Банкарска афера потреса Словенију

Bankarska afera potresa Sloveniju

14 februara 2015

ljubljana789Guverner slovenačke centralne banke Boštjan Jazbec izjavio je da se iza kampanje, u kojoj se ta institucija proziva za navodne manipulacije podacima o stanju u bankama pre nego što ih je dokapitalizovala država, krije želja da se zaustavi privatizacija banaka.

„Okrivljuju nas za navodno krivotvorenje dokumenata i manipulisanje podacima, ali stvaran motiv za te napade mogao bi biti nastojanje da se zaustavi privatizacija banaka“, rekao je Jazbec, koji je o najnovijoj aferi i optužbama morao da odgovara pred parlamentarnim odborom za kontrolu javnih finansija, prenosi danas Tportal.

Ako bi se u tome uspelo i sprečila privatizacija banaka, to bi za Sloveniju bilo vrlo opasno, kazao je Jazbec.

Početkom sedmice u slovenačkim medijima su se pojavili napisi o tome da postoje indicije i dokumenti da je centralna banka nepravilno prikazala stanje u domaćim bankama pre nego što ih je krajem 2013. država dokapitalizovala sa oko 3,5 milijardi evra.

Prema tvrdnjama slovenačkih medija, stanje u domaćim poslovnim bankama je bilo bolje nego što je prikazivala centralna banka, „pa nije bilo potrebe da se oduzmu podređene deonice privatnih ulagača, što je bio potez koji je navodno zahtevala Europska komisija“.

Slovenačka vlada je najavila da će privatizovati vodeće državne banke u sledećih nekoliko godina, odnosno da će najpre u celini prodati Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), a kasnije i tri četvrtine deonica Nove Ljubljanske banke (NLB), koja je najjača banka u Sloveniji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *