БАЊСКА НА НИШАНИМА! Снајпери, дронови, опасно стање

BANJSKA NA NIŠANIMA! Snajperi, dronovi, opasno stanje

28 septembra 2023

Četiri dana nakon sukoba pripadnika specijalne jedinice kosovske policije sa Srbima, u kojem su ubijeni Igor Milenković (50), Bojan Mijailović (30) iz Leposavića i Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, a poginuo je i policajac iz redova Albanaca, Priština je juče dozvolila ulazak i izlazak iz sela ne samo za meštane već za sve, uz „upozorenje” da se „iz bezbednosnih razloga ne posećuju planinski predeli”. Prelazi Jarinje i Brnjak su i dalje, jednostranom odlukom Prištine, zatvoreni za ulazak vozila iz pravca centralne Srbije, a kosovski policajci ne dozvoljavaju da se iz pravca Raške, odnosno Novog Pazara i Ribarića, uđe ni pešice. Više od 300 žitelja Banjske juče je konačno moglo slobodno da se kreće, a kako za „Politiku” kažu Srbi koji iz opravdanih razloga žele da ostanu anonimni, „još uvek se u selu i među žiteljima osećaju posledice” od svega što se dešavalo u nedelju, ali i tri dana posle kada su do zuba naoružani specijalci Rosu pretresli svaki milimetar u kućama, okućnicama, štalama. Svedoče da se u selu i dalje „oseća miris suzavca i šok-bombi”.U selu su i dalje blindirana vozila specijalne jedinice kosovske policije, a ima ih svuda oko sela gde, kako kažu meštani, na snajperskom nišanu drže selo i okolinu, dok ih modernizovani dronovi, koji se ne čuju, danonoćno snimaju. „Iz sela izlazi samo ko mora. Do lekara i po lekove”, kaže nam u telefonskom razgovoru stanovnik Banjske i dodaje da je meštanima najviše stalo do mira. Izvesno olakšanje donela im je vest da su Srbi koji su u ponedeljak uveče uhapšena u Rajskoj banji juče pušteni na slobodu.

A na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Leposavić i ka Jarinju, u delu zvanom Balaban, gde je skretanje za Banjsku, juče je i dalje bilo stacionirano oklopno vozilo pripadnika kosovske policije. Oni su sporadično legitimisali vozače retkih vozila koji poslom ili prekom nuždom prolaze ovom deonicom. Kako smo u jednom delu dana zabeležili, na deonici puta od Kosovske Mitrovice do Leposavića, u dužini od 30 kilometara u oba smera je primećen smo jedan kamion, pet automobila s tablicama gradova registrovanim u centralnoj Srbiji, kao i konvoj Kfora koji se kretao ka „Noting Hilu” kod Leposavića, jedinoj vojnoj bazi NATO-a na teritoriji severnog Kosova. Na Bistričkom mostu i dalje danonoćno dežuraju pripadnici Rosu, a primetno je da je baza Prištine ojačana novim betonskim blokovima.

Za to vreme na slobodu je pušteno četvoro, a zatim, prema saznanjima portala „Kosovo onlajn”, još trojica Srba koji su uhapšeni u nedelju u blizini Banjske. Specijalno tužilaštvo u Prištini potvrdilo je da su se četiri osobe sumnjičile za „ilegalno posedovanje oružja”, ali su oslobođene „zbog nedostatka dokaza”. Inače, trojici Srba koji se sumnjiče za navodne sukobe s policijom određen je pritvor od 30 dana, a među njima je i Vladimir T., koji se leči u prištinskoj bolnici i po otpustu će biti upućen u zatvor visokog rizika u Podujevu, gde se već nalaze dvojica Srba. Tela trojice ubijenih Srba Priština ni juče u toku dana iz svog obdukcionog centra nije predala porodicama. Kako „Politika” saznaje iz izvora bliskih porodici stradalog Stefana Nedeljkovića, juče je u Prištinu trebalo da bude pozvan otac radi davanja krvi za DNK analizu, tj. prepoznavanja i eventualnog preuzimanja tela.

U četiri opštine na severu Kosmeta još vlada neizvesnost, a ono što je primetno na ulicama severne Kosovske Mitrovice jeste da ljudi i dalje isključivo pričaju o događajima u Banjskoj. U opštinama sa srpskom većinom je treći dan žalosti proglašen zbog stradanja trojice Srba, a srpske zastave su spuštene na pola koplja. U utorak uveče je u većim srpskim sredinama odavana počast ubijenim Srbima, a u Kosovskoj Mitrovici je više hiljada Srba palilo sveće na centralnom trgu nadomak spomenika knezu Lazaru.

Sve radnje i ugostiteljski objekti u Kosovskoj Mitrovici rade, ali se zatvaraju već u 20 časova, a otvorene su i škole i fakulteti. Na ulicama grada se mogu videti vozila Euleksa, a na deonici puta od Kosovske Mitrovice do Zvečana primećeno je vozilo Rosu koje je kratko bilo stacionirano u delu puta koji vodi ka direkciji „Trepče”. Kosovski policajci, Albanci, stacionirani su na svim vitalnim tačkama u gradu, u multietničkim kvartovima, a osim saobraćajne policije koja zaustavlja vozila sa KM tablicama, zaustavljaju i taksiste, tražeći im kosovsku licencu uz „upozorenje da će sledeći put da budu isključeni iz saobraćaja”.

Kako se nezvanično čuje, na celom obodu Kosovske Mitrovice, kao i na obodu celog severa, stacionirani su Rosu policajci, agenti ŠIK-a u civilnim autima krstare putevima severa, a teritoriju severnog Kosmeta nadgledaju dronovi. Kfor je gotovo neprimetan na magistralnim putevima, lokalnim putevima i u patrolama, osim što je i juče teritoriju četiri opštine nadletao helikopter međunarodne vojne misije u niskom letu.

Kamenovana srpska OŠ u Lipljanu, Kurti podstiče nasilje i na jugu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je juče da je poslednji incident, u kojem je kamenovana srpska osnovna škola u Lipljanu, pokazatelj da je neophodno veće prisustvo međunarodnih misija u srpskim sredinama kako bi se izbegli i predupredili bilo kakvi incidenti i Srbi osetili bezbednije. „Nijedan incident ne sme se zanemariti niti posmatrati izolovano, jer dodatno može dovesti do eskalacije situacije na terenu, na šta smo i do sada više puta upozoravali”, navodi se u saopštenju kancelarije. „Talas nasilja koje sprovodi premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti na severu KiM ima svoje tragove i odjeke i u srpskim sredinama južno od Ibra”, upozorila je kancelarija, podsetivši da je preksinoć oko 22.30 sata kamenovana srpska OŠ „Braća Aksić” u Lipljanu.

Ovu obrazovnu ustanovu pohađa oko 50 đaka srpske nacionalnosti, a pojedini roditelji juče iz straha za njihovu bezbednost nisu dozvolili deci da dođu u školu, navode iz Kancelarije za KiM, dodajući da su „meštani više nego zabrinuti zbog napada na školu i novih incidenata koje albanski ekstremisti mogu da sprovedu ’osokoljeni agresivnom retorikom i politikom Prištine’”. Dodaje se da će kancelarija preko svojih predstavnika na terenu sanirati nastalu materijalnu štetu.

(Politika)

KOMENTARI3 komentara

  1. Petrovgrad says:

    Nama su komunisti odavno zapržili čorbu. Sve dok smo na Titovom putu, ovo će da nas ček. Granice pokrajina su odredili komunisti. Sve su radili da unište Srbiju. Što se tiče dogadjaja u Banskoj, prosto rečeno nasankali su Srbe sa severa. Verujem da je bio plan da im vojska Srbije pritekne u pomoć, a onda je neko javio NATO komandi i amasadoru Hilu, onda su oni stupili na scenu. Tako su Srbi ostavljeni na cedilu.Neko ih je debelo izdao.

  2. milorad5 says:

    zaseda im je uspela ali ishod je potpuno drugačiji od očekivanja...ustaše su sad nalisto da NEČE imati blanko podršku za naapd na srbiju na dva fronta i sad će lagan da ivuku bulju od svojih "prirodnih saveznika"...TIŠINA iz vrha je zaprepašćujuća za njih...i ona kamila biserko je samo JEDNOM zapalacala i ućutala inače brate ni dva mokra peškira ne bi mogli da joj zapuše glasnogovornimehanizam....ta kad počne da riga,ko purgativ da je popila ali izlazi na pogrešnu stranu:)..i "opozicija" je ovde nešto pokisla...čudna je ovo tišina posle "nesmiljene agresije srpskih zločinaca na nevine albance i snage poretka na kosovu"...kog poretka?..narko država koja se davi jer nema više droge za šverc..da su kolumbija možda bi i mogli da se održe ali na kosovu rastu samo božuri i ostala normalna poljoprivredna flora,koka ne može da se gaji tamo:)..možda predju na limun...

  3. Veliki brat says:

    Treba shvatiti da odgađanje rješenja za Kosovo čini život stanovnicima Kosova nemogućim, osobito Srbima na Kosovu. Zato bi upravo kosovskim Srbima trebalo biti stalo da se Srbija i Kosovo dogovore, kako bi se vratio normalan život na Kosovo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *