БАНKАРИ У НЕВЕРИЦИ: Судбина америчког ФЕД у рукама Русије

BANKARI U NEVERICI: Sudbina američkog FED u rukama Rusije

12 avgusta 2020

Analitičari kineskog medija Sohu smatraju da Rusija može okupiti više zemalja koje žele potraživati Sjedinjenim Državama svoj dragoceni metal, koji je tamo uskladišten.

Nakon potpisivanja Bretton Voods sporazuma, prema kojem je američki dolar postao nova rezervna valuta u svetskom finansijskom sistemu, mnoge su zemlje prenele svoje zlatne rezerve u Sjedinjene Države.Sve do danas, Federalna banka koja se nalazi u Njujorku deluje kao glavno skladište žutog metala, gde, prema rečima stručnjaka, ima oko sedam hiljada tona zlata.

“Dugo godina je američka Federalna rezerva smatrana najsigurnijim mestom na svetu za čuvanje zlata, ali danas više ne misle tako”, izneo je mišljenje stručnjak iz Sohu.

Mnogi stručnjaci danas se slažu da bi u narednih nekoliko godina vrednost dolara mogla pasti za 16%.

S tim u vezi, mnoge države ne bi imale ništa protiv vraćanja dragocenog metala.

Međutim, nije sve tako jednostavno, američke vlasti su ozbiljno zabrinute zbog moguće masovne evakuacije zlata, jer bi to moglo stvoriti paniku na finansijskim tržištima i na kraju dovesti do katastrofe američke ekonomije.

U nastojanju da to izbegne, Vašington ide na različite trikove kako bi zakomplikovao postupak vraćanja zlatnih poluga….

Kineski ekspert napominje da trenutno najmanje 13 zemalja želi prikupiti svoje zlato iz Sjedinjenih Država.

Budući da Sjedinjene Države nisu spremne da ih podrže u ovom procesu, Rusija, koja je poslednjih godina postala ključni igrač na tržištu plemenitih metala, može da interveniše.Prema analitičarima, Moskva je ta koja može ujediniti druge države oko sebe i dati im podršku da počnu zahtevati povraćaj imovine.

Sa velikim stepenom verovatnoće, Fed neće moći da izdrži tako snažan napad, i moraće da se odrekne zlata.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI11 komentara

 1. M says:

  To bi bio dobro plasiran udarac u lijevi kut gola,gdje bi golman(tj.USA)imao oči ko sarme!

 2. Slobodanka says:

  Na ovu temu dodajem tekst iz 2017: "Prljava tajna o zlatu koju Amerikanci kriju" SAD ne dozvoljavaju nikome da vide rezerve zlata. Čak iako ima te milijarde u zlatu, za koje trezor garantuje, njima nije moguće da se trguje, piše RT. Na to upozorava Ronan Manli, direktor jedne kompanije za trgovinu plamentih metala. Američka vlada tvrdi da poseduje 8133,5 tona zlata u rezervama 58 odsto se navodno čuva u Kentakiju, 20 procenata u Njujorku, 16 odsto je navodno u Denveru, u Koloradu, a pet procenata čuva FED. „Cela priča o zlatnim rezervama zlata u SAD je tajna. Nikada nije postojala neka nezavizna revizija njihovih zlatnih rezervi, a čuvari tog zlata, kao što su federalne rezerve nikada neće dozvoliti nekome da uđe u trezor i prebroji to zlato, ako ga ima“, rekao je Manli, prenosi Raša tudej. Međutim, uprkos mnogobrojnim optužbama protiv američkog trezora da ima mnogo manje zlata nego što tvrdi, postoji još jedan razlog za toliku misteriju, kaže ovaj stručnjak - zlato SAD je lošeg kvaliteta. "Čak i male količine koje su se sporadično pojavljivale pokazuju da većina zlatnih poluga nije toliko „čista“ i da nije odgovarajuće težine", kaže Manli. "Dakle, čak i ako SAD imaju količinu zlata za koju tvrde da je poseduju, većina tog zlata ne bi bila prihvatljiva za trgovanje na međunarodnom tržištu i mogla bi da se koristi u neke mahinacijske svrhe“ , dodao je on. Ukoliko bi se dokazalo da su rezerve zlata niže od predstavljene, ponovo bi se stvorili strahovi za svetsku ekonomiju, kaže Manli. Iako ne bi direktno pogodio američki dolar, posledice toga bile bi značajne, kaže. Prvo, ovo stvara pritisak da je neophodna revizija svih rezervi zlata koje druge države čuvaju u SAD. Takođe, postavlja i pitanje šta je sa rezervama Rusije i Kine, a može da postavi i pitanje koja je uloga zlata u međunarodnom monetarnom sistemu, tvrdi. „To je nešto što američka vlada stalno pokušava da izbegne“, kaže ovaj stručnjak.

 3. Slobodanka says:

  AMERIKA- FED Godine 1933. Franklin Roosevelt je na zahtev Wall Streeta u cilju “stabilizacije bankarskog sistema” u uslovima Velike depresije izdao dekret da se oduzme sve zlato (u kovanicama i polugama) u SAD koje su držala fizičke i pravne osobe. Istina, formalno im je – u zamenu – isplaćivan papirni novac, ali u praktično duplo manjoj vrednosti, tj. to je faktički bila konfiskacija. Važno je istaknuti da se oduzimanje sprovodilo u trenutku kada su u Sjedinjene Države od nacističke i japanske agresije masovno bežali stanovnici Evrope i Azije. Zahvaljujući tome su zlatne rezerve američkih Federalnih rezervi naglo porasle: sa 6-8 hiljada tona početkom 1930-tih godina na 20 hiljada početkom 1940-tih. Tada su zlatne rezerve SAD postale najveće na svetu. Ono što je zanimljivo jest da se oduzimanje zlata od stanovništva nastavilo čak i kada se kriza završila, iako je posle završetka Drugog svetskog rata BDP Sjedinjenih Država praktično neprestano rastao. Uprkos stalnom prilivu žutog metala, njegova količina u Federalnim rezervama se stalno smanjivala – za više od 2,5 puta od 1946. do 1972. godine (s 20,2 hiljada na 8,5 hiljada tona). To jest rezerve su se smanjile praktično za onu količinu koja je 1930-tih oduzeta stanovništvu tokom Ruzveltove reforme. Službeno objašnjenje je bilo da su te “mere neophodne radi održavanja stabilnosti dolara”. Međutim, faktički (ako se ne računaju relativno male isplate De Golovoj Francuskoj) žuti metal se prelio u privatno vlasništvo onih bankarskih grupa koje su bile deoničari Federalnih rezervi. Federalne rezerve su praktično zamrzle svoju službenu statistiku. Prema njoj, američke zlatne rezerve su od 1972. godine, navodno, praktično nepromenjene (8,2 hiljade tona 2016. godine). > preuzeto iz teksta "Zlato, merilo tržišta I MOĆI" izvor

  • Družina Pere Kvržice says:

   E, ..? Slobodanka partizanka i njen brat Rista glista su totalno sluđeni, neka im Bog pomogne!

   • Rista says:

    Ma ko lanjski sneg si. Kada ti prijatelju napišeš jedno pešes komentara, onda možemo da raspravljamo. Ovako si samo falsifikat. Aj lani nešto ko čovek pa da se priključim razgovoru. Botovski dripci. Da nisi ti slučajno ovde umesto onog naivnog zaliveta? Šta bi? Povukao ga gazda posle mog komentara, a? Pa kaži gazdi da mu nisi ni za prineti. Onaj se bar trudio da piše a ti ne znaš ni da pričaš. Džaba vas treniraju. Oš ti ja napišem nešto botovski po porudžbini pa da malo učiš? Ajde zatraži i ispuniću ti želju ali onda nećeš dobiti ni rendano jaje a ne ceo sendvič. E bruke jedne od ljudi. Praznih mozgova, praznih iluzija. Mada je bio naivan, zaliv za tebe bio tri u čelo.

   • Slobodanka says:

    Američki predsednik Džon Kenedi je ubijen u novembru 1963 godine, a pre toga iste godine u junu potpisao je dekret kojim američka vlada vraća sebi pravo štampanja dolara. Da je taj dekret sproveden u praksi time bi bio pokidan monopol privatnog bankarskog kartela koji je od ranije preuzeo američki FED. Mnogi opravdano smatraju=sumnjaju da je to razlog ubistva Kenedija. ... Imperatorska Rusija godine 1913 je posedovala 1400 tona zlata, po nekim istoričarima to je bio povod zbog kog je Vol strt organizivoao, finansirao i sproveo revoluciju u Rusiji. Godine 1924 SSSR je imao tek 400 tona zlata, a teritorije nekadašnje Rusije su bitno smanjene. Godine 1928 pali su još niže na 150 tona zlata. Za vreme Staljina stanje se popravlja te 1940 SSSR je imao 2800 tona zlata. Vladimir Putin kad je došao na vlast Rusija je imala 414 tona zlata, a sada u državnoj riznici Rusija ima 1615 tona zlata, iako je u razdoblje sankcija 2014. ušla s 1094 tone. ... Pretpostavljam da Putin neće dozvoliti reprizu dogadjaja kao pred prvi svetski rat tokom i posle njega, tojest nastojaće da izbegne ratni sukob SAD-Rusija. Jednostavno gledaće da sačuva svoj narod i državu, a i ZLATO u riznici Rusije. Zato pretpostavka ovog autora da će Rusija ići u još dublju konfrontaciju sa SAD da bi spašavala tudje zlato iz američkog FED-a deluje mi ne samo donkihotovski, nego i značajno gore od toga.

 4. Sloven says:

  Tako i dolar uskoro gubi vrednost a sa dolarom kreće u bezvrednost i €uro koji će morati da okrene ploču prema Istoku inače Evropskoj uniji neće biti dobro...

 5. Beli Orao says:

  Ko god ne čuva svoje zlato sam da Bog dao ga nikad ne vidjeo !

 6. Đoko Vještica says:

  Am ti jarca, ma ljudi o kakvim to glupostima se govori ovde?

 7. Golden Gate says:

  Ma ne čista Rusofobija, šta bi bilo kad bi bilo, jer čuveni FED ima pravo da naštampa dolare koliko god hoće i može, a u Rusiji dolar igra glavnu igru, ovo rusko zlato je samo da se zaliju kupole na Kremlju tamo gde prokišnjava, ništa opasno. Kome je zlato ikada moglo da šteti?

 8. Sveta says:

  Ne bi rekao naivni režimi, nego gadno korumpirani režimi, daju svoje streteške rezerve na "čuvanje" hegemonu. Tu nema naivnosti. Neko treba da objasni našim političmarima da politička odgovornost znači između ostalog i streljački vod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *