Баранин дао живот за Исламску државу

Baranin dao život za Islamsku državu

2 jula 2015

sv-SLAKOVIC1_620x0BARANIN Damir Slaković, koji se nedavno pročuo svojim pretnjama na „Fejsbuku“ „građanima ovog grada, imamima – neimamima“ i nekolicini poslanika u Skupštini Crne Gore, muslimanske veroispovesti, poginuo je ratujući za Islamsku državu u Siriji.

Njegovom smrću nastavljen je spisak državljana Crne Gore koji su svoj život dali ratujući u redovima ID i drugih „armija“, čije su mete „nevernici“, šireći radikalni islam, istovremeno se boreći i za bogata izvorišta nafte u Siriji, Iraku, Libiji.

Slakovićeva porodica je negirala da se on bori u Siriji, u kojoj se obreo i njegov sugrađanin Adem Mustafić. Inače, još jedan mladić iz Bara je želeo da se priključi Islamskoj državi, ali dva puta nije uspeo da pređe granicu između Turske i Sirije, gde je bio zaustavljen.

Pre Slakovića, nedavno je u borbama u Siriji poginuo islamista iz Podgorice Mirza Haklaj.

A samo nekoliko dana pre toga, islamisti su na društvenim mrežema postavili snimak pod nazivom „Čast je u džihadu, poruka Balkancima“, u kojem ekstremisti iz ovog dela Evrope prete svojim sunarodnicima. Jedan od aktera snimka je i Haklaj koji je u Siriju poveo suprugu i dvoje dece, koji su tamo ostali posle njegove pogibije. Snimak je objavio El Hadžat medija centar, propagandni centar formiran kako bi poruke islamista doprle do publike na Zapadu.

U tom filmu ratnici ID poreklom sa Balkana pozivaju muslimane da im se pridruže ili da, u zemljama u kojima žive, „pokrenu napade“.

U redovima Islamske države, trenutno ratuje desetak građana Crne Gore, iz Plava, Podgorice, Petnjice, Bara i Rožaja. Neki od njih se na ratište u Siriji pošli posle pogibije Adisa Salihovića. On je stradao 15. maja 2013. godine prilikom napada na zatvor iz koga je sa saborcima trebao da oslobodi zarobljene „kolege“. Borio se pod imenom Ebu Merdija. Kao iskusan borac vodio je akciju u kojoj je stradao sa Eldarom Kundakovićem iz Novog Pazara, koji je ratovao pod pseudonimom Ebu Bera.

OTAC TVRDIO DA JE DAMIR U TURSKOJ

JUNUZ Slaković (65), Damirov otac, u razgovoru za „Novosti“ početkom maja, negirao je da je njegov sin ekstremista i da je uputio pretnje bilo kome u Crnoj Gori. Skrhani čovek tada nije skrivao patnju što je njegov jedinac otišao u beli svet.

– Moj sin se čak i ne nalazi u Iraku već u Turskoj, gde je otišao pre četiri meseca, jer je u rodnom Baru ostao bez posla – ispričao je tada Junuz Slaković. – Godinama je radio kao radnik obezbeđenja u bankama, bolnici, turističkom naselju „Ineks“. Da bi nastavio posao, bila mu je potrebna licenca zbog koje je išao i polagao ispite u Danilovgradu. Licencu nikada nije dobio, pa je izgubio posao. Pitajte građane Bara, kakav je čovek moj sin. Ako su objektivni, mislim da niko ništa ružno nema da kaže za mog Damira – izjavio je „Novostima“.

U sredu je Junuzu Slakoviću telefon bio isključen, ali smo nezvanično saznali da su Damirovi roditelji tokom dana primali u kući saučešće.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *