saradnju Republike Srpske i Rusije u oblasti obrazovanja i kulture.

„Čuli smo odlične ideje i mogućnost da naši studenti, u okviru programa predsednika, odlaze na školovanje na fakultete u Rusiju. Čuli smo i mogućnost da se putem akademije školuju određeni specijalizanti, kao i da ruska Pravoslavna gimnazija sarađuje sa školama u Srpskoj“, istakao je Dodik.

On je naveo da će se pokušati sa realizacijom ovih mogućnosti, jer postoji uverenje da s obe strane postoji ogromna želja.

Predsednik Srpske zahvalio je Ruskoj Federaciji, kabinetu predsednika, njegovom osoblju i svim ljudima u toj zemlji koji su donirali spomenik caru Nikolaju Drugom, koji je danas otkriven i osveštan u Banjaluci.

„To je veliki dug, koji je srpski narod imao prema caru Nikolaju Drugom, jer nije napustio Srbiju na početku Velikog rata, koji je za Srbiju i Srbe bio jedan od najvećih gubilačkih perioda, u kojem smo izgubili gotovo pola naše nacije“, rekao je Dodik.

On je podsetio da su svi vojnosposobni muškarci morali da napuste Srbiju i za nju se bore tako što su se iz Grčke, zajedno sa savezničkim trupama, ponovo vratili na srpsku zemlju.

Dodik je napomenuo da Srbija, koja je pretrpela ogromne gubitke, nije želela da bude potčinjena Austrougarskoj čiji je osnovni cilj bio da preko srpske teritorije proširi carstvo na istok.

„To je jedan od segmenata za koji smo zajedno konstatovali da je nedostajao, a odnosi se na činjenicu da u sferi kulture i obrazovanja saradnju između Ruske Federacije i Srpske moramo da podignemo na viši nivo“, rekao je Dodik i dodao da je današnji događaj dio doprinosa tome.

On je zahvalio svim koji su doprineli da danas u Banjaluci bude otkriven spomenik ruskom caru, kao i što su se u ovom važnom danu „prisetili teške istorije za srpski narod i velike podrške ruskog naroda koja je usledila odlukom cara Nikolaja da pomogne i zaštiti Srbiju u tadašnjem teškom vremenu“.

Pomoćnik predsednika Ruske Federacije Igor Šogolev, koji je predvodio rusku delegaciju, rekao da je spomenik caru Nikolaju Drugom u Banjaluci prvi u istoriji ovom ruskom caru koji je podignut na teritoriji neke evropske zemlje.

„Odajemo priznanje predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za tu inicijativu i podršku koju je dao u realizaciji projekta. To je veoma simboličan gest koji podvlači dugogodišnje prijateljske veze između ruskog i srpskog naroda u našem svetu, koji nimalo nije jednostavan“, istakao je Šogolev.

Prema njegovim rečima, to je simbol prijateljstva dva naroda, ne samo tokom prethodnih godina, nego i danas u 21. veku.

Šogolev je istakao da se veze između Rusije i Republike Srpske, koje se tiču ekonomije i politike, razvijaju veoma intenzivno, te da Rusija konstanto pruža podršku Srpskoj u okviru Savjeta bezbednosti.

On je istakao da je predsedniku Dodiku rekao da se kontakti između Rusije i Srpske realizuju i stvaraju na višem političkom nivou. „Postoje određeni planovi i dogovori i veoma računamo s tim da će se ti odnosi i veze razvijati isto tako prijateljski i u potpuno međusobnom razumevanju“, rekao je Šogolev.

On je rekao da je današnji susret bio posvećen zanimljivom rusko-srpskom projektu, koji je i humanitarni i istorijski.

„I danas smo iskoristili istorijski povod da govorimo o učvršćivanju naših veza i njihovom razvoju u humanitarnoj oblasti. To ostaje kroz vekove, s tim da naša deca budu u stanju da razumeju jezik jedan drugoga, istoriju i da znaju o međusobnoj umetnosti. Da se naša deca nakon 10 i 100 godina mogu sresti i dati jedni drugima podršku u neka teška vremena“, kaže Šogolev.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *